Hirdetés
Konferenciát tartottak a Kárpát-medencei magyarok helyzetéről

Konferenciát tartottak a Kárpát-medencei magyarok helyzetéről

2016. november 17. 22:00

A délszláv háború menekültjeit eleinte megértően, ám később már sokan türelmetlenül fogadták Magyarországon – hangzott el a Magyarok a Kárpát-medencében címmel tartott konferencián. Az előadók olyan hazai, és a környező országokban dolgozó tudományos kutatók voltak, akik a magyar népesség életének és történetének sorsdöntő kérdéseit vizsgálják.

Részletek
Szegeden jön létre a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ

Szegeden jön létre a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ

2016. november 17. 21:40

Hét éven belül az Európai Unió támogatásával jön létre a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ Szegeden, ahol a tömegeket érintő népbetegségekkel, például a rákkal vagy a cukorbetegséggel kapcsolatos orvosbiológiai kutatások folynak majd – jelentették be a Szent-Györgyi Napok sajtótájékoztatóján. Az idén 23. alkalommal megrendezett programsorozat a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak legnagyobb tudományos eseménye. A középpontban most is a karokon működő kutatócsoportok beszámolói vannak, ahol az elmúlt év legfontosabb tudományos eredményeit mutatják be. A hagyományokhoz híven a Szent-Györgyi Napokon adják át a jubileumi diplomákat, és a címzetes főorvosi címeket is. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy hiába rosszak az egészségügyi munkakörülmények, nem csökken az érdeklődés az orvos-, fogorvos-, gyógyszerészképzés iránt. Az ÁOK-ára idén például 7-szeres volt a túljelentkezés, és népszerűek az idegennyelvi képzések is. Ezen a karon újdonság, hogy megalakult a Sportorvostani, valamint az Orvosi Rehabilitációs és Fizikális Medicina Tanszék.

Részletek
Ókori népcsoport házait és temetőjét tárták fel szegedi régészek

Ókori népcsoport házait és temetőjét tárták fel szegedi régészek

2016. november 8. 18:00

A harmadik-negyedik században élt szarmaták házait és temetőjét tárták fel szegedi régészek a 47-es főút, Hódmezővásárhelyt északról elkerülő nyomvonalán. Még szeptemberben megkezdték a kormány által csak utólag kifizetett ásatásokat, amihez az önkormányzat adott 100 millió forint kölcsönt. A 110 ezer négyzetméteres terület mintegy felét tárták fel eddig a régészek. Várhatóan az év végére fejeződik be a munka.

Részletek
Szegedi kutató nyerte a L'Oréal és az UNESCO ösztöndíját

Szegedi kutató nyerte a L'Oréal és az UNESCO ösztöndíját

2016. november 8. 09:00

Ismét szegedi kutató nyerte el A nőkért és a tudományért elnevezésű ösztöndíjat, amelyet közösen adományoz a L'Oréal és az UNESCO. Minden évben két fiatal tudósnőt díjaznak ezzel az elismeréssel. Farkas Klaudia belgyógyászként, és a betegségek okát kereső kutatóként is dolgozik az egyetemi klinikán. Egy olyan betegség vizsgálatával foglalkozik, melyet gyógyítani nem, csak tünetmentessé tenni lehet.

Részletek
Előadásokkal ünneplik a magyar tudományt Szegeden

Előadásokkal ünneplik a magyar tudományt Szegeden

2016. november 7. 21:45

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Közelebb Európához címmel tartottak ülést a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. Novemberben több tudományág szakértői is beszámolnak majd a saját területük kutatási eredményeiről az Oknyomozó tudomány elnevezésű előadás-sorozatban, amit bárki meghallgathat.

Részletek
Közel 800 milliót nyertek a szegedi egyetem kutatói

Közel 800 milliót nyertek a szegedi egyetem kutatói

2016. október 25. 21:30

A Szegedi Tudományegyetem kutatói majdnem 800 millió forintot nyertek újfajta anyagok előállításának és alkalmazásának vizsgálatára. Az egyetem kémiai tanszékcsoportjának munkáját a Széchenyi 2020 program közreműködésével az Európai Unió támogatja. A kutatások egyik célja az, hogy újfajta módszereket találjanak a napenergia tárolására. Emellett ipari alkalmazásra készítenek elő anyagokat és eljárásokat a megújuló energiák kinyerése és felhasználása területén. A támogatásnak köszönhetően 15 kutatót vonnak be a már korábban elkezdett munkába, és 25-en kapnak majd lehetőséget arra, hogy a kutatások kapcsán magasabb tudományos fokozatot szerezzenek. A négy éves kutatás eredményeiről majdnem száz tudományos közlemény megírását is tervezik.

Részletek
Parazitológusok tanácskoztak Szegeden

Parazitológusok tanácskoztak Szegeden

2016. október 14. 20:00

Állatokra, illetve emberekre is veszélyes élősködőket vizsgálnak szerb és magyar kutatók. A két ország szakemberei Szegeden a Vadasparkban beszélgettek az együttműködés lehetőségeiről. Céljuk, hogy pályázati pénzek segítségével mintagyűjtés indulhasson mindkét országban.

Részletek