Legyen óvatos! Tetőzik a kullancsszezon

Legyen óvatos! Tetőzik a kullancsszezon

2016. július 28. 19:20

Az enyhe tél kedvezett a kullancsoknak. Az elszaporodott élősködők okozta betegségek száma országszerte nőtt. Bár Csongrád megyében kevésbé fertőzőek a vérszívók, itt is érdemes óvatosnak lennünk, ha pedig a Dunántúlra megyünk, ott még inkább.

Részletek
Ilyen a huszadik ÁGOTA Tábor

Ilyen a huszadik ÁGOTA Tábor

2016. július 28. 16:40

Jubilált az ÁGOTA Alapítvány. A 20. országos nyári táborukba minden eddiginél több, 700 állami gondoskodásban és nevelőszülőknél élő gyermek érkezett. A békés megyei Szanazugba az ország szinte minden szegletéből érkeztek fiatalok, hogy tíz napra átengedjék magukat az önfeledt szórakozásnak.

Részletek
Nincs nyugalom a határ szerb oldalán

Nincs nyugalom a határ szerb oldalán

2016. július 27. 20:10

A szabadkai befogadóközpontból kedden este egy kisebb csoport menekült a horgosi határhoz indult, a biztonsági emberek és a rendőrség azonban megállította őket. Az állítólag pakisztániakból és afgánokból álló csapat csatlakozni szeretett volna a tranzitzónánál tüntetőkhöz, annak érdekében, hogy továbbengedjék őket Nyugat-Európába.

Részletek
Önkormányzati dolgozók: újabb sztrájk jön

Önkormányzati dolgozók: újabb sztrájk jön

2016. július 27. 19:50

Újabb, most már egész napos sztrájkra készülnek ősszel az önkormányzati dolgozók. A Magyar Nemzetben megjelent hírt a Szegedi Híreknek megerősítette Farkas Andrea, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének Csongrád megyei titkára. A júniusi két órás figyelmeztető sztrájk után, szeptemberben egész napos munkabeszüntetést szerveznének. Céljuk továbbra is az általuk jogosnak tartott béremelés kiharcolása. Július elsejével ugyanis a hasonló munkakörben dolgozó kormányhivatali és járási alkalmazottak bérét megemelték, míg a települések önkormányzataiban dolgozókét nem. Az érdekképviselet továbbra is ragaszkodik a 30%-os emeléshez. A munkabeszüntetést szeptemberben tartanák, de ennél pontosabb időpontot még nem tudtak mondani a szervezők.

Részletek
Bíróságra megy Török Márk az elnöki posztjáért

Bíróságra megy Török Márk az elnöki posztjáért

2016. július 27. 19:30

Török Márk maradna az egyetemi hallgatói önkormányzat élén. Ezért múlt héten bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett az őt tisztségéből elmozdító rektori döntés ellen – írta szerdán az atlatszo.hu. Szabó Gábor még június végén semmisítette meg Török kinevezését, arra hivatkozva, hogy a felsőoktatási törvény módosítása már nem tette volna lehetővé az elnök újraválasztását. A 2015 őszétől hatályos rendelkezés szerint a hallgatói önkormányzatban csak négy évig lehet betölteni vezetői tisztséget, Török Márk viszont 12 éve áll a mozgalom élén. A Szegedi Hírek megkeresésére az EHÖK sajtófőnöke megerősítette a hírt és azt mondta, mivel ez a lépés halasztó hatályú, a jogerős döntésig Török biztosan hivatalban maradhat. Mivel viszont az EHÖK elnöki mandátum csak egy évre szól, arra a kérdésünkre, hogy az őszi választásokon újra indul-e a posztért, azt válaszolták, hogy az csak szeptemberben derül ki. A per a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon lesz majd.

Részletek
Emelkedett Szegeden a születések száma

Emelkedett Szegeden a születések száma

2016. július 27. 19:10

Országosan csökkent, Szegeden viszont emelkedett a születések száma az év első öt hónapjában, az előző év azonos időszakához képest. Házasságot is lényegesen többen kötöttek idén a városban, mint az elmúlt évben.

Részletek
Krokodilok születtek a vadasparkban

Krokodilok születtek a vadasparkban

2016. július 27. 18:40

Új lakókkal büszkélkedhet a Szegedi Vadaspark, három tompa orrú krokodilbébi bújt ki a tojásból július elején. A világ legkisebb krokodilfajtája 2008 óta él a parkban. Az új jövevények nem maradnak sokáig Szegeden, amint nagyobbak lesznek, másik városba kerülnek.

Részletek
Média szakra kellett a legtöbb pont Szegeden

Média szakra kellett a legtöbb pont Szegeden

2016. július 27. 19:00

500-ból 472 két pont kellett az államilag támogatott kommunikáció szakos képzéshez Szegeden. A tavalyinál magasabb ponttal lehetett bejutni az orvoskarra, és a Szegedi Tudományegyetemen is nőtt a tanárnak jelentkezők száma. A felvételi számokról szerdán tartottak sajtótájékoztatót, ahol azt is megtudtuk, a legidősebb gólya jogásznak készül és 66 éves.

Részletek