Hirdetés
Túl a városon 2021. október 14. 15:08

Beáll Márki-Zay Péter mögé az MSZP az előválasztáson

Rendkívüli ülésen döntött így a Magyar Szocialista Párt elnöksége csütörtökön.

Korábbi tartózkodó álláspontját megváltoztatva a Magyar Szocialista Párt Márki-Zay Pétert támogatja az ellenzéki előválasztás második fordulójában.

Ezzel Márki-Zay Péter mögött már nem csak a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Új Világ Néppárt, és a Momentum sorakozott föl a nagyobb, ismertebb pártok közül, hanem az MSZP is.

Márki-Zay mögött korábban olyan ismert, de párt nélküli, független politikusok is felsorakoztak, mint Hadházy Ákos, Szél Bernadett vagy Gémesi György és Botka László. Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely pedig Márki-Zay javára lépett vissza az előválasztáson, kérve szavazóit, támogassák az MMM jelöltjét.

Közleményében az MSZP azt írta:

Bár mindkét miniszterelnök-jelölt hasonló, az MSZP elvárásaival összhangban álló baloldali-zöld programot képvisel, Márki-Zay Péternek van nagyobb esélye arra, hogy 2022-ben megnyerje az országgyűlési választást.

„A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége mai rendkívüli ülésén értékelte az előválasztás második fordulójának eseményeit, a miniszterelnök-jelöltek által képviselt programot és a kormány- és korszakváltás esélyeit. Mindezek alapján a Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége úgy döntött, hogy az előválasztás második fordulójában – korábbi tartózkodó álláspontját megváltoztatva – Márki-Zay Pétert támogatja a demokrata ellenzéki szövetség közös miniszterelnök-jelöltjének a 2022. évi országgyűlési választásokra. Az elmúlt napokban külön úton, de mindkét miniszterelnök-jelölt azzal a kéréssel fordult a Magyar Szocialista Párt vezetéséhez, hogy tegye egyértelművé az álláspontját a miniszterelnök-jelöltek támogatásáról. Az MSZP vezetése a kérésnek eleget téve, döntésének kialakítása során az alábbi szempontokat vette figyelembe.”

Márki-Zay Péter ellenfelét, Dobrev Klárát a saját pártja, a DK támogatja. A DK-s jelölt mögött ugyanakkor felsorakozott például Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, és az MSZP-s Horváth Csaba, valamint Gőgös Zoltán.

A Jobbik és az LMP már korábban bejelentették, hogy a kampány idején nem állnak oda senki mögé, de a győztest támogatják majd.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzéki előválasztás Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalom MSZP Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés