Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. október 19. 16:46

Belvárosi hajtóvadászat a kilencedikesekre és a tizedikesekre

Képriport
Hatékonyabb iskolai marketinget és promóciót el sem lehet képzelni a helyi erdészeti technikuménál. A legkisebbek erdésszé avatásának helyszíne a belváros, ezúttal a Klauzál tér és a Kárász utca volt.

Egészen egyedülálló hagyományokkal rendelkezik a hazai erdészhallgatók és a tanulók avatása – mondta el hírportálunknak Máhig József, a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum igazgatója.

A szegedi középiskolában közel harminc éve rendezik meg az erdészavatásokat, amelyben a legfelső osztályba járók fogadják jelképesen maguk közé az iskolát éppen csak akkor elkezdőket.

Az igazgató ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy megfelelő keret kialakítva harminc éve avatják az iskolába belépő diákokat a legfelső évesek, amelynek hagyományai a valaha Selmecbányán működő Bányászati és Erdészeti Akadémiáról származnak, amely 1770-től 1918-ig működött a felsőmagyarországi városban.

Az akadémia a trianoni békeszerződés után Sopronba költözött, és költöztek vele a hagyományok is. Ami mégis újdonságot jelentett, az éppen az volt, hogy az egyetemi szintű oktatás avatási szertartásai megjelentek az erdészeti középiskolákban is – tette hozzá az elmondottakhoz Máhig József.

Az idei avatási ünnepség rendhagyó volt, éppen a koronavírus-járvány miatt. Tavaly nem rendezhették meg az avatás a korlátozó intézkedések miatt, így az idén a kilencedikesek mellett a tavaly elmaradtakat, vagyis a tizedikeseket is avatták.

Jelképes vadászat az avatóünnepeség, amelyben a felsőéves „keresztapák” fogadják maguk közé a legfiatalabb diákokat. Ez ebben az évben annyiban pontosításra szorul – tudtuk meg az igazgatótól, hogy a tizenkettedikesek avatták a tizedikeseket és a tizenegyedikesek pedig a kilencedikeket.

A kialakult koreográfia szerint az alsóévesek játsszák el a vadak, a felsőévesek pedig a hajtók szerepét. Kedden ennek helyszíne a Klauzál tér és a Kárász utca volt, az utóbbi szinte teljes hosszúságában. Ilyen formán az egész város látta az erdészeti középiskolások rendezvényt, amelynél figyelemfelkeltőbb akciót nehéz lenne elképzelni.

A mostani avatáson összesen négy osztály diákjai vettek aktívan részt, jókora látványosságot keltve vadászszerelésbe öltözve a város közepén.

Mint Máhig József igazgatótól megtudtuk: az erdésszé avatás decemberben már az iskola falai belül folytatódik, amikor a tornatermi ügyességi versenyben kell az alsóbb éveseknek bizonyítaniuk, hogy nem véletlenül tanulói az erdészeti technikumnak.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: avatás vadászat beavatás Kiss Ferenc Erdészeti Technikum vadász

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés