Hirdetés

Nobel­-díjas tudóssal találkoztak a szegedi tehetségek

2015. november 6. 19:10

Szegedre látogatott Eric Wieschaus, Nobel­díjas amerikai fejlődésgenetikus. A tudós szerdán érkezett a városba, és felkereste az egyetemi gyakorló és a Radnóti gimnázium tanulóit. ma délután pedig a Nobel­díjasok–Tehetséges Diákok Találkozója részeként tartott előadást kutatási területéről a szegedi egyetemen. A neves tudós az embriók fejlődését szabályozó gének felfedezéséért 1995-­ben kapta meg az orvostudományi Nobel­-díjat. Két napos szegedi látogatása során tehetséges középiskolásokkal, egyetemistákkal és tudóstársakkal találkozik, akik saját eredményeikről is beszámolnak majd. Eric Wieschaus a tizenötödik Nobel-­díjas kutató, aki 2012 óta előadást tart Szegeden. A tudóst az Egyetem Napján a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorává avatják.

Részletek
A tünetmentes érszűkület is veszélyes

A tünetmentes érszűkület is veszélyes

2015. március 20. 00:11

Dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és mozgásszegény életmód. Ez az a négy rizikótényező, amely felelős lehet az érszűkület kialakulásáért. Magyarországon négyszázezer embert veszélyeztet a betegség. Európai kezdeményezésre második alkalommal szervezték meg az Érszűkület Napot Szegeden.

Részletek

Nobel-díjast hoz a június Szegedre

2015. március 16. 19:32

Két világhírű tudós érkezik júniusban városunkba a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia meghívására. Az Alapítvány immár negyedik alkalommal szervezi meg a Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóját. Idén Erwin Neher Nobel-díjas kutató és felesége vesznek részt ezen a találkozón.

Részletek
Csőpostarendszer a szegedi klinikán

Csőpostarendszer a szegedi klinikán

2015. március 3. 21:32

Modern logisztikai rendszer szolgálja hamarosan a betegellátást Szegeden. A csaknem egy kilométer hosszú csőpostarendszert a 265 ágyas új klinika, a meglévő 410 ágyas klinika és a Laboratóriumi Medicina Intézet között építik ki. Ez a beruházás az egészségügyi ellátás hatékonyságát és minőségét is javítani tudja majd.

Részletek
Szegeden tartja vándorgyűlését a Magyar Pszichiátriai Társaság

Szegeden tartja vándorgyűlését a Magyar Pszichiátriai Társaság

2015. január 30. 17:42

Egyre több a lelki betegségekkel küzdő ember, ami nem csak magyar sajátosság, hanem a többi társadalmat is jellemzi. A felvilágosítás is sokat segíthet a gondokon – ennek szellemében tartja Szegeden vándorgyűlését a Magyar Pszichiátriai Társaság. Az előadásokon a betegségek kezelése mellett arról is beszéltek, mit lehet tenni a lelki zavarok megelőzése érdekében. Az életmód fontos tényező.

Részletek
Kreatív Médiaműhelyt adtak át a BTK-n

Kreatív Médiaműhelyt adtak át a BTK-n

2014. december 22. 00:50

Hat új Macintosh géppel nyitja meg kapuit a szegedi kommunikáció tanszék új Médiakultúra Kreatív Műhelye. A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal kötött megállapodása keretében a leendő kommunikációs szakemberek gyakorlati képzését segíti a legkorszerűbb szoftvereket tartalmazó, csúcsminőségű számítógépekkel.

Részletek
Megszűnt a várólista a kardiológián

Megszűnt a várólista a kardiológián

2014. december 9. 22:03

4-5 hónapról nullára csökkent, vagyis megszűnt a várólista az egyetem Elektrofiziológia és Intervenciós Kardiológiai részlegén – hangzott el egy mai tájékoztatón. Ennek oka, hogy a keringési betegségek centruma is beköltözött az új magkórházba. Az európai uniós nagyprojektben megvalósított Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a nyár óta folyamatosan népesül be. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a régi - 410 ágyas - klinikai épület átépítése, felújítása is.

Részletek
Matematikai módszerekkel a járványok terjedéséről

Matematikai módszerekkel a járványok terjedéséről

2014. december 3. 10:25

Matematikai módszerekkel modellezi a járványok terjedését az egyetem Bólyai Intézetének kutatócsoportja. Így meg tudják mondani egy-egy betegség terjedésének dinamikáját, és azt is, hányan betegszenek meg, milyen lesz a járvány lefolyása. A világon most a legnagyobb figyelmet kapó ebola esetében például egy beteg átlagosan 1,6 embert fertőz meg. Egy influenzás kettőnél többet, egy kanyarós viszont akár 18-at.

Részletek