Hirdetés
Szegeden 2021. október 12. 13:50

Dantén nem fogott az idő: a hétévszázados kortárs

A világirodalom egyik, ha nem a legnagyobb hatású költője, Dante 700 éve halt meg. Erre rendezvénysorozattal emlékeznek Magyarországon és ezen belül Szegeden is. A nyitórendezvényt a Tiszatáj-szalonban tartották. Ott voltunk.

Hirdetés

Dante él, itt van közöttünk, Dante semmit sem változott – fordult szépszámú hallgatóságához az esten Pál József, az SZTE bölcsészkarának oktatója, irodalomprofesszor, a hazai Dante-kutatás egyik legavatottabb képviselője.

Főművének, az Isteni színjátéknak csak az elmúlt félévtizedben három újabb, teljes magyar fordítása készült el – támasztotta alá a kutató, hogy a 21. század magyar irodalmi életében milyen intenzíven hat Dante életműve

A szegedi est házi gazdája Hász Róbert, a Tiszatáj főszerkesztője volt, moderátora, Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja. A Dante-est keretében nyitották meg az alkotó jelenlétében Géczi János képzőművész az olasz költő életművére reflektáló alkotásaiból összeállított kiállítást.

Pál József felsorolta az ünnepelthez tartozó szikár életrajzi tényeket, amik szerint – teljes nevén – Dante Alighieri 1321 szeptember 13-áról 14-ére virradó éjszaka hunyt el malárialáz következtében. Mindössze 56 éves volt.

Magyarországon a Dante-kultusz az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc leverését követően alakult ki, elsősorban Arany Jánosnak köszönhetően. Pál József magyarázata szerint az élete jelentős részét emigrációban töltő Dante életútja e tekintetben sok párhuzamot mutatott szabadságharc után emigrációba kényszerülő magyarok sorsával.

Mint a professzor jelezte: Dante halálának 700. évfordulójára a Magyar Dante Bizottság (Comitato Dantesco Ungherese) és a Tiszatáj Alapítvány közösen szervezett nagyszabású programsorozatot, amelyet szeptember 12-én a Magyar Állami Operaházban szerevezett ünnepi esttel nyitottak. Majd a költő halálának napján a Petőfi Irodalomi Múzeumban nyílt Dantét és életművét bemutató kiállítás.

Ezek sorában illeszkedik a Tiszatáj szeptemberi Dante-száma. Mint Pál József elmondta: az mostani megemlékezés-sorozat sokban hasonlít az egy évszázaddal korábbi, 1921-es magyarországi Dante-megemlékezésekhez, amikor halálának 600. évfordulója volt.

Tragikus történelmi előzmények után került sor erre, nem sokkal az első világháború lezárása és a trianoni békekötés után. A magyar-olasz kapcsolatok mélyponton akkor voltak. Nem véletlenül, elég arra gondolni, hogy néhány évvel korábban a magyar és az olasz katonák egymás ellen harcoltak Isonzónál és Doberdónál.

Mindezek ellenére az akkori ünnepségek úgy zajlottak le, mintha a két ország viszonyában semmi sem történt volna. Visszatért az akkor 900 éves olasz-magyar barátság. Jellemző, hogy az abban az időben megjelenő magyarnyelvű irodalmi folyóiratok, így a Nyugat és az Erdélyi Helikon (Kolozsvár) különszámban emlékeztek meg Dantéról.

A Magyar Tudományos Akadémia, a Szent István Tudományos Akadémia, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Római Magyar Akadémiával közösen nagyszabású, egymáshoz kapcsolódó nemzetközi konferenciát rendez Rómában (november 3–4.), Szegeden (november 16–17.) és Budapesten (november 18–19.) – hangzott el a hétfői esten.

Az idén Szegedre településének 100. évfordulóját ünneplő helyi egyetem már a két világháború között a magyarországi Dante-kutatás egyik magyarországi központjává vált, az olasz tanszék 1936-ban kezdte meg működését. Az olasz költő életművének szegedi feldolgozása különösen akkor kapott új lendületet, amikor Koltai-Kastner Jenőt nevezték ki az olasz tanszékvezetőjének.

Mint a témáról szóló, a Tiszatájban megjelent írásában, a Dantisztika a szegedi olasz tanszéken címűben Pál József leírta: kényszerű szünet után 1957-ben indult újra az egyetemen az olasz tanszék. Irodalomoktatásának egyik leghangsúlyosabb része éppen Dante lett.

Az elkövetkezőkben egy külön erre az alkalomra írt zenemű (Divino Inferno). szegedi bemutatójára kerül sor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, majd nagyszabású, Dante előtt tisztelgő képzőművészeti kiállítás nyílik kortárs alkotók munkáiból a Reök-palotában.

November közepén A SZTE Klebelsberg könyvtára a szegedi italianisták Dante-tanulmányaiból rendez be kiállítást.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dante 700 Dante Alighieri Tiszatáj Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés