Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. október 19. 17:46

Kevesen kérik a harmadik oltást, pedig fontos lenne a felvétele

Egyre erőteljesebb a járvány negyedik hulláma Magyarországon. A szakemberek szerint a harmadik oltás csökkentheti a megbetegedések számát, illetve enyhébb tünetekkel lehet átvészelni a betegséget. Azonban az újabb oltás felvétele nehézkes, mivel több háziorvos már nem vállalja annak beadását és az oltópontokat kell felkeresni.

A koronavírus ellen beoltott 5,8 millió felnőttkorú magyar állampolgár fele május óta nem kapott újabb oltást, így hamarosan letelik az a 6 hónap, amit elvileg a védettségi időnek tekintenek. Egy felmérés szerint az emberek kétharmada most arra számít, hogy lesz negyedik hulláma járványnak. Ezt már az emelkedő fertőzésszámok is igazolják. A delta variáns korábbinál agresszívebb terjedése miatt a szakértők azt mondják, szükség lenne a harmadik, az emlékeztető oltásra. De háziorvosok többsége már nem vállalja a védőoltás beadását.

Dr. Kovács-Makranczi Edina háziorvos elmondta, mivel kevesen jelentkeznek az oltásra, egyre nehezebb megszervezni a vakcinák beadását, elsősorban a Pfizer esetében, hisz ott több embert össze kell szervezni egy adott időpontra. Emellett az influenza előretörése miatt elég sok dolguk van így is az orvosoknak, ráadásul a háziorvosok azt is sérelmezik, hogy bár a kormány a második hullám idején a beadott oltások után pénzbeli támogatást, és plusz szabadságot ígért, de ezt mostanáig nem kapták meg.

A doktornő rendelőjét hetente csak pár ember keresi fel az oltás miatt. Bár a vakcinát itt nem kapják meg, de a regisztrációban segítenek.

Bár a kormány azt kommunikálja, hogy ha valaki akarja, akkor 1-2 napon belül megkaphatja az emlékeztető oltást, sőt még választhat is. Azonban ez egyáltalán nincs így!

Az EESZT felületére belépve kiderült, Szegeden csak egy helyen, a Vasas Szent Péter utcai rendelőben lehet oltást felvenni, itt több oltópont működik. Azonban ezen a héten már hiába megyünk, mert hetente csak egyetlen napon, hétfőn fogadják az oltásra várókat, és akkor is csak azokat, akik előzetes regisztráltak. Azt, hogy a helyszínen valóban lehet-e választani a vakcinák között, nem tudni. A folyamat egyáltalán nem olyan gyors és gördülékeny, mint gondoltuk.

Pedig Duda Ernő virológus szerint nagy szükség lenne a harmadik oltásra.

A professzor úgy gondolja, jelenleg Magyarországon nagyon sok potenciálisan fertőző ember van, hisz 2,5 millióan még nem oltatták be magukat, közel félmillióan pedig kínai vakcinát kaptak, ami miatt nem alakult ki megfelelő védettségük. Emellett van további egymillió ember, akinek már nagyon gyenge a védettsége, noha megkapta mind a két oltást.

A szakember elmondta azt is, a harmadik adag vakcina jelentős védelmet nyújt a delta-variánssal szemben. Természetesen még így is lehetséges, hogy valaki elkapja a betegséget, de könnyebben átvészeli azt.

Eddig több mint 1 millió ember kapta meg a harmadik oltást, de ha nem pörög fel az emlékeztető vakcina iránti igény, akkor rövidesen újra visszaesünk a védettségben, miközben napról napra nő a fertőzöttek száma, és már majdnem 1000 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duda Ernő harmadik oltás háziorvos vakcina

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés