Hirdetés
Javult a levegő Szegeden, visszavonják az eddigi szmogriadót

Javult a levegő Szegeden, visszavonják az eddigi szmogriadót

2017. január 27. 18:50

Javult a levegő minősége Szegeden, ezért visszavonják a szmogriadó riasztási szintjét, mostantól a tájékoztatási fokozat lesz érvényben. Botka László hétfőn rendelte el a riasztást, mert a légszennyezettség az egészségügyi határérték duplája volt. Kitiltották a városból a kétütemű járműveket, az 5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikat, és arra kérték a lakosokat, hogy ha lehet, inkább ne tüzeljenek fával. A polgármester felkérte az ipari üzemek irányítóit a kibocsátott hőenergia és a légszennyezés felére való csökkentésére is. Ugyanekkor rendelte el, hogy a tömegközlekedést péntek éjfélig ingyen lehet használni. Az időjárási változások, valamint a polgármesteri hivatal intézkedéseinek következtében a városban csökkent a szálló por koncentrációja, ezért szombattól megszűnnek a korlátozások. A buszon, trolin és villamoson a hétvégétől csak érvényes menetjeggyel lehet utazni.

Részletek
Százmilliós támogatást nyert a Szegedi Paprika

Százmilliós támogatást nyert a Szegedi Paprika

2017. január 26. 20:15

172 millió forintos támogatást kapott a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Zrt.. Ezt az összeget a Nagyvállalati Beruházás Támogatási Programból nyerték el, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 2015-ben hozott létre az európai uniós forrásokból kiszoruló hazai nagyvállalatok támogatására. A szegedi cég az elnyert pénzből eszközparkját fejleszti, és tervezik új munkavállalók felvételét is.

Részletek
Nagyon hiányzik a 13-as autóbusz a móravárosiaknak

Nagyon hiányzik a 13-as autóbusz a móravárosiaknak

2017. január 26. 20:00

Tavaly nyáron több átalakulás is volt a buszmenetrendekben. Összevonták, vagy ritkították a járatokat. A változások egy részét azóta is sokan bírálják. A 13-as autóbusz az ott élők szerint Móraváros egyik legfontosabb járata volt, megszűnéséről szerda este tartottak lakossági fórumot.

Részletek
Beszámolt a polgármester: 2017 az építkezés éve lesz Szegeden

Beszámolt a polgármester: 2017 az építkezés éve lesz Szegeden

2017. január 26. 19:25

Ötszáz millió forintra emeli az önkormányzat a város szociális keretét és létrehoz egy szintén 500 milliós béremelési alapot. Ez utóbbit azért, hogy a Szeged tulajdonában lévő 14 gazdasági társaságnál dolgozók béremelését ebből tudják fedezni. Botka László -- a hagyományokhoz híven – csütörtökön délután tartotta évértékelő beszámolóját a Közéleti Kávéházban. A polgármester arról is beszélt, miért vállalta a miniszterelnök-jelöltséget.

Részletek
Erasmus Plus: idén még inkább érdemes pályázni

Erasmus Plus: idén még inkább érdemes pályázni

2017. január 25. 21:25

Az idén minden korábbinál több pénz, majdnem 10 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre oktatási intézmények és oktatással foglalkozó szervezetek számára az Európai Unió Erasmus Plus programjában. A leendő résztvevőknek pályázatíró képzést tartottak Szegeden. A kurzuson ott voltak olyan sikeres iskolák is, amelyek korábban megszerzett uniós támogatással nyújtanak kiegészítő képzést a diákoknak, külföldi gyakorlati helyeken.

Részletek
Ujhelyi István tovább dolgozhat az európai turizmusért

Ujhelyi István tovább dolgozhat az európai turizmusért

2017. január 25. 19:45

Ujhelyi Istvánt, az MSZP EP-képviselőjét egyhangú szavazással újraválasztották az Európai Parlament Közlekedési és Turizmus Bizottsága alelnökének. A szocialista politikus felel a turisztikával kapcsolatos ügyekért és programokért. A képviselő elmondta, továbbra is kiemelt feladatának tekinti a magyar turisztikai és közlekedési ágazat szereplőinek képviseletét, a magyar érdekek megjelenítését az európai porondon. Ilyen például a magyar fuvarozók érdekképviselete a tagállami minimálbér-rendelkezések kapcsán, vagy a hazai ifjúsági munkanélküliség felszámolása a turisztikai szektor közreműködésével.

Részletek
Eltemették Novák András festőművészt Szegeden

Eltemették Novák András festőművészt Szegeden

2017. január 25. 19:30

Életének 80. évében hunyt el Novák András festőművész, akit szerdán temettek el a Belvárosi Temető díszparcellájában. Novák András 1936-ban született, Rákoscsabán. Tagja volt a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Festészetét számos kitüntetéssel ismerték el, a Juhász Gyula-díj és a Szegedért Emlékérem mellett megkapta a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díját is. A temetésén sok rokon, barát, tanítvány, és művésztárs emlékezett a kiváló alkotóra, és kísérte el utolsó útjára. Novák Andrást az önkormányzat által adományozott díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra.

Részletek
Mégis kapnak béremelést a kulturális közalkalmazottak, de nem erre számítottak

Mégis kapnak béremelést a kulturális közalkalmazottak, de nem erre számítottak

2017. január 25. 19:15

Szombaton még tiltakoztak a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének tagjai, kedden Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentette, már februártól megkapják illetménypótlékukat az ágazat dolgozói. Az erről szóló határozat már megjelent a Magyar Közlönyben. A kormány tavaly júniusban ígért bérpótlékot a kulturális szféra alkalmazottainak, de ezt mindeddig nem teljesítették. Az államtitkár szerint 5,4 milliárd forint áll rendelkezésre a több mint 20 ezer kulturális közalkalmazott 15 százalékos illetménypótlékához. Erre 2002 óta nem volt példa. A KKDSZ Csongrád megyei elnöke szerint ez nem az a megoldás, amit a szakszervezet várt. Szerintük alig néhány ezer forintot kapnak, és az új rendelet bonyodalmat okoz majd a költségvetési intézmények fenntartóinak is.

Részletek