40 buszmegálló újul meg jövőre Szegeden

40 buszmegálló újul meg jövőre Szegeden

2016. szeptember 1. 21:10

A város huszonhét pontján összesen negyven buszmegállót újítanak fel jövőre Szegeden. Mintegy 350 millió forintot biztosít erre az önkormányzat. A pénzt abból a 34 milliárd forint uniós forrásból költheti e célra a város, amelyet fejlesztésekre kap Szeged. Saját keretből évente mindössze 4-5 megálló részleges felújítására jut pénz.

Részletek
Idén 31 millióból újít fel bicikliutakat Szeged

Idén 31 millióból újít fel bicikliutakat Szeged

2016. szeptember 1. 21:00

A szegedi kerékpárutak felújítására az idén összesen 31 millió forintot fordít az önkormányzat. A pénznek majdnem a felét a szentmihályi szakaszra költik, mert ott több helyen is balesetveszélyes az út. A szegedi utak és járdák rendbehozására ebben az évben több száz millió forint jut.

Részletek
Hiányszakmákat tanulnak a Csillagban

Hiányszakmákat tanulnak a Csillagban

2016. szeptember 1. 20:50

Nem csak az általános és középiskolában kezdődött meg szeptember elsejével a tanítás. Szegeden a Csillag börtön lakói is beülnek az iskolapadba, hogy két éves szakképzésben hegesztő vagy karosszérialakatos szakmához jussanak. A fogvatartottak így már büntetésük ideje alatt is termelőmunkát tudnak majd végezni, és álláshoz is könnyebben juthatnak majd, hiszen ilyen szakemberekből kevés van ma Magyarországon.

Részletek
12788 diáknak csengettek be Szegeden

12788 diáknak csengettek be Szegeden

2016. szeptember 1. 20:30

Csütörtökön reggel a 2,5 hónapos szünet után ismét becsöngettek az iskolákban, megkezdődött a tanév. Szegeden összesen 12 788 diák oktatása indult meg. Közülük 9764-en általános iskolai, míg 3024-en középiskolai tanulmányaikat folytatják. Ez a létszám a tavalyihoz képest kis mértékben csökkent – tudatta a Szegedi Hírekkel a Klebelsberg Központ Szegedi Tankerülete. Városunkban 1088 elsős kezdi meg az általános iskolás éveket. A tanév első szünete október 28-tól november 6-ig tart majd. A kormány májusban jelentette be, hogy Klebelsberg Központ néven fog tovább működni a Klik, jövőre pedig átveszik az önkormányzatoktól az iskolák üzemeltetését is, ami az idén még a települések feladata.

Részletek
Sikeresebb a hallgató, ha ismeri képességeit

Sikeresebb a hallgató, ha ismeri képességeit

2016. szeptember 1. 20:20

Elsőként vezette be hazánkban a Szegedi Tudományegyetem tavaly, hogy az elsős hallgatók tudását a tanulmányok megkezdése előtt felmérik. A kompetencia-teszt segít a hallgatóknak, hogy tisztába kerüljenek a képességeikkel, az egyetemnek pedig abban, hogy szükség esetén felzárkóztató foglalkozásokat szervezzenek a gyengébben teljesítőknek.

Részletek
Testileg és lelkileg is készülni kell a tanévkezdésre

Testileg és lelkileg is készülni kell a tanévkezdésre

2016. augusztus 31. 21:10

Csütörtökön több tízezer gyerek számára ér véget a nyári szünet és kezdődik el az új tanév. A szakemberek szerint azonban nem csak a tankönyvek és tanszerek beszerzésével kell az iskolára készülni. Testileg és lelkileg ugyanolyan fontos a ráhangolódás az évkezdésre. Ezért az első hetekben érdemes jobban odafigyelni gyermekünk egészségére, és pótolni a vitaminokat. A megfelelő mennyiségű pihentető alvással és a stresszmentes készülődéssel könnyebbé tehetjük a tanévkezdést.

Részletek
Vallási konfliktusokról Szegeden

Vallási konfliktusokról Szegeden

2016. augusztus 30. 21:00

Befejeződött a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia. Már a 27. alkalommal találkoztak városunkban az egyháztörténészek. A helyszín most a Dóm Látogatóközpontja volt. A konferencia a „Vallási és kulturális konfliktusok a Bibliában és az ősegyházban” címet viselte. Az előadásokon három, a témával foglalkozó kötetet is bemutattak.

Részletek
Gumikacsaversenyt rendeznek a Tiszán

Gumikacsaversenyt rendeznek a Tiszán

2016. augusztus 31. 20:50

Gumikacsák ezrei lepik majd el a Tiszát a hétvégi halászlé fesztivál alatt. A rendezvény jótékony célokat szolgál. A szervezők a bevételből az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Gyermeksebészeti Osztályának berendezéseit fejlesztenék.

Részletek
Parlagfű: nehéz napok várnak az allergiásokra

Parlagfű: nehéz napok várnak az allergiásokra

2016. augusztus 31. 20:30

Augusztus végén még mindig virágzik a parlagfű. Az erősen allergén növény pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban lehet, és továbbra is magas szintet érhet el a legtöbb helyen a csalánfélék levegőben szálló virágpormennyisége is - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. A parlagfű pollenje irritálja a nyálkahártyát, szemviszketést, orrfolyást okozhat, súlyos esetben az allergiásoknál akár fulladási rohamokat is kiválthat. A parlagon álló területeken, a be nem épített telkeken már június óta kötelező a gyomnövény irtása, de az ellene való küzdelem nagyon nehéz. Egy virágban ugyanis körülbelül 8 milliárd pollenszem található. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal jelentése szerint a pázsitfűfélék virágzása a végéhez közeledik, de a levegőben a különböző allergén gombák spóraszáma továbbra is magas. Az allergiásoknak egyébként azt tanácsolják, hogy ebben az időszakban gyakrabban mossák ruháikat, a hajukat és érdemes inkább a lakásban teregetni, így kevésbé juthatnak be a pollenek a szobákba.

Részletek
Szeptember elsejétől másként járnak a buszok

Szeptember elsejétől másként járnak a buszok

2016. augusztus 31. 20:00

Két teljesen új buszjárat indul csütörtöktől Szegeden, a 24-es és a 32-es. Mindkettőt a tanév kezdetével megnövekedett utasforgalom miatt alakították ki. Több kisebb módosítás is lesz holnaptól a még júniusban átalakított menetrendben, azóta ugyanis az utasoktól több észrevétel, javaslat érkezett az önkormányzathoz.

Részletek