Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. október 15. 10:41

Minden pompás lesz az előválasztás után – Ceglédi Zoltán jegyzete

Ez az utolsó alkalom, amikor ezt úgy lehet megírni, hogy ne a győztest ünneplő szövegnek tűnjék. Péntek van, holnap még lehet szavazni a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában. A részvétel rekordközeli, az eredmény bármi lehet.

Illetve tudják, mi lesz igazából az eredmény?

Hogy az ellenzéki tábor egyszerre lesz nyugodtabb, egységesebb és elszántabb, mint valaha.

A processzus indulásakor tett prognózisomat most is tartom, sőt, egy része már be is jött.

Most pedig, amikor a vitától, a legitim belső konfliktusoktól elszokott ellenzéki közvélemény a Dobrev versus Márki-Zay adok-kapok tényén és módján borzolódik, érdemes megint elmondani azt, amit az elején: minden emberi számítás szerint pár nap múltán a kedélyek lecsillapodnak majd.

Egyszerűen nem lehet máshogy.

Az összefogás mind a hat pártjától azt várják a szavazók, hogy

  • csinálják végig az előválasztás folyamatát,
  • iparkodjanak meggyőzni az előválasztókat arról, hogy az ő ajánlatuk a legjobb, és
  • fogadják el a sátrak és online kamerák által összegyűjtött választói akaratot.

Azt várják, amit nekik ígértek, azaz egy miniszterelnök-jelölt, 106 egyéni jelölt és egy közös lista összeállítását. Előbbieket legalább részben rábízták az emberekre, míg az utolsó marad a sokat emlegetett füstös szobákra. De meg kell lennie mindnek.

Ma pedig úgy látszik, hogy pont e három elem érdemben egymásra is nyomja az összefogás pártjait. Ha a DK adja a közös listavezetőt és ezzel a miniszterelnök-jelöltet, úgy értelemszerűen az összefogás igaz és buzgó prófétája lesz a párt, amelyhez a csendes ultit próbáló Jobbik is feltakar – ha pedig Márki-Zay a győztes, akkor ott a másodjára beállt Momentum és a nehézkesen, de „megörökölt” MSZP mögötte, ez eddig tiszta sor. De mindkét verzió vesztese is büszke ezüstérmes lesz, rácáfolva a fél évvel ezelőtt még

  • hol magabiztos Karácsony-győzelmet,
  • hol összetiktokolt Jakab-elsőséget,

khm, mérő kutatókra. Immár sem Dobrev, sem MZP híján nincs ellenzék.

Mely ellenzéket a 106 egyéni mandátum is belső békekötésre visz. 2010 óta nem volt ennyi nem fideszes győzelemre esély. Az előválasztásnak e dimenzióban ezért csak egyéni vesztesei vannak, kollektívek nincsenek; szinte minden párt nyert a maga módján.

  • A leendő Karácsony-frakció tagjai, az MSZP–Párbeszéd–LMP győzelemre esélyes mandátumait beváltva visszakaphatnak valamit a középpártiság érzetéből a sok év (illetve a Párbeszéd esetében egész élete) küszöb alatt töltött idő után.
  • A DK végre megérkezett, relatíve sok mandátummal a legnagyobb frakció lehet a Fidesz után.
  • A Jakab mögé rendezett Jobbik első megmérettetése meghaladja és feledteti a 2019-es EP-kudarcot.
  • A Momentum végre bekerül a parlamentbe, önálló frakcióval (kivéve, ha igent mondanak a Karácsony-frakció invitálására).

No, de mindez csak akkor igaz, ha egyesített erővel kampányolnak fél éven át a közös jelölteknek – azaz hétfőtől félreteszik az előválasztás végét jellemző belső csatákat.

Méghozzá mindenütt keményen húzva. A közös lista ugye a töredékszavazatokat is gyűjti, ergo érdeke egy momentumosnak is kampányolni a DK-s egyéni jelöltért, mert minden olyan voks, ami nem kell a mandátumhoz, megy a listára, és talán épp egy Momentum-mandátumot ér a végén. Bele kell állni keményen a közös kampányba, közös programba, közös üzenetbe, ugyanis bármilyen szép kutatásokat vesz magának az ellenzék, a valóság az, hogy ma még nincs annyi aktív szavazója, akikre építve le tudná váltani Orbánt.

Végül pedig béke lesz azért is, mert több zsetonja nincs ezeknek a pártoknak. Belevitték egy égszakadás-földindulásba a szavazóikat, sátrakba meg laptopkamerák elé, lenyelették velük a békát, a keserű pirulát, a mindent, azt állítva, hogy ez kell az Orbán-váltáshoz. Ha végül maguk a pártok nem vennék ezt komolyan, abban a pillanatban omlana össze a teljes ellenzéki struktúra. Ne tévedjünk: MZP kimagasló eredménye így is azt jelzi, hogy az ellenzéki aktív szavazók is elégedetlenek a pártjaikkal.

Ez az utolsó esélyük, és én biztos vagyok benne, hogy meg fogják ragadni. Nem tudom, ki fog nyerni, de azt igen, hogy utána meg fognak egyezni, képesek lesznek együttműködni. Nincs más út.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán Demokratikus Koalíció Dobrev Klára ellenzéki előválasztás előválasztás Jakab Péter jegyzet Jobbik Karácsony Gergely LMP – Magyarország Zöld Pártja Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalom Momentum MSZP Párbeszéd választás választás 2022 vélemény

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés