Hirdetés
Az egzisztencializmus atyjáról értekeztek

Az egzisztencializmus atyjáról értekeztek

2013. szeptember 29. 11:04

Kétnapos konferenciát rendezett az egyetem filozófia tanszéke Sören Kirkegaard („Kirkegór”) emlékére. Az egzisztencializmus atyjának tekintett dán filozófus idén született 200 éve. Bár a tudós mindössze 42 évig élt, hatása az emberi gondolkodásra szinte felmérhetetlen.

Részletek
Változatos programok a kutatók éjszakáján

Változatos programok a kutatók éjszakáján

2013. szeptember 27. 20:34

A szervezett laborlátogatások voltak a legnépszerűbbek a kutatók éjszakáján a Szegedi Biológiai Központban. Bevezetésképpen a központ négy intézetének egy-egy képviselője tartott előadást néhány izgalmas kutatási terület eredményeiről.

Részletek
Új energiafűzfajta nemesítése

Új energiafűzfajta nemesítése

2013. szeptember 26. 19:28

 Az eddigieknél nagyobb hozamú és megbízhatóbb energiafűzfajta nemesítésén dolgozik a dombóvári Agrár-Béta Kft. a Magyar Tudományos Akadémia szegedi biológiai kutatóközpontjával közös, több mint 500 millió forintos projektben.   

Részletek
Különleges szívműtét Szegeden

Különleges szívműtét Szegeden

2013. szeptember 24. 22:47

A régóta elzáródott koszorúerek katéteres megnyitásának technikáját bemutató szívműtétet hajtottak végre a Szegedi Tudományegyetemen. A beavatkozást a technika jóvoltából több mint száz orvos követte élőben. Ma Magyarországon a Szegedi Tudományegyetemen végzik a legtöbb ilyen típusú műtétet, évente 100-150 beavatkozást. A nyugalom megzavarására alkalmas riport következik.

Részletek
Megelőzhető a vastagbéldaganat kialakulása

Megelőzhető a vastagbéldaganat kialakulása

2013. szeptember 18. 10:04

A szív és érrendszeri megbetegedések után emésztőrendszeri daganatokban halnak meg a legtöbben Magyarországon. Amíg a szívbetegségek miatti halálozás csökken, addig a rákos halálesetek egyre gyakoribbak – hívták fel a figyelmet szakorvosok a Szegeden rendezett endoszkópos szimpóziumon. Az országos kongresszusra több mint 500 szakember kapott meghívást.

Részletek
Új víztisztítási módszert dolgoztak ki

Új víztisztítási módszert dolgoztak ki

2013. augusztus 29. 16:06

Víztisztításra használható mikrobagyűjteményt hoztak létre magyar és román kutatók Szegeden. Egy határon átnyúló uniós projekt keretében vizsgálták a Maros vízminőségét és a folyóban található kiemelten veszélyes anyagokat. Az Európai Unió fő céljai között szerepel ugyanis, hogy 2015-ig jó állapotba kerüljön valamennyi felszíni és felszín alatti víz a tagállamok területén.

Részletek
Kétszáz éve élt emberek

Kétszáz éve élt emberek

2013. augusztus 17. 13:18

Kétszáz éve élt emberek sorsát mutatja be a Fekete Ház legújabb tárlata, amely a múmiakutatás érdekes és rejtélyes világába kalauzolja el a látogatókat. A váci Fehérek templomában feltárt egyedülálló leletegyüttest és a kutatási eredményeket a „Rejtélyek, sorsok, múmiák” című kiállítás keretében ismerhetik meg a szegediek.

Részletek
Meteorok az égbolton

Meteorok az égbolton

2013. augusztus 12. 09:27

FOTÓK: Egy meteor az égbolton Salgótarján közelében 2013. augusztus 11-én. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe.MTI Fotó: Komka Péter Salgótarján, 2013. augusztus 12.

Részletek
Átszervezés a Gabonakutatóban

Átszervezés a Gabonakutatóban

2013. augusztus 3. 13:44

Integrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. Az átállás a legtöbb érintett cég esetében szeptember elsejével megtörténik, de az integráció határideje 2014. január elseje. Az összevonás a növénynemesítéssel foglalkozó, szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft-t is érinti.

Részletek