Hirdetés
Túl a városon 2021. október 11. 19:26

Lázár Jánosnak a rossz lesz még rosszabb és legrosszabb is – Bod Péter jegyzete


Hirdetés

Hogyan gondolhatott kezdetben Lázár János, Hódmezővásárhely nagyhatalmú ura Márki-Zay Péterre? Nagy valószínűséggel megmosolyogta – gúnyosan, ironikusan, ahogyan szokta – a független polgármester-jelöltet még valamikor 2017-ben, amikor kiderült: ő lesz a kihívója a Fidesz emberének a dél-alföldi városban.

A város korábbi polgármestere, Almási István 2017 novemberében halt meg, ezért kellett időközi választást tartani Vásárhelyen. Akkor kevés embernek fordulhatott meg a fejében, hogy ebben a hosszú ideje megingathatatlanul fideszes városban más is vezetheti az önkormányzatot, mint akit Lázár János kijelölt.

A képlet azért tetszett egyszerűnek, mert ebben a városban régóta minden fontos politikai kérdést a Miniszterelnökséget vezető néhai miniszter határozott meg. Almási éppen annyira bábja volt, ahogyan az lett volna az időközi választáson indított Hegedűs Zoltán korábbi alpolgármester is. Ha nyer.

Mégis megtörtént, amire kevesen számítottak: a Fidesz egyik legerősebbnek látszó fellegvárában kikapott a kormánypárt jelöltje. Az akkori eldurvuló választási kampány, a helyben erőteljesen megforduló politikai hangulat egyszerre jelezték, hogy egyáltalán nem lefutott mérkőzés, ami korábban annak látszott.

Utólag már mindenki okos volt. A történeteket sokan úgy értelmezték, hogy abból a hatalmi gőgből, pökhendiségből és úrhatnámságból, amit Lázár vezetésével a helyi Fidesz képviselt, elege lett a vásárhelyieknek.

Talán ekkor mutatkozott meg először Márki-Zay közéleti tehetsége. Észlelhette a változó közhangulatot, és éppen azért indult el, mert megsejthette, hogy győzhet. A győzelem íze azonban keserédes volt. Még akkor is, ha ez előre kiszámítható volt.

Az új városvezetőnek olyan közgyűlést kellett irányítani, amelyben kétharmados többsége volt Fidesznek. Márki-Zay arra játszott, hogy ilyen körülmények között túlélje a következő önkormányzati választásig tartó másfél évet. A Lázár-vezette oldal pedig azt akarta elérni, hogy ebben a másfél évben felőrölje az új városvezetőt, a csapatát, és a mögötte állókat.

Ha létezik politikai kontraproduktivitás, akkor ezt mesterfokon mutatta be Lázár János. Örök igazság a sportban, hogy az eredményjelző nem hazudik. Az egy lapra mindent feltevő Lázárnak, aki a karaktergyilkos kampány szinte minden elemét felvonultatta a 2018 februárja és 2019 októbere között szembe kellett néznie a makacs ténnyel: politikai ellenfele nem csak megőrizte a polgármesteri posztját, hanem kétharmados többsége lett 2019 októberében a helyi közgyűlésben.

Lázárnak ez nagyjából akkora vereség volt, mint a Mezey György vezette labdarúgó-válogatottnak 1986-ban a Szovjetunió elleni 6–0 Irapuatóban.

Az erőviszonyok helyben nagyon megfordultak. A lenézett, lesajnált polgármester-jelöltből valódi erősember lett, noha a fideszes forgatókönyv szerint laposra kellett volna őt vernie az időközi választáson a kormánypárt jelöltjének. Lázár gondolhatta, hogy a helyzet nagyon kellemetlen, de ennél rosszabb már nem lesz.

Közben nem hessegethette el a vereség személyes jellegét magáról, mert Vásárhelyen hosszú évek óta ő volt az első számú úr. A város az ő politikai hátországának számított, és mindkettő egyszerre vált semmivé. Arról nem is beszélve, hogy a vereséget magyaráznia kellett a miniszterelnöknek, és annak a pártnak, amelynek tagja.

Azzal is szembe kellett néznie, hogy ilyen előzmények után Orbán Viktor ragaszkodni fog, hogy a 2022-es országgyűlési választáson ő induljon a Hódmezővásárhelyt is magában foglaló választókerületben. Ha másért nem: mert annak most is ő a képviselője.

És megkapta kihívónak Márki-Zay Pétert. Számára ez nem sok jót sejtet. Lázár pontosan érzi, hogy kiszaladt a lába alól a talaj Vásárhelyen. A városban szinte soha nem látják, eseményekre, rendezvényekre nem jár. Rejtőzködő életmódot folytat, ami korábban rá egyáltalán nem volt jellemző.

A mögöttünk álló hétvége után egyre nagyobb valószínűséggel szembe kell néznie Lázárnak azzal, ami 2017-2018 fordulóján senkinek a legvadabb álmaiban sem fordult meg a fejében. A korábban megvetett, lenézett, esélytelennek gondolt Márki-Zay Péterből akár Magyarország miniszterelnöke lehet.

Erre a szerepre éppenséggel ő készül(t), de ez a hajó sok ok miatt végleg elúszni látszik. Bizonyára ezt se könnyű megemészteni. Azt még kevésbé, hogy a helyi politikai rivális rövid időn belül akkorát emelkedjen a hazai politikai életben, mint ellenfele.

Bár Márki-Zayt nem a bosszú vezeti. Lázárnak éppenséggel lehet félnivalója tőle, de leginkább a helyreálló törvényességtől Az elszámoltatást a kormányváltás alapfeltételének tekinti a vásárhelyi polgármester, aki többször elmondta: a fideszes politikus vagyonosodása jövedelmi viszonyaiból levezethetetlen.

Az olyan önhitt politikusok, mint Lázár, szeretik azt gondolni, hogy a világ nem változik. Főleg akkor, ha neki tetsző módon van berendezve. Az illúzióból azonban soha nem lesz valóság.

Ébredezünk.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bod Péter ellenzéki előválasztás előválasztás Fidesz Hódmezővásárhely jegyzet Lázár János Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalom Orbán Viktor választás választás 2022 vélemény Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés