Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. október 28. 10:15

Szálló por: Szegeden is kifogásolt a levegő minősége, a napokban tovább romolhat a helyzet

Egyre több településen magas a légszennyezettség.

Egyre több településen magas a légszennyezettség a szálló por miatt, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön közzétett adataiból.

Már hat településen, Debrecenben, Nyíregyházán, Kazincbarcikán, Sajószentpéterben, Tatabányán és Várpalotán jeleznek egészségtelen levegőminőséget. Emellett további tizenhat településen kifogásolt a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt. Ezek: Budapest, Százhalombatta, Dorog, Esztergom, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok, Szeged, Salgótarján, Eger, Miskolc, Putnok, Oszlár, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint csütörtökön és pénteken további romló tendencia várható, különösen az északkeleti országrészben. A szélvédett helyeken, különösen északkeleten szombaton és vasárnap is köd- és párafoltok képződhetnek, ezért ezeken a helyeken tovább romlik a levegőminőség.

Az NNK szerdán arra figyelmeztetett, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, várandós nők, idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) enyhe légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. Egészségtelen minősítés esetén a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ezért azt javasolják, hogy mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például az inhalátor). Akinek súlyosbodnak a tünetei, az keresse fel a kezelőorvosát.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: légszennyezettség levegő levegőminőség Nemzeti Népegészségügyi Központ Országos Meteorológiai Szolgálat por szálló por

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés