Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. október 22. 17:46

Felújítják a Mátyás téri körforgalmat is

Egy hétig teljes útzár lesz ott, csak a Volánbusz járatai haladhatnak át a kereszteződésen.

Kovács Tamás alpolgármester, Alsóváros önkormányzati képviselője Facebook-oldalán posztolta a lényeget:

október 25-étől 29-éig 7 és 18 óra között lezárjuk a körforgalmat, kerülni az Oltványi és a Szent Antal utca irányába lehet.

A SASMob projekt keretében a Szerdahelyi Mátyás által írt közlekedéstörténeti sorozatban azt írtuk a körforgalommal kapcsolatosan:

„Ebben a kereszteződésben nagyon sok baleset volt, a körforgalom kialakításához viszont kevés volt a hely, pláne, hogy a területen a kanyarodáshoz sokkal több helyet igénylő csuklós buszok is közlekedtek. Ezért eleinte az elsőbbségi szabályok variálásával próbálkoztak, de eredménytelenül: a csomópont ugyanúgy balesetveszélyes maradt.

Ekkor jött a mini-körforgalom ötlete: egy olyan kisebb körforgalomban kezdtek el gondolkozni a mérnökök, ahol a buszoknak szükséges helyet a körforgalom közepén hagyták volna meg, így lényegében egy speciális esetben a körforgalom közepét is közlekedő területté alakították volna. Erre a gondolatra még szabvány sem létezett ekkor, de mind az önkormányzat Fejlesztési Irodája, mind a problémával ekkor főleg küszködő Tisza Volán is nyitott volt az ötletre, ezért belevágtak.

Mivel az ötlet teljesen újszerű volt, azt az illetékes minisztérium forgalomtechnikai bizottsága elé kellett vinni jóváhagyásra, sőt, a Tisza Volán telepén bójákkal még fel is építették a tervezett körforgalmat, amin a Volán egyik legjobb sofőrje mutatta be a minisztériumi embereknek, hogy valóban lehetséges minden irányból megközelíteni, és bevenni a kanyart. A vizsga sikerült, és a minisztériumi zsűri jóváhagyó állásfoglalást adott, mondván, »ha a város meri, akkor csinálja!« Így épült meg az ország első buszokra optimalizált mini-körforgalma, és nullázta le szinte azonnal a csomópont baleseti statisztikáit. Ezért nem látunk semmilyen növényzetet ültetve, sem itt, sem a Stefánián, a színház melletti körforgalom közepében.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alsóváros felújítás körforgalom Kovács Tamás Balázs Mátyás tér őszi szünet

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés