Hirdetés
Külföld 2013. január 27. 22:38

Medvegyev szerint egyre kisebb az esélye Aszad hatalmon maradásának

Egyre kisebb az esélye annak, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmon maradhat - jelentette ki Dmitrij Medvegyev a CNN-nek adott, vasárnap sugárzott interjújában.

\"Úgy gondolom, hogy hatalmon maradásának esélyei minden nappal, minden héttel, minden hónappal egyre csökkennek\" - mondta Davosban az orosz kormányfő az amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva.
    \"De újból megismétlem, hogy ebben a szíriai népnek kell döntenie. Nem Oroszországnak, nem az Egyesült Államoknak, sem pedig más országoknak\" - hangoztatta Medvegyev, akinek kormánya rendszeresen bírálja a Nyugat, Törökország, valamint a perzsa-öbölbeli arab országok által a szíriai felkelőknek nyújtott támogatást.
    A mostani az eddigi leginkább távolságtartó orosz nyilatkozat Aszaddal kapcsolatban, ami azért figyelemre méltó, mert a térségen kívül Damaszkusznak Moszkva a legszorosabb szövetségese. Oroszország, amely haditengerészeti ellátó-kiszolgáló bázist tart fenn Szíriában és fegyvereket ad el az arab országnak, az ENSZ Biztonsági Tanácsában - Kínával együtt - három alkalommal vétózta meg, hogy a világszervezet együttes erővel lépjen fel a rezsimmel szemben.
    \"Az Egyesült Államok, az európaiak és a térségbeli hatalmak feladata az, hogy a feleket leültessék tárgyalni és nem pedig az, hogy csak azt követeljék, hogy Aszad menjen, hogy aztán kivégezzék, mint Kadhafit vagy hordágyon vigyék a bírósági tárgyalásra, mint Hoszni Mubarakot\" - mondta az orosz kormányfő.
    Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy Aszad erőszakkal történő eltávolítását a polgárháború \"évtizedei\" követhetik Szíriában. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a szíriai elnök a jelek szerint nem kész a válság tárgyalásos rendezésére.
    \"Mindenben gyorsabban kellett volna cselekednie és a mérsékelt ellenzéknek azt a részét, amely hajlandó lett volna vele tárgyalóasztalhoz ülni, a maga oldalára kellett volna állítania\" - vélekedett Medvegyev.
    \"Ez jelentős, talán végzetes hiba volt a részéről\" - tette hozzá az orosz miniszterelnök.
 
 
 
MTI

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!