Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • 1956-os összellenzéki nagygyűlés – Márki-Zay Péter: Korrupciómentes, békés szeretetországért küzdünk
Túl a városon 2021. október 23. 16:12

1956-os összellenzéki nagygyűlés – Márki-Zay Péter: Korrupciómentes, békés szeretetországért küzdünk

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa Mozgalommal és az Új Világ Néppárt együtt szervezték a megemlékezést. Márki-Zay Péter a beszéde végén felkérte magához a színpadra Dobrev Klárát, Jakab Pétert, Fekete-Győr Andrást és Karácsony Gergelyt is. Ezután felment a 105 egyéni jelölt is, és közös képet készítettek a 106. jelölttel, Márki-Zay Péterrel.

Ez a negyedik köztársaság születésnapja, úgyhogy boldog születésnapot Magyarország! – kezdte beszédét Márki-Zay Péter, aki szerint 1956. október 23-a a magyar szabadság szeretetének napja.

Ezen a napon a magyarok megunták a megfélemlítést, a politikai kinevezetteket, az orosz befolyást, a megfigyelést, a lehallgatást, az agitációt, a gyűlöletkampányokat, hogy mindig egy kiválasztott csoportot kell utálni – ebből a pártállamból lett elegük a magyaroknak október 23-án, és „ebből lett elegünk nekünk is”.

– mondta Márki-Zay Péter, majd tapsot kért a szabadságszerető magyar fiataloknak, akikben szerinte az ország reménye van, mert ők is kellenek a változáshoz.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt emlékeztetett: a fiatalok és diákok tiltakozásához csatlakoztak a gyári munkások, majd a politikusok. Ez a kicsik forradalma volt, a kicsik álltak föl, hogy elzavarják a nagyokat, az uralkodó rezsimet. Márki-Zay szerint ugyanígy, ma is a kicsik álltak föl, hozzájuk csatlakoztak a pártok.

„Az 56-os hősök le tudták győzni a vörös hadsereget, ti is bárkit le tudtok győzni!” – mondta az egybegyűlteknek Márki-Zay Péter. Emlékeztetett: teljes nemzeti összefogás volt október 23-án, így lehetett legyőzni a vörös hadsereget. Úgy látja, a közös ellenség ellen együtt kell harcolni, nem azt kell nézni, ki honnan jött, és akkor lehet győzni.

„Nagy Imre részese volt a kommunista rendszernek, de ő is átállt a jó oldalra”, része lett a nemzeti összefogásnak. Márki-Zay Péter szerint a legfontosabb üzenet az, hogy nem azt kell nézni, ki áll mellettünk, hanem, hogy ki van velünk szemben.

„Gigászi küzdelem ez, ami a nemzetünk szabadságról szól, egy új alkotmányról, amit népszavazáson lehet elfogadni” – mondta Márki-Zay Péter, majd hozzátette: olyan országban akarnak élni, ahol sajtószabadság, szabad tankönyvválasztás van, ahol az önkormányzatok szabadok, nincsenek elnyomva és kifosztva, sőt akár az állammal szemben is képesek képviselni a települések lakóinak érdekeit.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A célok között megemlítette a kommunista diktatúra ügynökaktáinak nyilvánosságra hozását, az euró bevezetését, a határkerítés megtartását, a befogadott külföldi bűnözők kiadatását, és az elszámoltatást is.

„Magyarország végre szeretetország lesz, ahol sem bőrszín, sem származás nem számít majd” – mondta Márki-Zay, aki szerint Orbán Viktor is a szabadságáért küzd, de ez a személyes szabadsága, ezért fel kell készülni a hazugságokra és a lejáratókampányokra a következő hónapokban

Az ellenzék vezetője úgy látja, az ő érdemük, hogy Magyarországon most már nem elég migránsozva kampányolniuk a kormánypártoknak, el kellett kezdeniük az emberekért dolgozni. Szerinte azért emelik a minimálbért is, mert félnek a hatalom elvesztésétől.

„A mi küzdelmünk nem fegyveres küzdelem, mi egy szeretetországért küzdünk. A sötétséget sem lehet legyőzni sötétséggel, csak világossággal, a gyűlöletet sem lehet legyőzni csak szeretettel”

– mondta Márki-Zay Péter, aki a beszéde végén felkérte magához a színpadra Dobrev Klárát, Jakab Pétert, Fekete-Győr Andrást és Karácsony Gergelyt is. Ezután felment a színpadra a 105 egyéni jelölt, és közös képet készítettek a 106. jelölttel, Márki-Zay Péterrel.

Karácsony Gergely: Szelíd forradalom vár ránk, a köztársaságot újra fel kell építeni, hazaszeretetből, áldozatvállalással és rengeteg munkával

„Ünnepelni jöttünk és emlékezni, ünnepelni és felkészülni, ünnepelni és emlékezni 1956. október 23-ára és 1989. október 23-ára” – kezdte beszédét Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Karácsony szerint fel kell készülni az ellenzék szelíd forradalmára, amikor beteljesíthetik 1956 és 1989 eszmeiségét.

Budapest főpolgármestere úgy véli, 1956. október 23-a is a köztársaság eszméjéről szólt, nincs ez másként ma sem. „Soha nem lehet többé olyan hatalom, ami azonosítja magát az országgal, ami megkérdőjelezi, hogy ki a nemzet része, mert aki ezt teszi, az méltatlan arra, hogy ebben az országban politikus legyen”.

Karácsony Gergely szerint a köztársasági eszme arról is szól, hogy nem lehet a nemzeti lobogóra önkényuralmi jelképet helyezni, és arról, hogy ne politikusok mondják meg, hogyan kell élni. Úgy látja, ma a hatalom politikusai ahelyett, hogy szolgálnák az embereket, uralkodni akarnak rajtuk.

Karácsony Gergely (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szerinte jövőre el kell érni, hogy Orbán gonosz rendszere ne piszkítsa be tovább a köztársaság lobogóját.

„A köztársaságét, amiért talán nem küzdöttünk eleget, és jött egy cinikus, gonosz politikai kalandor, aki fölszámolta azt, mert útjában volt ahhoz, hogy még több hatalmat és még több pénzt szerezzen” – utalt Orbán Viktorra Karácsony Gergely, aki szerint most születik meg a negyedik köztársaság és a Magyarországot újra közös hazánkká alakító egység.

„Nekünk könnyebb a dolgunk, mint 1956 hőseinek, mert olyan zsarnokság ellen küzdünk, amit nem támogatnak külföldi tankok” – mondta Karácsony, de szerinte a „bálványt le kell dönteni”. Ezt a bálványt „mi hoztuk létre a saját kishitűségünkből”.

Karácsony Gergely szerint igaz magyarnak lenni azt jelenti, hogy senkit nem gyűlölünk ebben a hazában. Az összefogásról és a szeretetről kellene beszélni, akkor is, ha nem lenne olyan a választási rendszer, amiben az ellenzék csak összefogással tudja felvenni a versenyt a Fidesszel.

„Ezt a köztársaságot nekünk kell újra felépítenünk, hazaszeretetből, áldozatvállalással és rengeteg munkával” – mondta Karácsony.

Dobrev Klára: Magyarország sokszínű, nem egyszínű, mint Orbán rendszere

A DK előválasztási jelöltje Göncz Árpád szavaival kezdte beszédét: „56 mindenkié”. Dobrev emlékeztetett: Göncz Árpád azt is mondta, bárcsak soha senki ne próbálna meg senkit megfosztani közös kincsünktől 1956 tiszta emlékétől. 

Doberv szerint azóta sokan megpróbálták ellopni 1956-ot. Úgy véli, a Karmelita kolostorban nem értik 56 üzenetét.

„Demokratának lenni, egy szabad európai Magyarországért küzdeni azt is jelenti, elfogadjuk, hogy sokfélék vagyunk, sokfelől jöttünk, másként gondolkodunk családról, szerelemről, jelenről, jövőről, elfogadjuk, bátorítjuk a sokszínűséget, az elfogadást mindennap gyakoroljuk, és nem rekesztünk ki senkit”

– mondta a DK előválasztási miniszterelnök-jelöltje. Dobrev Klára azt is mondta, magyarnak lenni is mást jelent nagyon sokaknak, de ez így van jól. Akkor fogják legyőzni Orbán egyszínű rendszerét, ha ilyen sokszínűek maradnak, mert Magyarország szerinte sokszínű.

Dobrev Klára

„Olyan sokféleképpen tudjuk megélni ugyanazt, azt, hogy büszkék vagyunk, magyarok vagyunk, demokraták vagyunk, európai köztársaságért küzdünk. Éljük meg sokféleképpen, mert a célunk ugyanaz!” – tette hozzá Dobrev, aki úgy látja, sokféleképpen éljük meg, mi történt 100, 65, 30, 15 vagy 4 éve.

Úgy véli, az európai Magyar Köztársaság utolsó esélye jön el jövő tavasszal, arra, hogy a demokraták, liberálisok, zöldek, jobb- és baloldaliak együtt űzzék el Orbán rendszerét, most viszont az a feladat, hogy „emlékeztessük magunkat, nehogy elszúrjuk”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéknek bizonyítania kell, hogy

  • nincs több széthúzás,
  • nincs üzengetés,
  • nincs kirekesztés,
  • van irtózatosan sok munka,
  • van egymás megértése, és
  • van türelem.

„Jövő tavasszal nem lesznek köztünk győztesek vagy vesztesek. Vagy mindannyian győzni fogunk vagy mindannyian együtt fogunk elbukni. Ez a felelősségünk” – zárta szavait a DK-s politikus.

Fekete-Győr András: Ki fogjuk szabadítani a fideszes honfitársainkat a narancssárga hazugságkaranténból

„Libabőrös vagyok, mert történelmi momentum ez, a magam 32 évével talán az egyik, amit soha nem fog elfelejteni. Amit az év végén érkező gyermekem 18 év múlva a történelem érettségin, könnyen lehet, hogy elemezni fog” – kezdte beszédét Fekete-Győr András, a Momentum alapítója.

Fekete-Győr kijelentette: nem tud elképzelni annál méltóbb tiszteletadást az 1956-os hősöknek, mint azt, hogy fiatalok, idősek, városiak, falusiak, progresszívek, konzervatívok, szociáldemokraták és zöldek összefogtak annak érdekében, hogy lerázzák magukról „az orbáni elnyomást, elbutítást és elüldözést”.

„Mi ezzel az összefogással tisztelgünk 1956 öröksége előtt” – mondta.

„1956 olyan örökség, amit nekünk tovább kell vinnünk” – fogalmazott Fekete-Győr Andrást, majd emlékeztetett: balosok és jobbosok együtt küzdöttek a rendszer ellen 1956-ban, a fiatalok meg az élen meneteltek.

„Mit ad Isten, a mostani előválasztáson is a fiatalok meneteltek az élen” – emlékeztetett a Momentum alapítója, aki szerint az volt az előválasztás tétje, hogy új arcokkal vágnak-e neki a választásoknak, és meg tud-e újulni a magyar ellenzék, vagy a régi, megfáradt arcokkal veszítenek megint.

Fekete-Győr szerint az előválasztás őket igazolta, hiszen fiatalok százezrei úgy döntöttek, megújítják az ellenzéket, új arcokat, új lendületet, új reményt adnak Magyarországnak. Így lehet jelölt Hadházy Ákos, Orosz Anna és Márki-Zay Péter is.

„A magyar ellenzék gyökeresen megújult, a valódi változás pedig soha nem volt még ennyire közel az elmúlt 11, de inkább 30 évben, mint most” – mondta a Momentum alapítója, aki szerint 

Márki-Zay Pétertől retteg a Fidesz, mert bizonytalanok százezreit képes behozni az összefogás ernyője alá.

Fekete-Győr András szerint a Fidesz-média mindent megtesz azért, hogy világok válasszák el a fideszeseket az ellenzékiektől, de nekik 850 ezer szószólójuk van, és ki fogják szabadítani őket a narancssárga hazugságkaranténból.

Fekete-Győr András (MTI/Szigetváry Zsolt)

Szerinte az embereknek ki fog nyílni a szemük és rá fognak jönni, most először valóban szavazhatnak egy keresztény, a haza sorsát minden elé helyező emberre, Márki-Zay Péterre.

„Abban bízom, hogy az Orbán ellen harcba induló, új politikai generáció mindig vállalni fogja a döntései következményét és a politikai felelősséget” – mondta, majd azt kérte az emberektől:

hozzák az ellenzéki szavazótáborba a bizonytalanokat, a kiábrándult fideszeseket, nyerjék meg a 106 egyéni körzet legjavát, és nyerjék el a kétharmados fölhatalmazást a valódi változás érdekében.

„Ha azt szeretnénk, hogy Magyarország ne az Orbán-klán, hanem a magyar emberek kezében legyen az egyetemeinktől az autópályáinkon át, egészen a legfőbb ügyészségig bezárólag”. akkor azt mondom nektek, hogy

ha valami, akkor a mi összefogásunk méltó arra, hogy kétharmados fölhatalmazást kérjünk az elmúlt harminc év lezárásához és egy korszak megnyitásához”

– fogalmazott Fekete-Győr András, aki úgy látja,soha nem volt akkora a remény és az esély, mint most arra, hogy harminc év után befejezzék a rendszerváltást, és egy új, szabad, európai Magyarországot teremtsenek közösen, összefogva.

Jakab Péter: Diktátorokkal, zsarnokokkal nincs alku, sem 56-ban, sem 21-ben!

A Jobbik elnöke a összellenzéki 1956-os megemlékezésen azt mondta: leomlottak a falak, a közös irányt a választók mutatták meg.

„Egy évvel ezelőtt hat ellenzéki párt elnöke tett egy ígéretet arról, hogy 2021. október 23-án valahol Magyarországon közös színpadon fog állni az ellenzék 106 közös képviselő-jelöltje és az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, hogy egy az egy ellen küzdjünk meg a Fidesszel. Örömmel jelenthetem, hogy az ígéretet teljesítettük, itt vagyunk, együtt vagyunk, győzni fogunk!” – kezdte beszédét Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Azt is mondta, 2018-ban, a rabszolgatörvény elleni tüntetésen jöttek rá, hogy valójában egy oldalon állnak, a szabadság, a melósok, a fiatalok, a nyugdíjasok oldalán, Magyarország oldalán az elnyomással szemben.

„Az ellenzék egysége megszületett, itt az idő, hogy megteremtsük a nemzet egységét”, a jövő Magyarországát. Jakab szerint az Orbán-rezsimnek múltja van, jövője nincs.

A Jobbik elnöke szerint a választók az iránytű, ők mutattak helyes irányt az ellenzéknek.

„A NER-huszárok, akik alkut kötöttek a rezsimmel pénzért és pozícióval, azok nyugodtan hagyják otthon a koszorút, mert emlékezni sem méltók azokra, akik nem pénzzel vagy pozícióval, hanem az életükkel fizettek a magyar szabadságért”.

Jakab szerint ma még csak 10 millió forint az igaz szó ára, de mi lesz az ára 20 év múlva?

„Diktátorokkal, zsarnokokkal nincs alku” – tette hozzá.

Jakab Péter az ellenzéki nagygyűlésen (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szerinte a szegénység és félelem útjáról le kell térni Magyarországnak, és rá kell találni a jólét és a szabadság országára, ahol demokrácia, békesség és tisztesség honol.

„1956-ban orosz tankok érkeztek keletről, ma orosz hitel. 1956-ban 200 ezren menekültek Nyugatra, ma már 1 millióan” – volt párhuzamot a 65 évvel ezelőtti helyzettel és a maival a pártelnök, aki szerint a nem keleti rezsim, meg kínai pénz kell az országnak, hanem szeretteink, a családtagjaink és a barátaink kellenek, értük fogtak össze és értük küzdenek.

Jakab emlékeztetett: a fideszes Békemenet szervezői, a fő ideológusok arra kérték az embereket, hogy babakocsis és karon ülő gyerekekkel vonuljanak föl. A Jobbik elnöke szerint a Békemenet szervezői a legkisebbek szívében is szeretnék elültetni a gyűlölet magját.

„Gyerekekkel üzennek nekünk. Én meg azt üzenem nekik, hogy az ő gyerekeikért is harcolunk” – mondta Jakab, aki olyan büszke nemzetet akar, amit nem lehet megfélemlíteni, megalázni, ami nem hajbókol a fideszes uraknak, és ami, ha kell, naponta belekiabál a fideszes éjszakába, hogy „adjátok vissza a földjeinket, a gyárainkat, a gyermekeinket, az egészségünket, a jövőnket, a hazánkat!”

Jakab Péter azt is elmondta, mindezt vissza fogják adni a „kisemmizett” nemzetnek, de visszaadják a hitet is, hogy „van élet a Fideszen túl, sőt, ott kezdődik igazán”.

A Jobbik elnöke szerint éveken át megosztották az embereket, hogy uralkodhassanak rajtuk. „És most, 11 év után itt van végre a viszontválaszunk: oszd meg és uralkodj helyett egyesítsd és szolgáld”.

Jakab Péter azzal zárta szavait, hogy a valódi felelősségük elhozni a valódi rendszerváltást, ami az elszámoltatással kezdődik.

Néhány ezren voltak a rendezvényen (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Mind az öt korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt felszólalt a rendezvényen, ebben a sorrendben: Jakab Péter, Fekete-Győr András, Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: DK ellenzék ellenzéki előválasztás ellenzéki összefogás Jobbik LMP Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalom Momentum MSZP Párbeszéd Új Világ Néppárt

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés