Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Kezdődik a Szemrevaló fesztivál a Belvárosi Moziban: öt német nyelvű filmet mutatnak be egy hét alatt
Művház 2021. október 25. 10:53

Kezdődik a Szemrevaló fesztivál a Belvárosi Moziban: öt német nyelvű filmet mutatnak be egy hét alatt

Tizedik alkalommal mutatkoznak be a frissen készült filmek Németországból, Ausztriából és Svájcból hétfőtől a Belvárosi Moziban is. A német nyelvű filmek fesztiválján, a Szemrevalón egy hét alatt öt filmet vetítenek Szegeden.

„A filmgyártás nem ismer nemzeti határokat, a nyelvek annál inkább. A nyelvi határok azonban nem mindig esnek egybe nemzeti határokkal: így Ausztria, Svájc egy része és Németország egy nyelven osztozik. Nekünk, osztrákoknak, svájciaknak és németeknek ez mindenesetre elég ok arra, hogy immár tíz éve közösen tekintsük át az aktuális német nyelvű filmtermést. Erről szól közös filmfesztiválunk, a Szemrevaló.” – írják a szervezők, a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet.

Az idén tizenkét új filmet mutattak be Budapesten, ezek közül öt látható Szegeden is október 25. és 29. között a Belvárosi Moziban.

A filmek egy része a legszorosabb emberi kapcsolatokról szól: a szerelemről, a családról, barátságról és szomszédokról. Ám több olyan filmet is bemutatnak, amelyek arra reflektálnak, milyen nehéz megtalálni a helyünket egy közösségben, a társadalomban és mekkora erőre van szükségünk, ha a szó legszorosabb értelmében harcolnunk kell egy igazságosabb társadalomért.

Ezeket a filmeket mutatják be Szegeden

Október 25. hétfő 18 óra 30 perc
Én vagyok a te embered (német film)

Alma a berlini Pergamon Múzeumban dolgozik ókorkutatóként. A főnöke egy nap alkut ajánl: arra kéri Almát, vegyen részt egy rendkívüli kísérletben. Ha hajlandó három hétig együtt élni egy humanoid robottal, megkaphatja a kutatási összeget egy régóta tervezett projektjéhez. Alma vonakodva, de elfogadja a megállapodást, és hazaviszi a sármos robotot, Tomot, akinek egyetlen célja van, hogy Almát boldoggá tegye és ezért minden vélt kívánságát lesi. Alma azonban nem olyan férfira vágyik, aki mindenben kiszolgálja, ezért szeretne minél előbb megszabadulni az idegesítő Tomtól. A robot viszont gyorsan tanul, hamar alkalmazkodik Alma elvárásaihoz, képes lesz nemet mondani, és a készséges szolgából autonóm személyiséggé kezd válni. A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket?

Október 26. kedd 18 óra 30 perc
Arthur & Claire (osztrák, holland, német film)

A középkorú Arthur nem akarja megvárni, míg a betegség erősebb lesz nála. Amszterdamba megy, hogy ott racionálisan és méltósággal, saját akaratából búcsúzzon el az élettől. A szállodában egy üveg bor mellett utolsó levelét fogalmazná, de nem tud koncentrálni, mert egy fiatal holland nő túl nagy zajt csap a szomszéd szobában. Az életunt osztrák és az impulzív holland lány között a kezdeti ellenszenv fokozatosan a kölcsönös érdeklődésnek adja át a helyét, mialatt együtt járják be az éjszakai Amszterdamot. A film az élet súlyos kérdéseit a fekete humor és az irónia szűrőjén át láttatja, két kitűnő alakítással a címszerepekben.

Október 27. szerda 18 óra 30 perc
Irány Moszkva! (svájci film)

1989 ősze: míg Berlinben hamarosan leomlik a fal, Svájcban a titkosrendőrség százezreket figyel meg. Viktor, a kötelességtudó rendőrt felettese titokban beépíti egy zürichi színházba, hogy információkat gyűjtsön a baloldali színházi emberekről. Amikor beleszeret Odile-ba, a színésznőbe, akit igazából meg kellene figyelnie, nincs visszaút: választania kell küldetése és szíve között.

Október 28. csütörtök 18 óra 30 perc
Hableány (francia, német fantasy film)

Undine Berlinben él. Kis lakás az Alexanderplatzon, szerződéses állás várostörténészként, modern városi élet, mint a tankönyvekben. Amikor barátja, Johannes elhagyja, a lány számára minden összeomlik. Ha szerelmét elárulják, így áll a régi mesékben, meg kell ölnie a hűtlen férfit, és vissza kell térnie a vízbe, ahonnan egykor jött. Undine védekezik a megsemmisült szerelem átka ellen. Megismerkedik Christoph-fal, az ipari búvárral, és beleszeret. Új, boldog, teljesen más szerelem, tele kíváncsisággal és bizalommal. Christoph lélegzetvisszafojtva hallgatja előadásait a mocsarakra épült Berlinről, Undine habozás nélkül elkíséri a férfit merüléseire, egy víztározó elsüllyedt világába. Christoph azonban érzi, hogy a lány menekül valami elől. Undinének szembe kell néznie az átokkal.
Christian Petzold filmje a titokzatos női vízi szellem, Undine mítoszának lenyűgöző újraértelmezése. Modern mese egy varázstalan világban, egy életre-halálra menő szerelem története.

Október 29. péntek 18 óra 30 perc
Saját lifttel a pokolba (német film)

Daniel sikeres színész, aki épp egy szuperprodukció londoni meghallgatására indul, de a repülőtérre menet még beugrik kedvenc kocsmájába, a hangulatos berlini Prenzlauer Berg negyedben. Itt megszólítja egy lepukkant külsejű férfi, akiről hamar kiderül, hogy a szomszédja. A tragikomikus lélektani filmben a két férfi között kialakuló, egyre feszültebb beszélgetés során bontakozik ki két élet története. Eléri-e a repülőt a színész? Lehet-e megint ugyanolyan az élet, mint amilyen a sorsfordító kocsmai beszélgetés előtt volt?

A vetítések német nyelvűek, magyar felirattal.

rag

(Nyitóképünk az Én vagyok a te embered című filmből való)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi filmfesztivál német nyelvű filmek Szemrevaló Filmfesztivál

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés