Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. október 23. 16:00

Orbán Viktor: 15 évvel ezelőtt az ifjú kommunisták október 23-ából november 4-ét csináltak

Kicsit késve 15 óra 42 perckor kezdődött az 1956-os állami megemlékezéssel összecsúszó kormányzati és fideszes Békemenet csúcspontja, aminek része Orbán Viktor beszéde. A miniszterelnök 2006-os gyurcsányozásra és ifjú kommunistázásra fűzte föl ünnepi gondolatait.

Volt Himnusz és Piros a vér a pesti utcán című vers, gyorsan átkötöttek 2006-ra, majd jött a Nélküled című dal, ezután megérkezett Orbán Viktor a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél felállított színpadra.

Tizenöt évvel ezelőtt az ifjú kommunisták október 23-ából november 4-ét csináltak - kezdte beszédét Orbán, majd úgy folytatta: ezen a helyen az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon a becsapott és megalázott nemzet állt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen, szombaton Budapesten.

A Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél tartott ünnepségen a kormányfő beszédében kiemelte: „nem szokványos helyszín ez; tizenöt évvel ezelőtt, ezekben a percekben, itt az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán farkasszemet nézett egymással a múlt és a jelen”.

Az egyik oldalon a könnygázgránát, gumilövedék, a vipera, azonosító nélküli egyenruhák és a vízágyúk. A másik oldalon a becsapott és megalázott nemzet állt, amelynek ötven év elteltével újra azt kellett hallania, hogy hazudtak neki reggel, éjjel meg este.

Orbán Viktor hangsúlyozta: „az egyik oldalon a trükkök százaival kicsalt, foggal-körömmel védett hatalom, a másik oldalon a Szabadság óriás betűi mögött sorakozó, elkeseredett emberek” álltak. Szerinte a nemzetek életében vannak pillanatok, amikor hirtelen mindenki úgy érzi, elég volt, nem mehetnek úgy a dolgok, ahogy eddig mentek.

„Dönteni kell, és a döntésünk megmutatja, kik is vagyunk valójában. Egy egész nemzetről derül ki, mit is ér. Hallgat vagy protestál, beletörődik vagy fellázad, félrenéz vagy felegyenesedik, elkullog vagy harcol”

– mondta Orbán a ma is érvényes szavakat, majd hozzátette:

vagy ide vagy oda kell állni, szempillantás alatt kiderül, ki a jó, ki a rossz, ki áll a történelem jó vagy rossz oldalán.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „mi, magyarok jól döntöttünk, protestáltunk, felegyenesedtünk, fellázadtunk és harcoltunk”. Szabadság a rabsággal szemben, függetlenség a megszállás ellen, magyar hazafiak a kommunisták ellenében – folytatta a kormányfő, aki szerint arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor „mi, magyarok” megmutattuk magunknak, a világnak és az ellenségeinknek, kik is vagyunk valójában.

Azt is mondta, arra a pillanatra emlékezünk, amikor a „magyarok nemzete szempillantás alatt magára talált, és a magyar név megint szép lett méltó régi nagy híréhez”. Majd felsorolta néhány 56-os hős nevét.

„Ezzel a Magyarországgal húzott ujjat 2006-ban ismét a kommunisták új nemzedéke” – hasonlította a demokratikusan megválasztott Medgyessy- és Gyurcsány-kormányokat a kommunista diktatúrához Orbán Viktor.

Hazugságok árán jutottak hatalomra, adócsökkentéssel szédítettek, aztán adókat emeltek, kórházi napidíjat, vizitdíjat vezettek be, egekbe emelték a rezsiárakat. Elvették a 13. havi nyugdíjat és eltörölték a családtámogatásokat. Összejátszva a nemzetközi bankvilággal, devizahitelek csapdájába csalták családok százezreit – sorolta a miniszterelnök.

Az országot kiárusították, mindent eladtak a külföldieknek, repteret, nemzeti energiacéget, közszolgáltatókat. Majd miután kifosztották, csődbe vitték az egész országot, és a „nyakunkra csatolták az IMF pórázát”.

„Amikor pedig felemeltük a szavunkat, könnygázzal, gumilövedékkel és lovasrohammal válaszoltak. Szemeket lövettek ki, védtelen nőket és idős embereket ütöttek gumibottal.” Ezen a helyen, ahol most állunk, 15 évvel ezelőtt erőszak, vér és könny lepte el a budapesti utcákat. Történt mindez az '56-os forradalom 50. évfordulóján, a világ szeme láttára. „Soha nem fogjuk elfelejteni nekik” – szögezte le Orbán Viktor.

A beszéd talán legérdekesebb megjegyzése az volt, amikor Orbán azt mondta, „a pesti humor szerint nem akkor kell megsértődni, amikor okod van rá, hanem amikor megéri. Mi is kivártuk a megfelelő pillanatot, négy hosszú évet vártunk türelmesen, készenlétben, hogy elégtételt vegyünk. A jóisten igazságos volt, azt kapták büntetésül, amit mi jutalmul: kétharmados választási győzelmet”.

Gyurcsány Ferencről azt mondta, 2010 óta itt „bolyong”, itt „kísért” a közéletben, mint „az Országház fantomja”.

A kormányfő kifejtette: évekig tartott jóvátenni a „baloldal rombolását”, „nagy kegyelem, hogy eközben a nemzeti egység végig fennmaradt, és munkások, mérnökök, földművesek, kis- és nagyvállalkozók, tudósok, tanárok, ápolók és orvosok összefogásával sikerült eltakarítani a romokat”.

Közölte: egymillió új munkahelyet hoztunk létre, „lerúgtuk magunkról a devizahiteleket”, letörtük az adókat, és eljutottunk odáig, hogy jövőre a minimálbér is nagyobb lesz, mint az átlagbér volt a szocialisták idején.

Úgy folytatta, visszaszereztük a közműcégeket és másfélszeresére növeltük a nemzeti vagyont. Megadóztattuk a multikat, megvédtük a családokat, és egész Európában a legalacsonyabbra vágtuk vissza a rezsiköltségeket.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy egyszerre becsülje meg az időseket és a fiatalokat. A 13. havi nyugdíjat visszaépítjük, jövőre nem kell adót fizetniük a munkából élő fiataloknak, a gyermeket nevelő családok pedig visszakapják az idén befizetett adójukat – mondta a miniszterelnök.

Van saját világunk és saját, magyar életünk – mondta Orbán.

A kormányfő azt mondta, ideje volna, hogy Brüsszelben is megértsék: „velünk még a kommunisták se boldogultak”.

„Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, tüske a köröm alatt. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül a Góliát. Mi vagyunk azok, akik '56-ban meglékelték a világkommunizmust és mi vagyunk azok, akik kiütötték az első téglát a berlini falból” – fogalmazott.

Kijelentette: most is álljuk a sarat és csak annyit mondunk, hogy a magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz. És – folytatta – mivel három a magyar igazság, harmadszor is igazunk lesz a rezsi- és a migránsügy után.

Lesz népszavazás és a gyerekeinket is meg fogjuk védeni. „Magyarország lesz az első olyan ország Európában, ahol az iskola falainál megállítjuk az erőszakos LMBTQ-propagandát” – mondta Orbán Viktor.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1956. október 16. békemenet Fidesz Orbán Viktor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés