Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Tovább nehezíti a vendéglátósok életét az Orbán-kormány: már szinte mindenhez szakképzettség kell egy kis büfében is, egy lángost vagy gyrost sem készíthet el bárki
Túl a városon 2021. október 11. 21:58 Forrás: 444

Tovább nehezíti a vendéglátósok életét az Orbán-kormány: már szinte mindenhez szakképzettség kell egy kis büfében is, egy lángost vagy gyrost sem készíthet el bárki

Szeptembertől él a rendeletmódosítás, ami újabb pofon a világválság és a munkaerőhiány miatt egyébként is rossz állapotban lévő ágazatnak.

Hirdetés

Olyan, a vendéglátást érintő rendeletmódosítást fogadott el és léptett hatályba a kormány, ami szeptember elsejétől szakképesítést követel a konyhán dolgozóktól.

A Magyar Közlönyben augusztus végén jelent meg, hogy szeptember elsejével életbe lép az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet, ami szerint

cukrászati készítmények, fagylalt, valamint meleg és hideg ételek, italok készítését csak olyan személy végezheti, akinek van szakképesítése, ami lehet édességkészítő, pék-cukrász, sütő-és cukrászipari technikus, cukrász, cukrász szaktechnikus, diétás cukrász, szakács, szakácssegéd, szakács szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus képesítés. 

Ugyan a meleg és hideg ételek, italok felszolgálásához továbbra sincs szükség szakképesítésre, viszont a korábbi 21/2010-es NFGM rendeletben még volt egy olyan kitétel, hogy

a szakképzettség előírása nem vonatkozik a büfétermékek készítésére, ami ezúttal kimaradt a rendeletből, így mostantól például a lángossütőnek, szendvics-, hamburger-, vagy gyroskészítőnek is szakképesítésre van szükségük.

A rendelettel kapcsolatosan a 444 cikke megjegyzi, hogy az elsősorban a büféseknek, kisebb éttermeknek okozhat komoly gondod, akik a legtöbbször diákokat vagy betanított munkásokat alkalmaznak, hiszen olcsó munkaerők és sokszor nincs is más, akit fel lehetne venni a munkájukra. 

A világjárvány miatt a vendéglátóhelyek az elmúlt másfél év során rendkívüli veszteségeket szenvedtek el, ez a rendelet pedig valószínűleg csak tovább ront a helyzetükön, hiszen a szakképzett munkaerőnek többet kell fizetni, mint a betanított munkások, diákok bére. Közben pedig az alapanyagok ára is folyamatosan drágul.

Azoknak a helyeknek például, ahol csak betanított munkások és diákok dolgoznak, a rendelet alapján el kell küldeniük őket, és helyettük szakképzett munkaerőt kell keresniük, miközben a vendéglátásban már jó ideje nagyon nagy a hiány a szakképzett munkaerőből, és a világjárvány ezen is csak tovább rontott.

A rendelet szintén jelentősen érintheti a nagy gyorsétterem-láncokat, mint a McDonald's, a Burger King vagy a KFC, akik szintén rengeteg diákot, és más szakképzetlen dolgozót alkalmaznak.

Az új rendelet ráadásul munkajogi szempontból is rejt magában veszélyeket: egy munkaügyi és társadalombiztosítási szakértő szerint

meg van az esélye, hogy a munkáltatók úgy próbálják majd elkerülni a magasabb közterheket, hogy akit csak tudnak, konyhai kisegítőnek fognak bejelenteni minimálbérre, ami után még adókedvezmény is jár

– hívja fel a figyelmet a 444 cikke.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: étterem vendéglátás betanított munkás büfé munkaerő munkaerőhiány munkaerőpiac szakképzett munkás szakképzettség lángos Burger King felszolgáló gyros KFC McDonald's konyha konyhai dolgozó vendéglátósok cukrász cukrászda rendelet szakács törvénymódosítás Orbán-kormány rendeletmódosítás szabályozás adó adókedvezmény drágulás fizetés ipar minimálbér munka munkahely vendéglátóipar munkajog Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés