Hirdetés
Hirdetés
Kárpát-medence 2013. március 10. 20:55 Forrás: MTI

Világszerte tüntettek a székely autonómia mellett

Világszerte tüntettek a székely autonómia mellett
Több mint ezren tüntettek vasárnap délután Budapesten, a román nagykövetség épülete előtt. Marosvásárhelyen 30 ezren, de Európa és Amerika városaiban is demonstráltak a székely autonómiatörekvések mellett.

Hirdetés

A székely szabadság napján több európai és amerikai nagyvárosban egy időben, magyar idő szerint délután négy órakor tartott rendezvény harangszóval, majd a Székely himnusszal vette kezdetét.

A demonstráció miatt a XIV. kerületi Thököly út Dózsa György út és Stefánia út közötti szakaszának felét zárták el kordonokkal. Itt korábban a BKV buszokat átengedték, de többen a kordonokon kívül gyűltek össze, ami már a tömegközlekedést is akadályozta. A demonstráción minden korosztály képviselői, idősek és kisgyermekek is képviseltették magukat. A tömegben számos székely és magyar zászlót is lehetett látni, sokan pedig árpádsávos zászlóval érkeztek.

   A színpadon - ahol többek között Csurka László és Pitti Katalin előadóművészek is felszólaltak - \"a Székelyföldért Társaság Területi Autonómiát Székelyföldnek\" felirat volt olvasható.  

Többen székely népviseletben jelentek meg, egy csoport a rongyos gárdát idéző katonai formaruhában. Többen fekete, a \"Kárpát Haza Őrei\", mások Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom feliratú ruhát viseltek. A tömegben az Erdélyi Körök Országos Szövetsége és a Magyarok Világszövetsége feliratú táblák is voltak. A demonstrálók többször skandálni kezdték, hogy \"autonómiát\", illetve hogy \"Vesszen Trianon!\".

György Mózes Árpád, a magyarországi megmozdulást szervező Székelyföldért Társaság (SZFT) elnöke kiemelte, hogy bár a kezdő időpont Los Angelesben hajnali 6 órára esett, ott is csatlakoztak a székely szimpátiatüntetésekhez.

Az elnök felidézte, hogy a román politika a közelmúltban egyre több, a székelyeket sértő intézkedést hozott: ügyészség elé citálják azokat, akik Wass Albert műveit olvassák fel, példaképnek állítják azokat a románokat, akik nyíltan felvállalják szélsőjobboldali nézeteiket, Victor Ponta román kormányfő pedig \"betegesen üldözi\" a székely zászlót kitűző intézményvezetőket - mondta György Mózes Árpád.

Kiemelte továbbá, hogy mindezeken felül Székelyföldet is fel akarják osztani. Ennek kapcsán - mint mondta - még azzal sem törődnek, hogy a nemzeti kisebbségekről szóló keretegyezmény tiltja a nemzetiségi arányok megváltoztatását.

László Lajos, az SZFT titkára Székelyföld üzenetét olvasta fel. Ebből kiemelte: elegük van abból, hogy belső anyaországuknak - Székelyföldnek - még a létét is tagadják; szabadon akarják használni anyanyelvüket és szimbólumaikat, azt akarják, hogy Székelyföldön legyen a magyar is hivatalos nyelv. \"Autonómiát akarunk, mert az autonómia az egyetlen elfogadható megoldás\" - idézte a székelyföldiek üzenetét László Lajos.

Az üzenet szerint küzdelmüket békés, demokratikus eszközökkel addig folytatják, amíg el nem érik céljaikat. László Lajos nem sokkal a rendezvény vége előtt azt mondta, a budapesti megmozduláson csaknem háromezren gyűltek össze, Marosvásárhelyről pedig azt a hírt kapták, hogy ott ezzel egyidőben több mint 30 ezren tüntetnek.

A rendezvény végén elénekelték a magyar, majd ismét a Székely himnuszt. Nem sokkal 6 óra előtt rendbontás nélkül ért véget a tüntetés.

Romániában Marosvásárhelyen, Magyarországon Budapest mellett Szolnokon, Keszthelyen és Sárospatakon, Európában ezen kívül Londonban, Bécsben, Helsinkiben, Hágában, Münchenben, Stockholmban és Zürichben, az Egyesült Államokban New Yorkban, Clevelandben és Los Angelesben, Kanadában pedig Torontóban és Ottawában szerveznek szolidaritási tüntetéseket helyi csoportok, elsősorban a román külképviseletek előtt a székely szabadság napján.

MTI

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés