Hirdetés
Művház 2021. október 11. 18:22 Forrás: Szegedi Tükör

Egy személy – egy könyv: Antal Anikó Hász Róbert köteteket ajánl

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Antal Anikó, Szeged Polgármesteri Hivatalának Művelődési Osztályának munkatársa Hász Róbert Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja, valamint Fábián Marcell és a táncoló halál című köteteit ajánlja.

Hirdetés

Előrebocsátom, hogy könyvek dolgában mindenevő vagyok: nem a műfaj számít, hanem az, hogy jó könyv legyen! Persze azt meghatározni, hogy mi a jó könyv, már nem is olyan könnyű, így erre most nem teszek kísérletet. Ki-ki döntse el, mit jelent számára a jó könyv.

Ha nyár, akkor nyaralás, és ha nyaralás, akkor egy jó krimi. Érdekes, hogy az évszak meghatározza, mit olvasok. Télen bekuckózom magam egy fotelbe egy pohár forralt bor társaságában, és nagyobb elmélyülést igénylő, elgondolkodtató, nagy ívű irodalommal veszem körül magam, míg nyáron, a vízparton jobban kedvelem a fordulatos, izgalmas, letehetetlen krimiket. Azt hiszem, azzal sem okozok meglepetést a kedves olvasónak, ha elárulom, hogy ebben a műfajban számomra a legkedvesebbek a krimik királynője, Agatha Christie írásai. Nemcsak a fordulatos cselekmény és a tökéletes couleur locale, hanem elsősorban szerethető detektívfigurái, Miss Marple és Poirot miatt, akik korántsem tökéletes emberek, bár briliáns elmék.

Most mégis e műfaj kortárs magyar szerzőjének könyveiről szeretnék mesélni. Hász Róbert szegedi író, a Tiszatáj főszerkesztője csak néhány éve próbálkozik ezzel a műfajjal. Első detektívregénye a Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja, a második, ennek folytatása, a Fábián Marcell és a táncoló halál.

A cselekmények a századforduló Magyarországán játszódnak, hamisítatlan monarchiabeli hangulatban. Már az is szokatlan, hogy ebbe a miliőbe helyezi az izgalmas történeteket. A helyszín egy poros kis bácskai városka, ahol Fábián Marcell detektív és segítői, Milorad és Winter úr nyomoznak. Marcellben egy fiatal, lelkes, eszes detektívet ismerünk meg, aki hátat fordítva a kor megszokott nyomozati eszközeinek, új módszereket szeretne meghonosítani a nyomozati eljárásban, amely – mint tudjuk – minden időben ellenállásba ütközik az újtól idegenkedők, a hagyománykedvelők táborában. Marcell azért is szerethető figura, mert esendő, nem személyesíti meg a tökéletes, mindentudó, tévedhetetlen detektív alakját. Miközben küzd a még ismeretlen bűnözőkkel, küzd saját maga démonjaival is, próbál rendet tenni a lelkében. Ő is, mint mindannyian, békés, nyugodt életre vágyik, de ehhez az út saját lelki nyugalmának megteremtésén keresztül vezet.

Amiért számomra kedvesek ezek a történetek, az az, amit Marcell alakja, személyisége üzen számomra, és amit manapság sokan hajlamosak elfelejteni: hogy nem vagyunk tökéletesek, olykor hibázhatunk is. Ne szégyelljük, minden hibánkból tanulhatunk. Egy a lényeg, hogy mindig törekedjünk a jóra.

Hász Róbert Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja, valamint a Fábián Marcell és a táncoló halál című kötetei a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hász Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom Somogyi-könyvtár Szegedi Tükör Antal Anikó Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés