Hirdets
Újra nehéz helyzetbe kerülhetnek a méhészek

Újra nehéz helyzetbe kerülhetnek a méhészek

2016. június 24. 18:20

Az idei időjárási viszonyok nem kedveztek az akácméz termelésének, így ismét nehéz helyzetbe kerülhetnek a hazai méhészek. Közben újra megjelent hazánkban a Kínából származó, nagy mennyiségben, olcsón behozott, valószínűleg mesterségesen előállított méz is.

Részletek
Hatékonyabb lehet a parkolás ellenőrzése Szegeden

Hatékonyabb lehet a parkolás ellenőrzése Szegeden

2016. június 24. 20:30

Július elsejétől gyakrabban jutnak el egy-egy utcába a parkoló-ellenőrök, mert újfajta felszerelést kapnak. A Szegedi Közlekedési Kft. igazgatója szerint így hatékonyabban tudják majd kiszűrni a jegy nélkül várakozókat. Az új rendszert más városok kedvező tapasztalatai alapján vezetik be Szegeden.

Részletek
Szabó Gábor az Emmi állásfoglalása alapján érvénytelenítette Török Márk megbízatását

Szabó Gábor az Emmi állásfoglalása alapján érvénytelenítette Török Márk megbízatását

2016. június 24. 19:00

Megtörte a csendet, nyilatkozott a Szegedi Híreknek Török Márk ügyében a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szabó Gábor a tavaly szeptember elsején életbe lépett felsőoktatási törvény módosítása alapján érvénytelenítette az egyetemi hallgatói önkormányzat elnökének megbízatását. A törvénymódosítás ugyanis úgy rendelkezett, hogy 4 évnél hosszabb ideig senki nem tölthet be tisztséget a hallgatói önkormányzatokban. Így Török Márk, aki már több mint 10 éve áll a szervezet élén, tavaly ősszel már nem indulhatott volna a posztért. Török Márk szerint viszont a 4 éves maximális határidő visszamenőlegesen nem értelmezhető. Az egyetem az eltérő álláspontok miatt állásfoglalást kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Részletek
Kelendőek a szociális bérlakások Szegeden

Kelendőek a szociális bérlakások Szegeden

2016. június 24. 18:00

Mindig van jelentkező Szegeden a szociális bérlakásokra. Az IKV Zrt. a kezelésében álló, felújított ingatlanokat hirdeti meg. A szociális helyzet mellett a feltételek között van az is, hogy a pályázónak legalább öt éve a városban kell laknia és folyamatos munkaviszonnyal kell rendelkeznie. A legutóbbi kiírás nyertesei májusban költözhettek a bérlakásokba.

Részletek
Jövőre is ingyen tanulhatnak úszni a szegedi gyerekek

Jövőre is ingyen tanulhatnak úszni a szegedi gyerekek

2016. június 23. 18:20

8,8 millió forinttal támogatja a jövő tanévben a szegedi önkormányzat a gyermekek úszásoktatását. Az eddig megszokott módon az általános iskolák tanulói ingyen tanulhatnak úszni testnevelés órákon. Tavaly közel 3000 diák járt a SZUÉ-ba a támogatásnak köszönhetően.

Részletek
Döntött a rektor Török Márkról

Döntött a rektor Török Márkról

2016. június 23. 19:00

Újabb fordulat Török Márk ügyében. A Szegedi Tudományegyetem sajtóosztálya közleményben tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a rektor meghozta döntését az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökének 2015. szeptemberi újraválasztása kapcsán. Mint írják, a rektornak kötelessége az intézmény jog- és szabályszerű működésének biztosítása. Ennek szellemében, figyelembe véve az Emberi Erőforrások Minisztériumának állásfoglalását, az egyetem vezetője határozattal semmisíti meg az EHÖK elnökének megbízatását. A Hallgatói Önkormányzat a döntéssel nem ért egyet, ezért jogorvoslati kérelemmel a bírósághoz fordul.

Részletek
Kézfertőtlenítésre tanítanak a rezidensek

Kézfertőtlenítésre tanítanak a rezidensek

2016. június 23. 18:30

Tiszta kézzel, tiszta lappal. Ezt a mottót választották az orvostanhallgatók és rezidensek annak a programnak, amelyben a kézfertőtlenítés népszerűsítésével a kórházi fertőzések számának csökkentését szeretnék elérni. A programhoz az országban elsőként a szegedi Általános Orvosi Kar és a Klinikai Központ csatlakozott.

Részletek
Hőségriadó van vasárnap éjfélig

Hőségriadó van vasárnap éjfélig

2016. június 23. 18:00

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos csütörtök reggeltől vasárnap 24 óráig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nappali középhőmérséklet akár a 27 fokot is elérheti, ami azt jelenti, hogy éjszaka sem számíthatunk enyhülésre. A tisztiorvosi szolgálat mindenkit arra kér, hogy ezekben a napokban különösen figyeljenek a folyadékbevitelre és ha tehetik 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak tűző napon. Közzétették a Csongrád megyei klimatizált helyiségek listáját, ami a katasztrofavedelem.hu oldalon megtalálható. A város több pontján már kihelyezték a párakapukat is és néhány helyen alkalmi ivókút is van.

Részletek
Fejlesztésre költi Szeged a Napfényfürdőből befolyt 1,4 milliárdot

Fejlesztésre költi Szeged a Napfényfürdőből befolyt 1,4 milliárdot

2016. június 22. 18:40

A közgyűlés előtti napokban egymást érik a bizottsági ülések. Szerdán a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság több mint egy tucat előterjesztés között megtárgyalta a város költségvetésének idei első módosítását. Erre többek között azért volt szükség, mert a város 1,4 milliárd forintért eladta a Ligetfürdő Kft-ben lévő üzletrészét, az így befolyt összegből pedig nagyrészt tartalékalapot képeznek, amelyet a következő években fejlesztésre fordítanak majd. A város a költségvetésben korábban tervezett 300 millió forintos út- és járdarekonstrukciós keretet a képviselők igénye alapján 80 millió forinttal megemeli, így még több szegedi utca burkolata újulhat az idén.

Részletek
Francia nyelvből a világ legjobbjai között a Ságvári

Francia nyelvből a világ legjobbjai között a Ságvári

2016. június 22. 18:20

A volt Ságvári Gimnázium francia nyelvű oktatása a világ legjobbjai közé került. Erről tanúskodik az a tábla amelyet a francia külügyminisztérium adományozott a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumának a francia-magyar két tanítási nyelvű tagozaton folyó magas színvonalú oktatásért. Dobi János, igazgató elmondta, több mint 20 éve indult a tagozat. Az 5 évfolyamos képzésen első évben heti 18 órában oktatják a nyelvet. A Budapesti Francia Intézet Tanácsosa kiemelte: szigorú pályázat keretében vizsgálják hány órában tanítják a franciát, a versenyeken milyen eredményeket értek el, hány diák tett nyelvvizsgát vagy, hogy milyen külkapcsolatai vannak az iskolának. A francia külügyminisztérium honlapján a legkiválóbb francia nyelvet oktató 85 iskola szerepel a világ minden tájáról. Magyarország élen jár, mivel 10 iskolából 7 már rendelkezik ezzel a címmel.

Részletek