Hirdetés
Szuperhold

Szuperhold

2013. június 24. 09:15

FOTÓ: Somoskőújfalu, 2013. június 24. Holdfelkelte Somoskőújfalu közeléből fotózva 2013. június 23-án. A Hold elliptikus pályának földközeli pontján tartózkodik, ezért 30 százalékkal fényesebbnek és 14 százalékkal nagyobbnak látszik, mint átlagosan. MTI Fotó: Komka Péter

Részletek
Feltalálók napja – a magyar géniusz

Feltalálók napja – a magyar géniusz

2013. június 16. 16:43

Üres kézzel érkeztek és arany érmével távoztak azok a feltalálók, akiket a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában köszöntöttek csütörtökön. A Magyar Feltalálók Napját azért június 13-án ünneplik, mert a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert biokémikus 1941-ben, ezen a napon jelentette be találmányát, a jól eltartható, nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállítását lehetővé tevő eljárást.

Részletek
Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny

2013. június 6. 17:11

Átadták a Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny díjait. A rendezvényen csaknem 40 diák kapott kitüntetést. A jelenlévőket rendhagyó módon nem valamelyik tanár, hanem Papp Gergely, a Gábor Dénes Szakközépiskola diákja köszöntötte, aki májusban, Arizonában harmadik helyezést ért el az egyik chipgyártó cég világversenyén, Ezt a vetélkedőt tartják a középiskolás tudományos versenyek Oscar-gálájának.

Részletek
Papp Gergely 1000 dolláros ösztöndíjat nyert

Papp Gergely 1000 dolláros ösztöndíjat nyert

2013. május 21. 23:09

Papp Gergely szegedi diák is díjat kapott a világ legnagyobb, fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén (ISEF - Intel International Science and Engineering Fair), amelyen saját készítésű hangszórójával indult.  

Részletek
A legszögedibb szögedire emlékeztek

A legszögedibb szögedire emlékeztek

2013. május 2. 12:08

„Kereszténység, demokrácia, európai szellemiség” – ez volt a mottója annak a rendezvénynek, amelyen Bálint Sándor életére és munkásságára emlékeztek. A Millenniumi Kávéházban rendezett fórumon – többek között-, Gyulay Endre püspök, és Miklós Péter történész tartott előadást a legszögedibb szögedi kutatásairól, valamint munkásságának kultúratudományi távlatairól.

Részletek
Fogmosással megelőzhető a fogágybetegség

Fogmosással megelőzhető a fogágybetegség

2013. április 29. 12:49

Az 50 év feletti magyar lakosság 60-80% -át érinti a fogágybetegség. Ennek megelőzéséről, a fogászati implantátumok körül kialakult, gyulladásos folyamatok terápiás kezeléséről hallhattak előadást az érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának konferenciáján. A két napos tudományos ülésen jeles hazai és külföldi előadók tájékoztatták a szakma képviselőit a betegellátásban, az oktatásban, valamint a kutatásban elért, legújabb nemzetközi eredményekről.

Részletek