Hirdetés
Hirdetés
Kárpát-medence 2013. február 17. 20:13

Parlamenti állásfoglalást sürgetnek Romániában

Parlamenti állásfoglalást sürgetnek Romániában
A romániai ellenzékhez tartozó Demokrata Liberális Párt (PDL) azt kezdeményezi, hogy a román törvényhozás hétfőn foglaljon állást a magyar Országgyűléssel szemben a székelyzászló-ügyben.

Hirdetés

Cezar Preda, a PDL első alelnöke egy vasárnapi sajtótájékoztatón kijelentette, pártja \"sajtónyilatkozat\" elfogadását kéri a román parlamenttől. A nyilatkozat szövegjavaslatát a PDL már hétfőre elkészíti - idézte a Mediafax hírügynökség a politikust.
    Preda egyben bírálta a Ponta-kormányt, amiért a külügyminisztérium \"dadogásával és elkésett reakcióival\" a székelyzászló-ügy újbóli fellángolását idézte elő.
    Elmondta: pártja számára azzal telt be a pohár, hogy pénteken kitűzték a székely zászlót a budapesti Országházra. Úgy vélte, ezt a román parlamentnek kell egy villámgyors ülésen megvitatnia, és ennek végén olyan nyilatkozatot kell elfogadnia, amely immár nem tulajdonítható egyetlen pártnak.
    Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, nagy hibának tartaná a román parlament állásfoglalását. \"A székely zászló nem Románia hivatalos zászlaja, ezért nem hiszem, hogy hivatalos nyilatkozatokat kellene küldözgetnünk egymásnak\" - jelentette ki az RMDSZ elnöke. Megismételte, álláspontja szerint mesterségesen gerjesztett problémáról van szó, amelyet csakis a párbeszéd oldhat meg, nem pedig a \"hadakozó nyilatkozatok\".
    Georgica Severin, a román szenátus kulturális bizottságának szociáldemokrata elnöke az Agerpres hírügynökségnek elmondta, Romániának higgadtan kell kezelnie a székelyzászló-ügyet. Vigyáznia kell, hogy \"ne öntsön olajat a tűzre\", hiszen ezzel voltaképpen a választásokra készülő magyar kormányzat játékába szállna be - fogalmazott.
 
 
 
MTI

Fotó:

Budapest, 2013. február 15. Székely zászlót tűztek ki a Parlament Kossuth téri homlokzatára 2013. február 15-én.  A zászló kitűzését a házelnök rendelte el, mivel éppen most zajlik a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris munkaülése. MTI Fotó: Máthé Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés