Hirdetés
Erasmus Plus: idén még inkább érdemes pályázni

Erasmus Plus: idén még inkább érdemes pályázni

2017. január 25. 21:25

Az idén minden korábbinál több pénz, majdnem 10 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre oktatási intézmények és oktatással foglalkozó szervezetek számára az Európai Unió Erasmus Plus programjában. A leendő résztvevőknek pályázatíró képzést tartottak Szegeden. A kurzuson ott voltak olyan sikeres iskolák is, amelyek korábban megszerzett uniós támogatással nyújtanak kiegészítő képzést a diákoknak, külföldi gyakorlati helyeken.

Részletek
Ujhelyi István tovább dolgozhat az európai turizmusért

Ujhelyi István tovább dolgozhat az európai turizmusért

2017. január 25. 19:45

Ujhelyi Istvánt, az MSZP EP-képviselőjét egyhangú szavazással újraválasztották az Európai Parlament Közlekedési és Turizmus Bizottsága alelnökének. A szocialista politikus felel a turisztikával kapcsolatos ügyekért és programokért. A képviselő elmondta, továbbra is kiemelt feladatának tekinti a magyar turisztikai és közlekedési ágazat szereplőinek képviseletét, a magyar érdekek megjelenítését az európai porondon. Ilyen például a magyar fuvarozók érdekképviselete a tagállami minimálbér-rendelkezések kapcsán, vagy a hazai ifjúsági munkanélküliség felszámolása a turisztikai szektor közreműködésével.

Részletek
Eltemették Novák András festőművészt Szegeden

Eltemették Novák András festőművészt Szegeden

2017. január 25. 19:30

Életének 80. évében hunyt el Novák András festőművész, akit szerdán temettek el a Belvárosi Temető díszparcellájában. Novák András 1936-ban született, Rákoscsabán. Tagja volt a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Festészetét számos kitüntetéssel ismerték el, a Juhász Gyula-díj és a Szegedért Emlékérem mellett megkapta a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díját is. A temetésén sok rokon, barát, tanítvány, és művésztárs emlékezett a kiváló alkotóra, és kísérte el utolsó útjára. Novák Andrást az önkormányzat által adományozott díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra.

Részletek
Mégis kapnak béremelést a kulturális közalkalmazottak, de nem erre számítottak

Mégis kapnak béremelést a kulturális közalkalmazottak, de nem erre számítottak

2017. január 25. 19:15

Szombaton még tiltakoztak a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének tagjai, kedden Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentette, már februártól megkapják illetménypótlékukat az ágazat dolgozói. Az erről szóló határozat már megjelent a Magyar Közlönyben. A kormány tavaly júniusban ígért bérpótlékot a kulturális szféra alkalmazottainak, de ezt mindeddig nem teljesítették. Az államtitkár szerint 5,4 milliárd forint áll rendelkezésre a több mint 20 ezer kulturális közalkalmazott 15 százalékos illetménypótlékához. Erre 2002 óta nem volt példa. A KKDSZ Csongrád megyei elnöke szerint ez nem az a megoldás, amit a szakszervezet várt. Szerintük alig néhány ezer forintot kapnak, és az új rendelet bonyodalmat okoz majd a költségvetési intézmények fenntartóinak is.

Részletek
Egyre többen hagyják otthon az autójukat a szmogriadó miatt Szegeden

Egyre többen hagyják otthon az autójukat a szmogriadó miatt Szegeden

2017. január 25. 18:45

Továbbra is ingyenesen lehet utazni a tömegközlekedési eszközökön a városban. A szmogriadó miatti intézkedés hatásait a Szegedi Közlekedési Társaságnál is érzik, a villamosokon és a trolikon is több az utas. A városban közlekedő autók száma kis mértékben csökkent, lassabban telnek meg a belvárosi parkolók.

Részletek
A Csongrád megyei középiskolások nagy többsége szívesen lenne cserediák

A Csongrád megyei középiskolások nagy többsége szívesen lenne cserediák

2017. január 24. 19:45

A megyei középiskolások 88%-a szívesen lenne cserediák. Ezt mutatja egy közvéleménykutatás. A felmérés szerint a 3 legjellemzőbb motivációs tényező a megyei diákok számára a nyelvtanulás, a kaland és a külföldi ismerősök szerzése. A Csongrád megyei középiskolások többsége, 71 százaléka Észak-Amerikában lenne cserediák, míg 16 százaléka európai országba, 13 százaléka pedig Ázsiába menne szívesen. Az idén augusztusban induló, egy tanéves, illetve hat- vagy három hónapos külföldi diákcsere-programokra február végéig jelentkezhetnek a megyei diákok. Szegedről 5 kiutazó már biztosan lesz, ők Chilében, Finnországban, Dominikán, és az USA-ban töltik majd csereévüket.

Részletek
Már Szegeden is jelen van a Momentum Mozgalom

Már Szegeden is jelen van a Momentum Mozgalom

2017. január 24. 19:30

Már Szegeden is vannak tagjai annak a civil mozgalomnak, amely 5 nap alatt majdnem ötvenezer aláírást gyűjtött össze egy helyi népszavazásért a fővárosban. A Momentum Mozgalom azt szeretné, ha nem lennének ötkarikás játékok 2024-ben Budapesten. Honlapjuk szerint a NOlimpia-kampányt azért kezdték el, mert az ötkarikás játékoknál fontosabb ügyekre is lehetne költeni az adófizetők pénzét, például oktatásra, egészségügyre, a fiatalok elvándorlásának megakadályozására. A Momentum Mozgalom 2015 tavaszán alakult. Az olimpia elleni akciójuk az első látványos színre lépésük, de fő céljuk a politikai élet megújítása. A szervezet a fővárosban erős, de már két vidéki csoportjuk is van, Miskolcon és Szegeden.

Részletek