Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ujhelyi István: az Európai Bizottság elnöke cáfolja Orbán Viktort, nem az LMBTQ-ügy, hanem a korrupció miatt tartják vissza az uniós pénzeket
Szegeden 2021. október 22. 17:24

Ujhelyi István: az Európai Bizottság elnöke cáfolja Orbán Viktort, nem az LMBTQ-ügy, hanem a korrupció miatt tartják vissza az uniós pénzeket

A szegedi európai parlamenti képviselő hiába bizonyítja egy Ursula von der Leyentől származó levéllel, hogy Orbán Viktor nem mond igazat, a arról a Magyar Távirati Iroda nem hajlandó beszámolni.

„Súlyos közpénzt fizetünk a Magyar Távirati Iroda, vagyis az állami hírügynökség fenntartásáért, amelynek törvényben előírt feladata az objektív és széleskörű tájékoztatás. Ehhez képest a tegnapi sajtótájékoztatómról egyetlen sort sem voltak hajlandóak közölni, amelyen bemutattam azt a levelet, amelyben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tételesen cáfolta Orbán Viktor kormányfő állításait a helyreállítási alap visszatartása kapcsán. Az MTI működése és hírszerkesztési gyakorlata évek óta botrány, ez a mostani eset egy újabb példája a szervilis, törvénytelen és méltatlan működésnek. A megfelelő lépéseket meg is teszem az ügyben” – írja Facebook-bejegyzésében Ujhelyi István.

Magyarországnak nagyjából 2500 milliárd forint járna a helyreállítási alapból, de még a 326 milliárdos előleget sem kaptuk meg, miután az Orbán-kormány helyreállítási tervét az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá; szemben szinte már mindegyik másik uniós tagállammal. Az ok: az állami szintű korrupció.

Ursula von der Leyen levelének lényege, hogy az LMBTQ-lobbinak semmi köze a magyar újjáépítési források visszatartásához. Von de Leyen azt írta: „ez két különálló és párhuzamos folyamat”.

Ujhelyi tájékoztatása szerint az Európai Bizottság elnöke világossá tette, hogy a helyreállítási alaphoz kapcsolódó nemzeti tervek esetében minden lépést megtesznek annak érdekében, hogy biztosítva legyen az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme, ez ugyanis – mint írták – kulcsfontosságú az európai adófizetők felé való elszámoltathatóság kapcsán.

Ez azt is jelenti, hogy az unió nem az LMBTQ-közösségek jogainak megsértése, hanem az uniós pénzek védelme és a magyarországi korrupciós helyzet miatt vonakodik utalni a helyreállítási alap pénzeit.

Az unió ugyanis világos, pontokba szedett elvárásokat fogalmazott meg, mit kellene tennie az Orbán-kormánynak annak érdekében, hogy csökkenjen a korrupció, de erre egyelőre nem látni szándékot.

A Bizottság állítólagos elvárása például, hogy a magyar kormány erősítse meg a korrupcióellenes keretet, többek között „az ügyészi erőfeszítések fokozásával és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javításával, valamint erősítse a bírói függetlenséget.”

Az uniós Helyreállítási Alapból fizette volna ki a fejlesztésekre odaígért 1300–1500 milliárd forintot a modellváltó egyetemeknek a kormány. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában ugyanakkor szerdán azt mondta, ők úgy tudják, mindenképp meg fogják kapni a pénzt, akárhogyan végződik az Orbán-kormány és az Európai Bizottság vitája. Egyébként pedig nem érdekli, miből kapják meg a fejlesztési forrásokat. A dolog ennél azért egy kicsit bonyolultabb.

Ujhelyi István arra hívta föl a figyelmet, hogy Orbánék a magyar adófizetőkre terhelik az ígéret kifizetését, hiszen inkább fölvesznek egy 1250 milliárdos hitelt, minthogy teljesítsék az unió korrupcióellenes elvárásait.

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helyreállítási alap Orbán Viktor Ujhelyi István Ursula von der Leyen Európai Bizottság korrupció levél LMBTQ Orbán-kormány Várhelyi Olivér

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés