Hirdetés
Ziccer 2011. június 19. 22:44 Forrás: www.kajakkenusport.hu

Vége a belgrádi Európa-bajnokságnak

Vége a belgrádi Európa-bajnokságnak
Kovács Katalin száz százalékos teljesítménnyel zárta a belgrádi Európa-bajnokságot, hiszen a 200 méteres fináléban Kozák Danutával párosban megszerezték az aranyérmet. Férfi K-1-ben Molnár Péter alaposan meglepte a mezőnyt ezüstérmével és a Horváth Gábor, Bozsik Attila kenupáros is begyűjtött egy értékes bronzérmet.
Hirdetés
Hirdetés

Molnár Péter alaposan meglepte a mezőnyt

„Moli képes lehet az éremre. Amióta ráálltunk a kétszázas távra mindent maximálisan megcsinál, és teljesen elfogadja azt, amit mondok. A válogatók eredményei, és a formája alapján véleményem szerint ott lehet a dobogón” – elemezte még szombat délután versenyzője esélyeit Sári Nándor.

Nos a mesternek igaza lett, hiszen a döntőben kilences pályán rajtoló Molnár Péter - többek között legyőzve a világbajnoki címvédő brit Ed McKeevert - megnyerte a K-1 200 méter Európa-bajnoki ezüstjét.

„Éreztem, hogy nagyon jó formában vagyok, az elmúlt időszakban a fő hangsúlyt a rajtra fektettük az edzőmmel, és most jól láthatóan meg is lett ennek az eredménye. Nagyon boldog vagyok, mert most már nem csak az időeredményeim mutatják azt, hogy velem is számolni kell ebben a mezőnyben” – mondta Molnár Péter.

A 200-as finálék során még két érem jutott a magyar versenyzőknek. Kovács Katalin és Kozák Danuta párosa hatalmas hajrával szerezte meg a K-2 200 méter aranyát, pedig Kozák Danuta nem a legjobb lelkiállapotban készülődhetett erre a számra, hiszen 40 perccel korábban csak a kilencedik lett a szétlövés során oly sokat vitatott versenyszámban, K-1 200 méteren.

 

„Gyakorlatilag elaludtam az egyes finálét. Borzasztó volt a rajtom, nem is találtam a csapásszámot, jobb elfelejteni ezt a döntőt. Ám amikor Katival melegítettünk a párosra, már visszazökkentem, jó volt követni az ő frekvenciáját” – magyarázta Kozák Danuta, aki így két arany- és egy ezüstéremmel térhet haza a kontinensviadalról.

„Úgy elkaptam a rajtot, hogy csak na… Na jó, a végén kellett egy kicsit ásnunk, de csak meg lett ez az aranyérem” – mondta nevetve Kovács Katalin, aki háromszoros aranyérmes lett Belgrádban.

Az arany és ezüst mellé még egy bronz is dukált a magyar csapatnak. Bozsik Attila miután C-1 200 méteren a nyolcadik helyen zárt (később az ötméteres szabály megszegése miatt kizárták), Horváth Gáborral párosban a harmadik helyet szerezte meg.

„Iszonyú jó volt a rajtunk, úgy érzem, elég jó pályát mentünk Attilával” – értékelt a hajómérlegelésnél a szegedi Horváth Gábor.

Bozsik Attila a padon ülve sokáig csak kapkodta a levegőt.

„Nagyon nyomtam – lihegte, de néhány perccel később már összegezni is tudott. – Bár a világbajnokságon nem indulhatunk együtt, mert a kvóta megszerzése a cél, Gáborral nagyon megtaláltuk a közös hangot, így mindenképpen hosszú távra tervezünk.”

Nyilván hosszú távra tervez a K-2-ben szereplő Sík Márton és Beé István is, akik ugyan ezúttal az ötödik helyen zártak, ám egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet a mezőnyben. A női C-1 200 méteren rajtoló Takács Kincső a délelőtti ezüstérmét egy negyedik hellyel egészíthette ki.

A délutáni program az 5000 méteres döntőkkel folytatódik.

 

A vasárnapi 200 m-es döntők dobogósai és a magyarok eredményei:

Férfiak:

K-1, Európa-bajnok:

Piotr Siemionowski (Lengyelország) 35.418 mp

2. MOLNÁR PÉTER 35.460

3. Edward Mceever (Nagy-Britannia) 35.538

K-2, Európa-bajnok:

Liam Heath, Jonathan Schofield (Nagy-Britannia) 32.487

2. Raman Pjatrusenka, Vagyim Maknyev (Fehéroroszország) 32.775

3. Christian Svanqvist, Anders Svensson (Svédország) 32.793

...5. SÍK MÁRTON, BEÉ ISTVÁN 32.871

C-1, Európa-bajnok:

Valentyin Gyemjanyenko (Azerbajdzsán) 39.855

2. Alfonso Benavides López De Ayala (Spanyolország) 40.047

3. Jurij Cseban (Ukrajna) 40.161

Bozsik Attilát szabálytalan versenyzés miatt utólag kizárták.

C-2, Európa-bajnok:

Raimundas Labuckas, Tomas Gadeikis (Litvánia) 37.416

2. Dmitrij Rabcsanka, Alekszandr Vocseckij (Fehéroroszország) 37.866

3. HORVÁTH GÁBOR, BOZSIK ATTILA 37.914

Nők:

K-1, Európa-bajnok:

Natalja Lobova (Oroszország) 40.120

2. Teresa Portela Rivas (Spanyolország) 40.282

3. Teresa Portela (Portugália) 40.300

...9. KOZÁK DANUTA 41.584

K-2, Európa-bajnok:

KOVÁCS KATALIN, KOZÁK 37.820

2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 38.036

3. Volha Kudzenka, Marina Paltaran (Fehéroroszország) 38.300

C-1, Európa-bajnok:

Marija Kazakova (Oroszország) 50.455

2. Lydia Weber (Németország) 52.999

3. Katyerina Herasimenka (Fehéroroszország) 53.275

4. TAKÁCS KINCSŐ 53.701

 

Storcz Botond: "Magyarország a legjobb egész Európában!"

Csodás Eb-mérleg: hat arany-, három ezüst- és két bronzéremmel zárta a magyar kajak-kenu válogatott a belgrádi Európa-bajnokságot, ezzel csapatunk toronymagasan az éremtáblázat élén végzett. A legeredményesebb versenyző három arannyal Kovács Katalin lett, aki a szerb fővárosban 25. Európa-bajnoki győzelmét ünnepelhette. Az olimpiai számokban öt érmet gyűjtött a magyar csapat.

Az 5000 méteres futamokkal vasárnap késő délután véget ért a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság. A leghosszabb távon Csipes Tamara a negyedik, a kenus Varga Dávid az ötödik, míg Paumann Dániel Máté a hatodik helyet szerezte meg.

Storcz Botond szövetségi kapitány a lelátón ülve kísérte figyelemmel a hosszú táv eseményeit, s ezalatt arra is jutott ideje, hogy néhány mondatban értékelje a magyar delegáció produkcióját.

„Izgalmas hétvége áll mögöttünk, amely után kijelenthetjük: Magyarország ismét a legjobb nemzet Európában – mondta Storcz Botond szövetségi kapitány. – Tizenegy éremmel zártunk az éremtáblázat élén, megelőzve a fehérorosz és a német válogatottat, és öt olimpiai számban állhattunk a dobogón, ami igazán jó teljesítménynek mondható.

 

A női csapat, élén Kovács Katalinnal és Kozák Danutával ismét kimagasló teljesítményt nyújtott, de a másik két szakágban is sikerült érmeket szereznünk.

Természetesen akadtak keserű és nagyon kellemes pillanataink is, a C-1 1000 méteren induló Vajda Attila számára ezúttal nem jött ki a lépés, a válogatók és az Eb lezárultával egy feladata van: ezer egyesben minél jobban felkészülni a szegedi világbajnokságra.

A hétvége kellemes meglepetését számomra Molnár Péter szolgáltatta, aki K-1 200 méteren szerzett ezüstérmet. A férfi kajak szakágnak sikerült elmozdulnia ezen az Európa-bajnokságon, Péter ezüstérme mellett ugyanis a Dombi Rudolf, Kökény Roland páros ezer méteren nyert bronzérme, és a négyes negyedik helye is igen biztató.

Kenuban két érem jutott a csapatnak, a Sáfrán testvérekből, valamint Tóth Márton és Mike Róbert párosából alakult négyes győzelemmel mutatkozott be, s nagyon értékes Horváth Gábor és Bozsik Attila bronzérme is.”

Folytatás augusztus 17. és 21. között Szegeden a MOL Kajak-Kenu Világbajnokságon!

www.kajakkenusport.hu

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!