Hirdetés
Túl a városon 2021. október 13. 12:47

A kitömött szalmabábú – Sinkovics Gábor jegyzete


Hirdetés

„Sokkal inkább mint valaha, az emberiség válaszút előtt áll. Az egyik ösvény a kétségbeeséshez és a végső reménytelenséghez vezet. A másik a teljes pusztuláshoz. Imádkozzunk, hogy bölcsen a helyes utat válasszuk...”

Woody Allen

A szél úgy kergeti, hajszolja, tereli a felhőket, mint egy kamasz pásztorkutya a nyájat. Odafent három emelettel a mennyország alatt piszkosszürke tornatrikóba öltözött, dagadt Ben Johnsonok futnak versenyt, miközben idelent az időjárás álarcos énekest játszik: az ősz hol tavasznak, hol télnek öltözik.

Cúgos a Kárpát-medence.

Cúgos és zaklatott. Halkan, lassan, kimérten, visszafogottan csordogálnak a járványadatok. Miközben körülöttünk már félreverik a harangokat, nálunk ez is rendben van. A vírus is tudja, hogy Magyarország a rend, a béke, a harmónia, a szeretet és a folyamatos fejlődés otthona. Nincs mitől félnünk. Ha baj van, Cecília asszony majd úgyis elmondja. Addig meg kergetjük a nem létező harmóniát, és nagyítóval keressük a boldogságmorzsákat. Valamelyik nap Dubin jutott eszembe. Kedvenc regényhősöm, az ötvenhat esztendős életrajzíró, aki a szokásos napi séta közben egyszer csak találkozik Fannival, a huszonhárom éves vonzó lánnyal. És a néhány perces rövidke beszélgetés után Dubin, a hűséges férj, a kiegyensúlyozott férfi kétségbeesve mondja magában: „ej, ej Dubin, összeakadsz egy szemrevaló lánnyal az úton, és máris lóhátra pattanva hajszolod az ifjúságot...”

Pedig a vágy a legtisztább, a legőszintébb, a leghevesebb érzés.

Te is lovagolsz, Filip.

Ezt mindig büszkén hirdeted, és mi, átlagemberek irigyelhetjük az életstílusodat. Irigyelhetjük

 • az arisztokratikus megjelenésedet,
 • a kifinomult ízlésedet,
 • a felsőbbrendűségedet,
 • a szókimondásodat.

Mert bátor vagy.

Mostanában egyre bátrabb. Levelet írsz mindenkinek, akit csak ellenségnek gondolsz – a haza ellenségének. Levelet írtál Karácsony Gergelynek is, aztán jól kiosztottad, földbe döngölted, mindenféle szánalmas hülyének elmondtad. Vajon a nagy levelezgetés közepette elhordattad már a lószart a templom mellől? Mert, ahogy olvastam, oda-oda szállítják a ménesed ürülékét – oda a híveknek, hadd szagolják.

Bűzlik ez az egész, Filip.

Messziről bűzlik, amit csináltok évek óta. És meg ne haragudj rám, hogy Filipnek és nem Philipnek nevezlek. Panelproligyerek vagyok, valahogy távol áll tőlem a te kifinomult stílusod. Meg aztán, és ezt ne vedd valamiféle hatásvadász, drámai fordulatnak, szoba-konyhás lakásban nőttem fel, és amikor a kertvégi árnyékszék felé siettem mindig ki kellett kerülnöm a szomszéd öregasszonyt: „Csókolom, Rinyó néni...” mondtam neki, és ő biztatott, mondván, találd fel magad minden helyzetben, fiam.

Rég volt, mostanában sokszor gondolok vissza a gyerekkorra, arra a naiv, időtlennek tűnő, mámoros időszakra. Jó lenne oda visszamenekülni – elsősorban miattatok, Filip. Mert ez a gyűlölködés, ami belőled, belőletek árad már-már elviselhetetlen. De ezekben a napokban most mégis mintha megint gyerek lennék. Lelkes, rácsodálkozó, ujjongó kisgyerek. Mert néhány napig, egészen pontosan vasárnapig görcsölhettek és rémüldözhettek.

Ne szépítsük: be vagytok szarva.

Vadonatúj érzés lehet ez, hosszú évek cinizmusa, és hatalmi gőgje után.

Be vagytok szarva, hogy az irányítás kicsúszott a kezeitek közül.

Hogy a dolgok immár tőletek függetlenül történnek és alakulnak.

Szinte a semmiből előbukkant egy olyan ellenfél, akin egyszerűen nem találtok fogást. Aki valóban veszélyeztetheti a hatalmatokat, mindenható vezéretek egyeduralmát. Látjátok és végignézhetitek, ahogy több százezer ember (több százezer ember, Filip...!) azért áll sorban itt is, ott is, amott is, hogy titeket leváltson, és világgá zavarjon. De van egy rossz hírem, Filip: ezeknek az embereknek a többsége nem Gyurcsány Ferenc miatt ment oda ikszelni. Sőt, megkockáztatom, még csak nem is Márki-Zay Péter miatt. Ezek az emberek nem elsősorban valaki mellett – hanem valaki ellen szavaznak.

 • A vezéretek ellen.
 • A lopás ellen.
 • A hatalmi gőg ellen.
 • Az álkereszténység ellen.
 • A gyűlölködés ellen.
 • A megosztottság ellen.
 • A hazugságok ellen.

Érted a különbséget, Filip?

Arról írjál levelet, te derék, lovas magyar ember, hogy vajon miért gyűlöl benneteket minimum kétmillió ember ebben az országban? Miközben ti a vezéretekkel az élen csak jót akartok nekünk, magyaroknak. Elgondolkodtatok már ezen? Mert vannak elvakult Gyurcsányisták, idősödő partizánok, lelassult párttitkárok, a zubbonyt a kredenc mélyén őrző egykori munkásőrök. Vannak ilyenek közöttünk. De ennek a minimum kétmillió embernek a többsége – átlagmagyar.

Ideológiáktól mentes, hétköznapi ember.

Ezek állnak ott sorba, Filip.

Fogadd el tőlem: ha a szavazólapon egy kitömött szalmabábú lenne, mint miniszterelnök-jelölt, hát rá is behúznák az ikszet. Annyira elegük van belőletek, Filip.

Belőled, a nagyképű üzengetőből.

A pártlapotokból, amely olyan szintre süllyedt, az erkölcs, a tisztesség, az újságírás szabályai szerint (édes Istenem, micsoda üres szavak, semmitmondó, idejétmúlt üres szavak...) hogy attól az embernek szinte már hányingere van. A pártlapotok Dobrev Klárát dicséri, hogy nem sül ki a szeme annak, aki mindezt papírra – arra a papírra(!) vetette. Vasárnapig az előválasztás végéig szerintetek Dobrev Klára mégis csinos és nőies, európai formátumú politikus, igazi demokrata, az ellenzék első számú vezére. Sőt, a férje, az őszödi beszéddel immár Kossuth Lajos szintjére emelkedett, a 2006-os tüntetésekkor pedig csak a demokráciát védte a szemkilövetéssel.

Vasárnapig még Gyurcsány seggét is megcsókolnátok.
Vasárnapig be vagytok szarva.

És bármi is lesz a történet vége, már ez a néhány szeles, kellemes őszi nap is igazi ajándék a normális Magyarország után vágyakozóknak. Dobrev Klára után vágyakoztok, miközben rettegtek attól, hogy egy egyszerű vidéki szókimondó polgármester média, pénz, besúgóhálózat, seggnyalók és trollok nélkül képes lesz legyőzni a verhetetlennek hitt vezéreteket.

Gyűlölködtök, Filip.

Folyamatosan gyűlölködtök, és közben nem akarjátok észrevenni, hogy benneteket mennyien gyűlölnek. Leszállhatnál a lóról.

A magas lóról.

Amikor évekkel ezelőtt még mint valamiféle konferanszié szerepeltél a Fidesz rendezvényein, és egyszer azt mondtad a Kossuth téren, hogy: „Két millióan vagyunk itt...!” akkor kellett volna visszavonulnod. Vissza a lovak közé. Gondoskodni a lótrágyáról, meg a birtokról, meg a luxusterepjáróról – merthogy megdolgoztál ezekért a javakért. Kész csoda, hogy még nem kaptál Kossuth-díjat – a folyamatos seggnyalást nálatok mindig megjutalmazzák.

Legyetek szerényebbek, Filip.

Ez a néhány nap még úgy is halálra rémisztett benneteket.

Hogy az ellenfél csapatában gyűlöli a jobbszélső a balhátvédet, a középpályás nem passzol a centernek, hogy az irányítót fúrja a bal bekk, és csapategységről – bármiféle egységről nem beszélhetünk. Hogy az ellenfél úgy harcol, hogy nincs igazi fegyvere.

Fakarddal – hangosan kiabálva.

Ezektől vagytok ti most beszarva, Filip.

Ettől a szerencsétlen, egymással veszekedő, civakodó, széthúzó csapattól.

Ha van Isten, és ha egyáltalán van ideje velünk, gyűlölködő magyarokkal foglalkozni, akkor Márki-Zay Péter megnyeri az előválasztást, és akkor te, Filip, majd törheted a fejed, hogy a következő neki szánt levélben mivel gyalázzad ezt az embert. Nem lesz könnyű a Gyurcsányozás, a komcsizás, a buzizás, valahogy hamisan csengene vele kapcsolatban, hiába erőlködtök. És ha ez a hétköznapi keresztény ember lesz a miniszterelnök-jelölt, hidd el, Filip, jövő áprilisban azok is behúzzák majd rá az ikszet, akik csak annyit tudnak majd az egészről: az egyik oldalon ott áll

 • a hatvanpusztai birtok,
 • a marbellai családi szálloda,
 • a Várban épített panorámás erkély,
 • a gázszerelő által felhalmozott irdatlan pénz és
 • a korlátlan hatalom birtokosa

– vele szemben pedig egy kitömött szalmabábú.

Sinkovics Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció Dobrev Klára ellenzéki előválasztás előválasztás jegyzet Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelölt Rákay Philip Sinkovics Gábor választás választás 2022 vélemény Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés