Hirdetés

Szent­-Györgyi Napok, huszonkettedik alkalommal

2015. november 12. 18:30

Csütörtökön és pénteken tartják a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak hagyományos ünnepi rendezvényét, a Szent­-Györgyi Napokat. A 22. alkalommal megszervezett rendezvényhez kapcsolódóan csütörtök délután az orvosi, gyógyszerészeti, fogorvosi, egészségtudományi és szociális képzési karok, valamint a Szent-­Györgyi Albert Klinikai Központ képviselői számoltak be idei eredményeikről, rövid, valamint hosszabb távú fejlesztési terveikről. Elhangzott: a legfontosabb cél mind a négy kar számára a szakemberek elvándorlásának jelentős csökkentése kell, hogy legyen, amit úgy lehet elérni, ha az orvosok, kutatók, szakellátók és más szakemberek úgy érezhetik, Szegeden is megtalálhatják számításaikat szakmájukban. Ennek eléréséhez fontosak a folyamatos fejlesztések, valamint a folyamatos elismerés, aminek részeként a Szent-­Györgyi Napokon számos elismerés átadására is sor kerül. A központi ünnepséget pénteken délelőtt 10 órától rendezik meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében.

Részletek
A tudományt ünnepelték Szegeden

A tudományt ünnepelték Szegeden

2015. november 10. 17:30

A város méltó helyszíne lehet az eseménynek, hiszen az egyetem, a biológiai kutató, a Bay Zoltán Intézet bővelkedik olyan kutatókban, akiknek munkája mind hozzájárul a magyar tudományos élet eredményeihez.

Részletek

Nobel­-díjas tudóssal találkoztak a szegedi tehetségek

2015. november 6. 19:10

Szegedre látogatott Eric Wieschaus, Nobel­díjas amerikai fejlődésgenetikus. A tudós szerdán érkezett a városba, és felkereste az egyetemi gyakorló és a Radnóti gimnázium tanulóit. ma délután pedig a Nobel­díjasok–Tehetséges Diákok Találkozója részeként tartott előadást kutatási területéről a szegedi egyetemen. A neves tudós az embriók fejlődését szabályozó gének felfedezéséért 1995-­ben kapta meg az orvostudományi Nobel­-díjat. Két napos szegedi látogatása során tehetséges középiskolásokkal, egyetemistákkal és tudóstársakkal találkozik, akik saját eredményeikről is beszámolnak majd. Eric Wieschaus a tizenötödik Nobel-­díjas kutató, aki 2012 óta előadást tart Szegeden. A tudóst az Egyetem Napján a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorává avatják.

Részletek
A tünetmentes érszűkület is veszélyes

A tünetmentes érszűkület is veszélyes

2015. március 20. 00:11

Dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és mozgásszegény életmód. Ez az a négy rizikótényező, amely felelős lehet az érszűkület kialakulásáért. Magyarországon négyszázezer embert veszélyeztet a betegség. Európai kezdeményezésre második alkalommal szervezték meg az Érszűkület Napot Szegeden.

Részletek

Nobel-díjast hoz a június Szegedre

2015. március 16. 19:32

Két világhírű tudós érkezik júniusban városunkba a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia meghívására. Az Alapítvány immár negyedik alkalommal szervezi meg a Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóját. Idén Erwin Neher Nobel-díjas kutató és felesége vesznek részt ezen a találkozón.

Részletek
Csőpostarendszer a szegedi klinikán

Csőpostarendszer a szegedi klinikán

2015. március 3. 21:32

Modern logisztikai rendszer szolgálja hamarosan a betegellátást Szegeden. A csaknem egy kilométer hosszú csőpostarendszert a 265 ágyas új klinika, a meglévő 410 ágyas klinika és a Laboratóriumi Medicina Intézet között építik ki. Ez a beruházás az egészségügyi ellátás hatékonyságát és minőségét is javítani tudja majd.

Részletek
Szegeden tartja vándorgyűlését a Magyar Pszichiátriai Társaság

Szegeden tartja vándorgyűlését a Magyar Pszichiátriai Társaság

2015. január 30. 17:42

Egyre több a lelki betegségekkel küzdő ember, ami nem csak magyar sajátosság, hanem a többi társadalmat is jellemzi. A felvilágosítás is sokat segíthet a gondokon – ennek szellemében tartja Szegeden vándorgyűlését a Magyar Pszichiátriai Társaság. Az előadásokon a betegségek kezelése mellett arról is beszéltek, mit lehet tenni a lelki zavarok megelőzése érdekében. Az életmód fontos tényező.

Részletek
Kreatív Médiaműhelyt adtak át a BTK-n

Kreatív Médiaműhelyt adtak át a BTK-n

2014. december 22. 00:50

Hat új Macintosh géppel nyitja meg kapuit a szegedi kommunikáció tanszék új Médiakultúra Kreatív Műhelye. A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal kötött megállapodása keretében a leendő kommunikációs szakemberek gyakorlati képzését segíti a legkorszerűbb szoftvereket tartalmazó, csúcsminőségű számítógépekkel.

Részletek