Hirdetés
Az iskolák nem rendelhetik, a szülők viszont kitartanak a Mozaik tankönyvei mellett

Az iskolák nem rendelhetik, a szülők viszont kitartanak a Mozaik tankönyvei mellett

2016. május 11. 19:10

Miközben világszerte használják a Mozaik Tankönyvkiadó által fejlesztett digitális tankönyveket, idehaza már nem rendelhetik meg az iskolák. Korábban a szegedi kiadó az egyik legjelentősebb szereplő volt ezen a piacon, ám áldozatul estek a kormány központosító intézkedéseinek. Ennek ellenére a szülők továbbra is kitartanak a mozaikos könyvek mellett.

Részletek
Tovább nyomoznak a menekülteket rugdosó László Petra ügyében

Tovább nyomoznak a menekülteket rugdosó László Petra ügyében

2016. május 10. 19:20

Nyolc hónap nem volt elegendő, ezért tovább folyik a nyomozás annak az operatőrnek az ügyében, aki a gyanú szerint 2015. szeptember 8-án belerúgott egy menekült férfibe és egy kislányba Röszke közelében, valamint elgáncsolt egy gyermekét a karjában tartó menekülő apát. Az N1 tévé operatőrének tettét több kamera is rögzítette. Az ügy kirobbanása után a Szegedi Járási Ügyészség garázdaság vétsége gyanúja miatt nyomozást rendelt el a nő ellen. Az eljárást a Szegedi Rendőrkapitányság folytatta le az ügyészség fokozott felügyelete mellett. A nyomozás során azt is vizsgálták, hogy megvalósult-e a garázdaságnál súlyosabbnak minősülő bűncselekmény is. A 8 hónapja tartó nyomozás határideje kedden lejárt, vádemelés azonban egyelőre nem született.

Részletek
Erősítik a duális képzést a felsőoktatásban

Erősítik a duális képzést a felsőoktatásban

2016. május 10. 19:00

Olyan gyors a műszaki fejlődés, hogy mire a szakképzésben megtanítanak egy újdonságot, addigra szinte elavul. A felsőoktatásban ezért egyre nagyobb szerepet kap a gyakorlat, így valósul meg a duális képzés. A keddi tanácskozáson kiderült, a képzés átalakítására és bővítésre egyaránt szükség lenne.

Részletek
Ujhelyi István díjat ad azoknak, akik sokat tesznek az európai Magyarországért

Ujhelyi István díjat ad azoknak, akik sokat tesznek az európai Magyarországért

2016. május 9. 20:40

Zelenka Pál, a Közlekedési Műszergyártó Zrt. elnök-vezérigazgatója vehette át elsőként a Pro Europe Prize elismerést Brüsszelben. A díjat Ujhelyi István alapította és adta át. A Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője a szeged.hu-nak elmondta, hogy ezt az elismerést minden évben olyan személyeknek szeretné átadni, akik sokat tesznek az európai Magyarországért, az európai szellemiség meghonosításáért. A díjat Kurecz Krisztina üvegművész tervezte és készítette el. Az alapító szerint elsőként azért Zelenka Pál kapta ezt az elismerést, mert az elnök-vezérigazgatónak jelentős a szakképzés mecenatúrájában folytatott tevékenysége és személyesen is marandó módon járul hozzá egy európai Magyarország megteremtéséhez.

Részletek
Négyszázan futottak a GEMMA-iskoláért Szegeden

Négyszázan futottak a GEMMA-iskoláért Szegeden

2016. május 9. 19:40

Mintegy 400-an futottak szombaton a GEMMA-iskolákban tanuló sérült gyerekekért az újszegedi Ligetben. A szép számú összefogás ellenére mégsem gyűlt össze annyi pénz a nevezési díjakból, hogy az intézmény meg tudja vásárolni a 2 millió forintos speciális mennyezeti liftet, amivel a kerekesszékes gyerekek is megtapasztalhatják a mozgás adta szabadságot.

Részletek
Kezdődik a parlagfű irtásának időszaka, nyáron már bírságolhat a hatóság

Kezdődik a parlagfű irtásának időszaka, nyáron már bírságolhat a hatóság

2016. május 9. 19:20

A parlagfű elleni védekezés a földhasználó kötelessége, ennek minden év június 30-ig kell eleget tenni. A hatóság július elsejével kezdi az ellenőrzéseket, és ha fertőzött területet talál, a bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A parlagfű hazánk legelterjedtebb gyomnövénye, a virágpora által okozott allergiás betegségtől a lakosság 20%-a szenved. Ezért az irtásnál az a legfontosabb szempont, hogy megakadályozzák a növény virágzását. A parlagfű-mentesítés nem csak a szántőföldekre, mezőgazdasági területekre, hanem az üresen vagy elhanyagoltan álló belterületi kertekre, telkekre is vonatkozik. Csongrád megyében 2015-ben a kormányhivatal 72 eljárást indított azok ellen, akik nem védekeztek megfelelően a parlagfű ellen és mintegy másfél millió forintos bírságot szabtak ki. Kényszerkaszálásra ugyanakkor nem került sor, mert a földhasználók a bírság után maguk irtották ki a gyomnövényt.

Részletek