Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. október 16. 14:08 Forrás: Szegedi Tükör

A füvészkert száz éve: húsz hold föld ingyen az egyetemnek örök használatra

Száz éve nyitották meg az egyetem első szegedi tanévét. Ez alkalomból Szeged városa 20 hold földet engedett át Újszegeden az egyetemnek, örök használatra. Itt alakították ki a füvészkertet.

Száz éve a Szeged című újságban jelent meg, hogy a város tanácsa húsz hold földet jelölt ki az egyetemi füvészkert céljaira az újszegedi alsótiszaparti dűlőn. A cikk szerint

„a kijelölt területet dr. Győry egyetemi tanár (vélhetően elírták a nevét, mert a füvészkert alapító igazgatója, Győrffy István botanikus, egyetemi tanár volt – a szerk.) megfelelőnek találta, és az egyetem e földet a jövő évben a mostani bérletek lejárta után meg is fogja kapni. A város e földterületet ingyen adja át az egyetemnek örök használatra, és megjegyezzük, hogy a parkírozott területet a város közönsége is használhatja sétahelyül.”

Szaletli a füvészkertben, a hatvanas-hetvenes években (fotók: Kakuszi József)

Győrffy István 1925-ben kezdte növényekkel betelepíteni a füvészkertet. 1931-ben létesült az első tó. Győrffy István 1932-ben az óföldeáki Návay-kastély parkjának tavában talált rá az indiai lótuszra. Innen kerültek lovas kocsin a Szegedi Füvészkertbe az első indiai lótusztövek. Az indiai lótusz azóta is a füvészkert látványossága.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: füvészkert Szegedi Tükör Újszeged

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés