Hirdetés
Hirdetés
Megérkezett Tápé új harangja

Megérkezett Tápé új harangja

2016. augusztus 1. 19:00

Elkészült a tápai Szent Mihály templom új harangja, amelynek érkezését körmenettel és szentmisével ünnepelték vasárnap. Az új harang öntéséhez szükséges pénzt, mintegy 3 millió forintot adományokból gyűjtötte össze a helyi plébánia. A harangot augusztus 14-én, vasárnap szenteli fel Gyulay Endre nyugalmazott püspök.

Részletek
Szerbia kész segíteni a Röszkénél uralkodó állapotok megszüntetésében

Szerbia kész segíteni a Röszkénél uralkodó állapotok megszüntetésében

2016. július 29. 20:40

Míg a magyar oldalon a szociális államtitkár, addig a szerb oldalon az Amerikai Egyesült Államok magyarországi és szerbiai nagykövetei nézték meg csütörtökön, milyen körülmények között várakoznak a menekültek. A belgrádi diplomata sürgette a közös megoldások keresését a két ország között. Az USA budapesti nagykövete szerint pedig fontos lenne, ha Magyarországon minél gyorsabban kivizsgálnák a visszaélésekről szóló ügyeket.

Részletek
Hepatitisz: hatékonyabb kezelés, szélesebb körű szűrés

Hepatitisz: hatékonyabb kezelés, szélesebb körű szűrés

2016. július 29. 20:20

Ma a világban összesen 400 millió hepatitisz B és C vírussal fertőzött ember él. Az elmúlt másfél évtizedben drasztikusan nőtt a halálesetek száma is. A világnapra kiadott WHO jelentésre reagálva az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár bejelentette, hogy a kormány szélesíteni kívánja a hepatitisz vírus szűrésének lehetőségeit, és a kezelések hatékonyságát.

Részletek
Térkép készült a pokémonvadászoknak

Térkép készült a pokémonvadászoknak

2016. július 29. 19:00

Valószínűleg a világon is egyedülálló az a számítógépes alkalmazás, amelyet két fiatal szegedi csapat fejlesztett ki pokémonok keresésére. Az ötletgazda azt mondja, egy pokémnonvadász barátjának az esete adta az ötletet, aki megszállottja lett a keresésnek, és többször is csaknem baleset érte emiatt. Sok hasonló mániákus kutató van világszerte, nekik segíthet az új szoftver.

Részletek
Befejeződött az éhségsztrájk Horgosnál

Befejeződött az éhségsztrájk Horgosnál

2016. július 29. 18:40

A menekültek azt mondják, belátták, hogy így nem tudják elérni a céljukat, vagyis rávenni Magyarországot és más európai államokat a határaik megnyitására. A tiltakozást vasárnap kezdték a fiatal férfiak még Belgrádban, majd gyalog indultak a Horgos-Röszkei határátkelőhöz. Az egy hét alatt többen feladták az éhezést, mintegy ötvenen tartottak ki a mai napig. Azt követelték, nyissák meg a határokat. Pénteken egyikük azt nyilatkozta a szabadkai Pannon TV-nek, hogy senki sem hallja hangjukat, senki sem figyel rájuk. A legyengült éhségsztrájkolókat buszokkal a boszniai határ közelében lévő menekülttáborba szállítják. Mintegy 70 embert visznek oda, közöttük olyanokat is, akik nem éheztek, de oda szeretnének menni. A menekültek a sztrájk abbahagyása után továbbra is azt kérik Magyarországtól, javítsa a feltételeket és gyorsítsa meg a regisztrációs folyamatot.

Részletek
Még mindig nincs új igazgatója a Deáknak

Még mindig nincs új igazgatója a Deáknak

2016. július 29. 18:20

Még mindig nem tudni, ki vezeti hétfőtől a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumot. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a Szegedi Hírek kérdésére szűkszavúan azt válaszolta, idézem: "A Szegedi Deák Ferenc Gimnázium intézményvezetői kinevezésével kapcsolatos döntés még folyamatban van. Az intézményvezetői feladatkörök, a jogszabályoknak megfelelően nem maradnak ellátatlanul július 31. után sem." Ha a választ jól értelmezzük, akkor a jelenlegi vezetőtől, akinek július 31-ével jár le a megbízatása, az iskola működési szabályzata alapján az egyik helyettes veszi át átmenetileg a gimnázium irányítását. A KLIK közleménye azonban nem tér ki arra, hogy ezen a folyamatban lévő döntés változtat-e, illetve, hogy az új pályázatot mikor írják ki. Szeged iskolái közül a Deák Ferenc Gimnázium volt az egyetlen, ahol a három pályázó közül senki sem nyerte el az 5 éves intézményvezetői megbízatást. A jelenlegi igazgatón kívül az iskola egyik tanára és a KLIK kisteleki tankerületének igazgatója adott be pályázatot. Az utóbbi jelölt mindössze három szavazatot kapott a nevelőtestülettől. Ez a huzavona nagyban megnehezíti az új tanév előkészítését, nagy a bizonytalanság az iskolában – mondta híradónknak egy ott dolgozó.

Részletek
Röszkén járt Colleen Bell, amerikai nagykövet

Röszkén járt Colleen Bell, amerikai nagykövet

2016. július 28. 19:50

Látogatócsúcs volt csütörtökön a röszkei tranzitzónában és a kerítésen kívüli menekülttáborban. A szerb oldalról érkezve tapasztalatokat gyűjtött Colleen Bell, amerikai nagykövet és belgrádi kollégája, a segélyszervezetek munkatársai dolgoztak, egy magyar államtitkár pedig újságíróknak tartott sajtótájékoztatót. Ebből az derült ki, hogy a magyar hatóságok álláspontja szerint változó jogállású terület a kerítésen túli senki földje.

Részletek
Legyen óvatos! Tetőzik a kullancsszezon

Legyen óvatos! Tetőzik a kullancsszezon

2016. július 28. 19:20

Az enyhe tél kedvezett a kullancsoknak. Az elszaporodott élősködők okozta betegségek száma országszerte nőtt. Bár Csongrád megyében kevésbé fertőzőek a vérszívók, itt is érdemes óvatosnak lennünk, ha pedig a Dunántúlra megyünk, ott még inkább.

Részletek
Ilyen a huszadik ÁGOTA Tábor

Ilyen a huszadik ÁGOTA Tábor

2016. július 28. 16:40

Jubilált az ÁGOTA Alapítvány. A 20. országos nyári táborukba minden eddiginél több, 700 állami gondoskodásban és nevelőszülőknél élő gyermek érkezett. A békés megyei Szanazugba az ország szinte minden szegletéből érkeztek fiatalok, hogy tíz napra átengedjék magukat az önfeledt szórakozásnak.

Részletek