Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Kásler Miklós azt állítja, nem maradt el a daganatos betegségek diagnosztizálása a járvány miatt, egy tanulmány szerint viszont 5000 beteggel kevesebb van
Túl a városon 2021. október 25. 07:58

Kásler Miklós azt állítja, nem maradt el a daganatos betegségek diagnosztizálása a járvány miatt, egy tanulmány szerint viszont 5000 beteggel kevesebb van

Alapvetően az oltásról készült informális alákérdezős „beszélgetés” a miniszterrel, amiben elmagyarázza a járvány negyedik felfutását. Van persze ellenzékezés is, és előkerül az 5000 „eltűnt” daganatos beteg ügye is.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a „beszélgetős”, vagyis inkább alákérdezős videójában arra hívta föl a figyelmet, hogy a rákszűrés és a rákdiagnosztika két különböző dolog, az elsőt egészséges embereken végzik, azért, hogy korai stádiumban felfedezhetők legyenek a daganatos megbetegedések, utóbbit pedig akkor, ha már baj van, tehát a betegnek van valamilyen panasza.

Állítja, nem igaz a Magyar Szocialista Párt állítása, miszerint rákszűrések maradtak volna el. Kásler úgy véli, nem igaz az ellenzék – egészen pontosan az MSZP – állítása, ami arról szól, hogy 5000 daganatos beteg „eltűnt” az egészségügy rendszeréből. Az egészségügyért felelős miniszter nem tudja értelmezni ezt.

Az 5000 „eltűnt” beteget egyébként nem az MSZP találta ki. A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság múlt keddi konferenciáján mutattak be egy tanulmányt, amit nyolc szakértő – Elek Péter, Bécsi Rita, Fadgyas-Freyler Petra, Gervai Nóra, Szécsényi-Nagy Balázs, Tóth Manna, Váradi Balázs és Zemplényi Antal – jegyez.

A Népszava által idézett tanulmány szerint a járvány kezdete óta 15–20 százalékkal kevesebb daganatos megbetegedést diagnosztizáltak a tüdő-, a vastag- és végbél-, valamint a mellrákkal érintettek körében Magyarországon.

Mindez annyit jelent, hogy nagyjából 5000-en nem kapnak kezelést, mert nem ismerték még föl a betegségüket. A szerzők azt írják a fel nem ismert daganatos megbetegedések oka lehet

  • az egészségügy leterheltsége,
  • a rákszűrések felfüggesztése (így a szűrést és a „találatot” követően nem is követhetett diagnosztika),
  • és a kórházi ellátás átszervezése, valamint az, hogy 
  • a járvány miatt sokan inkább nem mentek az egészségügyi intézmények közelébe.

Kásler Miklós a tanulmányra nem reagál a videóban, csupán az MSZP állítására válaszolva azt mondta: a rákdiagnosztikát minden magyar egészségügyi intézménynek a járvány teljes ideje alatt is kötelező volt elvégezni.

Az emberminiszter megjegyezte: szívesen „odarendel” egy kezdő orvost, akinek „több ideje”, hogy segítsen az ellenzéknek tisztán látni egészségügyi kérdésekben.

Kásler Miklós a járványról azt mondta, a negyedik hullámban az indiai vírusvariáns fertőz, ez a fajta koronavírus-változat agresszívebb és súlyosabb tüneteket okoz a korábbiaknál. Az oltások egy idő után elveszítik a védőképességüket, ezért kell újraoltani. A miniszter Izrael példáját említette, ahol a harmadik oltás után újra csökkent a fertőzöttek száma.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: daganat egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma Kásler Miklós

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés