Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Nyitott szemmel és füllel a konyhaablaktól a Kanári-szigetekig: madárlesen Katona Adrienn Zitával
Színes 2021. október 13. 10:46 Forrás: Szegedi Tükör

Nyitott szemmel és füllel a konyhaablaktól a Kanári-szigetekig: madárlesen Katona Adrienn Zitával

A madarászatban az a jó, hogy bárhol és bármikor lehet űzni. Elég hozzá egy távcső, meg nyitott szem és fül – mondja a szegedi Katona Adrienn Zita. A hétköznapokban elsősorban a Fehér-tavon és a Mórahalmon fotóz szívesen, szeptemberben viszont a Kanári-szigeteken madarászott. A Szegedi Tükörnek mesélt az élményeiről.

Hirdetés

– Már kisgyermekként nagyon szívesen töltöttem a szabad időmet a természetben. Ehhez bizonyára a családi hátterem is hozzásegített, édesapám erdőmérnök volt, emellett vadászott is, édesanyám a természetvédelemben dolgozott, sokat kirándultunk erdőn-mezőn, hegyvidéken. A Fehér-tóra is rendszeresen kijártunk, otthon meg előszeretettel lapozgattuk a Búvár zsebkönyveket, meg Peterson 1972-es kiadású Európa madarai című művét. Amatőr természetbúvárként érdekelt minden, amivel csak találkozhattam: gombák, vadvirágok, lepkék, gyíkok, vadon élő állatok, legközelebb mégis a madarak álltak hozzám – mondja magáról Katona Adrienn Zita.

Katona Adrienn Zita (fotó: Barkóczi Csaba)

– A madarászatban az a jó, hogy bárhol és bármikor lehet űzni. Elég hozzá egy távcső, meg nyitott szem és fül. A hétköznapokban elsősorban a Fehér-tavon és a Mórahalom melletti Nagyszéksós-tónál szoktam madarászni, kirándulások, utazások alkalmával pedig ott, ahol éppen járok, távcsővel a nyakamban. A madármegfigyelés mellett a fotózás is egyre nagyobb szerepet kapott a terepen töltött órákban. Szerettem volna megörökíteni, milyen csodálatosan sokszínű a madárvilág még itt az Alföldön is. Egy-egy érdekesebb fotó születéséhez, sokszor órák kellenek, a türelem ilyenkor jó útitárs. Meg az sem árt, ha korán fel tud kelni az ember. Nyáron volt alkalmam vízimadarakat fotózni lessátorból, az hajnali fél négyes ébresztőt jelentett. Szerencsére nem okoz gondot számomra a korán kelés. Nemcsak madarakat fotózok, nagyon elvarázsol a gombák változatos világa, tájképeket is szívesen készítek, szeretek megörökíteni minden számomra szép élményt, pillanatot, hangulatot. Egy mókus, nyúl vagy őz becserkelése is megunhatatlan feladat – teszi hozzá a természetbúvár.

Selyemgém a szatymazi Makraszéken

Legfrissebb élményét külföldön szerezte. Szerencsésnek tartja magát, mert szeptember elején két jól felkészült madarász és fotós társaságában eljutott a Kanári-szigetekre, ahol hat napon keresztül kutatták fel és fotózták a helyi fajokat. Sűrű volt a napi beosztásuk, reggeltől estig a terepen tartózkodtak. Négy szigeten jártak, összesen ötször ültek repülőre, négyszer pedig komppal keltek át a szigetek között. A hat napból kettőt sivatagban töltöttek, ahol sikerült lencsevégre kapni a csak ott előforduló galléros túzokot, de fotóztak még kanári pityert, sziki pacsirtát, törpe poszátát és sivatagi trombitás pintyet is. További két napot kinn töltöttek a nyílt óceánon, egy kis vitorlás hajó fedélzetén, a szárazföldtől 130 kilométerre, hogy láthassanak olyan fajokat, mint a mediterrán vészmadár, az atlanti vészmadár, a Wilson-viharfecske vagy a madeirai viharfecske. A fennmaradó két napjuk is terepmadarászattal, fotózással telt: jártak szeméttelepen dögkeselyűkre, babérerdőben babérgalambokra „vadászva”. Hazautazás előtt volt még egy fél napjuk, akkor úsztak az óceánban, nem akarták kihagyni azt az élményt sem.

Trikolór gólyatöccsel a szegedi Fehér-tónál

Adrienn számára minden madár különleges, nemcsak a ritkább fajoknak örül – ugyanúgy örömet okoz neki egy szalakótával vagy búbos bankával való találkozás is. A legjobban azt szereti, amikor huzamosabb ideig megfigyelheti a madarakat az élőhelyükön, amolyan csendes szemlélőként, a madarakat nem megzavarva. Ha ilyenkor még egy-egy jó fotó is születik, az már ajándék – hiszen a lényeg a feltöltődés.

Füstös cankók köre a szegedi Fehér-tónál

– Hogy mennyire igaz az a mondás: madarászni bárhol lehet, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sok érdekes megfigyelésem a konyhaablakból történt. Nálunk a távcső mindig oda volt készítve az ablakpárkányra, hogy le ne maradjunk semmiről. Egyszer a házunk udvarára beszállt egy erdei szalonka, és órákon át nyugodtan táplálkozott, hosszú csőrével a földet turkálva. Máskor meg épp egy rózsás gödény, azaz pelikán szállt el a házunk felett, de a téli madáretetőn is találkozhattunk érdekes vendégekkel – meséli. Katona Adrienn Zita több mint húsz éve tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Munkáiból Facebook-oldalára szokott feltölteni, képeit pedig eddig munkahelyén, a szegedi önkormányzatnál évente megrendezett Alkotó hivatalnokok kiállításokon mutatta be.

Nyitóképünkön egy kis póling táplálkozik a part melletti sekély vízben Tenerifén, a Kanári-szigeteken.

Galléros túzok Tindaya félsivatagos területén (Fuerteventura, Kanári-szigetek)
Gólyatöcsfióka a mórahalmi Nagyszéksós-tónál
Halászok a szegedi Fehér-tónál
Ugartyúk

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fénykép fotó fotózás madár Szegedi Tükör Katona Adrienn Zita természetfotó természetfotós Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés