Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. október 17. 09:55 Forrás: Szegedi Tükör

A nehezén innen – Lakner Zoltán jegyzete

Szóba kell majd állni egymással az előválasztás lezárását követően is.

Ez az egész folyamat arról szól, hogy az ellenzék, amely az Orbán-rendszer lebontására vállalkozott, a tavaszi választásra kiválasztja közös jelöltjeit, az egyéni indulókat és az ellenzéki kampány vezetőjét, egy olyan személyt, aki azután kormányozni is képes Magyarországot. Ez önmagában is nagy kihívás, tetterőt, bátorságot és józan gondolkodást igényel, indulóktól és választóktól egyaránt.

Keserű a szájunk íze, ha nem az a jelölt kerekedik felül, akinek az alkalmasságáról meg voltunk győződve, vagy akit a legrokonszenvesebbnek tartottunk. Az is lehet, hogy valakire azért voksoltunk, mert azt gondoltuk, mások számára ő lehet a legvonzóbb, és a saját ízlésünknél fontosabb, hogy az „össz” nyerjen a végén. Lehetünk tehát csalódottak azért is, mert ez a számításunk nem vált be.

Észben kell azonban tartani, hogy ezek a viták egyazon politikai közösségen belül zajlanak. Nagyon különböző irányokból érkező politikusok, pártok és szavazótáborok még mindig csak szokják egymás társaságát. Közösen vállalták, hogy előre rögzített szabályok mentén választják ki azokat, akik megmérkőzhetnek a Fidesszel. Ez van akkora felelősség, hogy érdemes legyen behívni a folyamatba az állampolgárokat, akik közül százezrek el is fogadták az invitálást. Rendkívüli fejlemény ez, fontos, hogy néhány rosszul sikerült politikai akció ne homályosítsa el az egész folyamat értékességét, és hogy az egy-egy szereplő iránt érzett ellenszenvünk fürdővizével együtt ne öntsük ki a közös jelöltállítás gyerekét is.

Ahogy egy barátom fogalmazott, az előválasztástól semmi sem lett rosszabb, ami meg rosszul sikerült, az amúgy is rossz vagy még rosszabb lett volna, mint előválasztás nélkül. Én még egy kicsit tovább is mennék: valójában sok minden jobb lett az előválasztástól, mert fél évvel a tavaszi választás előtt felpiszkálta az ellenzéki tábor érdeklődését, aktivitását, lehetőséget adott a jelölteknek edzőmérkőzések lejátszására, és a választók jó néhány problémás jelöltet kiszórhattak az eléjük tett névsorból.

Nyilván azon is lehet vitatkozni, hogy ki, mennyire van megbántva a kampánytól, de az előzetes megállapodás arról szólt, hogy mindenki elfogadja az eredményt. Mindig fontosnak tartom a választópolgárok szerepének hangsúlyozását, ahogy a voks leadásában kifejeződő döntésükre, úgy a voksolás utáni felelős gondolkodásukra is nagy szükség van. Az egész kócerájt az tarthatja egyben, életben, mozgásban, ha nemcsak a politikusok, de a választók is elfogadják a kialakuló viszonyokat – és kikényszerítik a továbblépést.

Az október első napjait jellemző politikai kiborulásokon túl ugyanis fenyeget egy sokkal kevésbé nyilvánvaló, mégis sokkal nagyobb veszély. Az, hogy az ellenzéki politikai osztály azt hiszi, ő már megcsinálta. A győztesek győztek, a vesztesek beálltak a sorba. A csodafegyver előállítási munkálatai befejeződnek a közös lista készre gyártásával.

De ez önmagában kevés.

A közös indulás a keret, a feltételrendszer ahhoz, hogy egyáltalán eséllyel lehessen nekivágni a Fidesz legyőzésének, a NER lebontásának. Az előválasztási kampány során éppen csak megpendített tartalmi viták eldöntése alapvető szerepet játszik majd abban, hogy az ellenzék milyen ajánlatot tesz az országnak, a valaha látott legmocskosabb Fidesz-kampány ellenszelében.

Nem az előválasztási viták felett kell búsongani, hanem erre a sokkal nagyobb feladatra felkészülni, fejben és lélekben egyaránt.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzéki előválasztás előválasztás jegyzet Lakner Zoltán Szegedi Tükör választás választás 2022 vélemény

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés