Hirdetés
Megszűnt a várólista a kardiológián

Megszűnt a várólista a kardiológián

2014. december 9. 22:03

4-5 hónapról nullára csökkent, vagyis megszűnt a várólista az egyetem Elektrofiziológia és Intervenciós Kardiológiai részlegén – hangzott el egy mai tájékoztatón. Ennek oka, hogy a keringési betegségek centruma is beköltözött az új magkórházba. Az európai uniós nagyprojektben megvalósított Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a nyár óta folyamatosan népesül be. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a régi - 410 ágyas - klinikai épület átépítése, felújítása is.

Részletek
Matematikai módszerekkel a járványok terjedéséről

Matematikai módszerekkel a járványok terjedéséről

2014. december 3. 10:25

Matematikai módszerekkel modellezi a járványok terjedését az egyetem Bólyai Intézetének kutatócsoportja. Így meg tudják mondani egy-egy betegség terjedésének dinamikáját, és azt is, hányan betegszenek meg, milyen lesz a járvány lefolyása. A világon most a legnagyobb figyelmet kapó ebola esetében például egy beteg átlagosan 1,6 embert fertőz meg. Egy influenzás kettőnél többet, egy kanyarós viszont akár 18-at.

Részletek
Martonyi János Szegeden

Martonyi János Szegeden

2014. november 29. 10:47

Emeritus professzorrá avatták Martonyi Jánost a Szegedi Tudományegyetem jogi karán. A volt külügyminiszter Szegeden szerezte diplomáját, azóta is rendszeresen oktat a karon. Székfoglaló előadásában arról beszélt, hogy a globalizálódó világgazdaságban sem lehetnek egységesek, minden országra egyetemes érvényűek a jogszabályok.

Részletek
Újabb mérföldkőhöz ért az ELI

Újabb mérföldkőhöz ért az ELI

2014. november 20. 13:33

Újabb mérföldkőhöz ért a szegedi lézerközpont-beruházás. Aláírták a világon egyedülálló két petawattos lézerberendezés közbeszerzési pályázatát. A kutatóközpont eszközét egy francia cég készíti majd el, több mint 5 milliárd forintból. Várhatóan két év múlva lesz kész.

Részletek
Betegségek feltérképezése 3D-ben

Betegségek feltérképezése 3D-ben

2014. november 17. 14:53

Betegségek terjedését lehet föltérképezni, épületekről készíthetünk háromdimenziós képeket. Többek között ilyen eredményeket hozott az a projekt, amelynek keretében jövő társadalmának kutatását vizsgálták új informatikai technikák segítségével. Három egyetem dolgozott össze a kutatásokban.

Részletek