Hirdetés
Túl a városon 2021. október 11. 15:53 Forrás: Szegedi Tükör

Számháború – Zsadányi Nagy Csaba olvasói levele

Még be sem indult a választási kampányszezon, mégis őrületes számháború tört ki. A kormány emberbaráttá változott, osztogat, 13. havi nyugdíj, nyugdíjprémium, 200 ezer forintos minimálbér, milliós szja-visszafizetés, fel sem lehet sorolni, hiszen holnapra egy újabb világmegváltó ötlettel rukkolnak elő.

Hirdetés

Igaz, hogy évek óta minden diákolimpián ott vannak a legjobbak közt a magyar diákok matematikából, Neumann János, vagy akár Kalmár László neve is világszerte ismert, az Akadémia lemondatott elnöke, Lovász László is kiváló matematikus, de vezéreink nyilván nem az ő iskolájukban tanultak, ha egyáltalán jártak órákra.

Az Orbán-kormány szerint 69 százalékban kormánykritikus a magyar média, 31 százalékban kormánybarát. A valóságban kormánykritikusnak tekinthető híradóból kettő van – az RTL Klubé és az ATV-é, ezek együttes elérése és elérhetősége azonban jóval kisebb, mint a kormánypárti híradóké. A nyomtatott megyei lapok közül az összes fideszes kézben van, még a korábban olvasott, szebb múltú Délmagyart is kivásárolták. Orbán mindenféle fórumon támadja Brüsszelt, a libernyákokat, magát feltüntetve Európa megvédőjeként. Van pénze, megteheti.

Sokat kellett várni Kásler Miklós járványellenes programjára, csak azt tudtuk meg elsőként, hogy a tízparancsolat gyógyít. Ha betartanánk a Ne lopj! parancsolatot, már lenne forrás a hazai egészségügy állapotának javítására. Persze lopni ma már nem kunszt, Lölőke olyan áron épít egy kilométernyi vasúti vágányt, egészen pontosan 62 milliárd forintért, amennyibe a francia gyorsvasút, a TGV építése sem került. Hét kilométer a Kelenföld és Ferencváros közti szakasz, nem kell kisajátítás, csak felújítani kell. Hiába, nálunk minden drágább, a sima autópálya-építés is többe került, mint a horvát hegyeken keresztül. És a kínai vasútba még bele sem kezdtünk. Azt Lölőke bizonyára nászajándékul kapja.

Szerintem már a világot bejárta az a javaslat, hogy a kormány kézrátétellel meg tudja gyógyítani a koronavírust: amire eddig rátették a kezüket, az mind nyomtalanul eltűnt. A közpénzek esetében ez többszörösen igazolt.

A kormány büszkén arról beszél, hogy a béremelések és az orvosutánpótlást segítő ösztöndíjprogramok hatására 2010 és 2018 között tíz százalékkal nőtt a dolgozó orvosok száma Magyarországon, és egyre többen jönnek haza. 2019-ben kevesebb, mint feleannyi magyar orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt, mint 2011-ben. Valószínűleg nem figyeltek, mikor Mikszáthról tanultak. Ott a számadó juhász jelentette a birkavész elhullottjainak napi adatait: tegnapelőtt 25, tegnap 10, ma egy sem. Hát ez nagyszerű, örvendezett a földesúr, hogy sikerült ezt elérni? Hát, kérem alássan, tegnap megdöglött az utolsó tíz is. Pár év múlva szólnak majd az utolsó orvosnak, mikor megy, kapcsolja le a villanyt. Az átlagéletkoron úgy javítanak, hogy az ötödéveseket és a szigorló orvosokat (rezidenseket) is hadrendbe állították.

De Magyarország jobban teljesít! Ezt olyan jó hallani, de ha látni akarom, sehogyan sem sikerül. Persze, egy elcseszett 2020-as évhez képest lehet idén kiugróan teljesíteni, de a forint árfolyamát ez a szlogen még nem javította, évről évre többet kell fizetni a külföldi nyaralásért, ha nem kormánygéppel utazunk, és nem helikopteres szarvasvadászatra. Szegény külügyérünk a jachtozás mellett csak a repülőt ismeri, hiába van szolgálati kocsija, sofőrje, csak nem fog az úton poroszkálni haza Dunakeszire. Így persze lehet benzinpénzt megtakarítani, ha mi fizetjük.

Százötven nyomozás zajlott a legutóbbi országgyűlési választáson történt csalások miatt, de csak négy esetben született bírósági döntés – közölte a legfőbb ügyész. Ugyancsak elmaradt az OLAF-jelentések kivizsgálása, inkább kivették az EU-nak összekészített számlák közül a vejkó ügyeskedését. (Talán nem tudja, de Spanyolország tagja az Európai Ügyészségnek, hiába települt a First Leány családostul oda.) Budai Gyula csontvázkommandója sem tudott a tíz év alatt valós eseményt feltárni a baloldalon. Elővették a már megszáradt őszödi tortát, a rendbontást, de nem találtak félszemű áldozatot, viszont az égő autók, a tévépalota füstje ma is érezhető. Voltak sebesült rendőrök is, de hiába, ők csak a szépre emlékeznek.

Érdekes módon nemcsak a norvég alapnál nem tudták lenyelni a békucit, hogy alig öt százalékot nem ők oszthatnak el a civil szervezetek között (77 milliárdból 4 milliárdot), az uniós támogatás is smafu a Fidesz szerint, mivel az zsarolás, mondta a főkipcsák, inkább kamattal terhelt milliárdos kötvénykibocsátásról döntött. Ugye mindenki ismeri a félig üres poharat, ami a fővezér szerint még félig tele van (kinek az asztalán?), és jön az új aranykor! Az államadósság megugrott ugyan, de a nekünk kötelezően járó uniós pénzekből majd visszafizetjük az adósságokat.

Jönni fog, mert jőni kell, egy új kor! A hatalom mindent megtett annak érdekében, hogy ellehetetlenítse az előválasztást, ehhez képest azt látni, hogy soha ennyien nem mozdultak még meg, hogy ítéletet mondjanak egy aljas és korrupt rendszer felett. Akik részt vesznek, nem csak a jelöltek közül választanak, hanem remélhetőleg pontot tesznek az Orbán-rendszer végére. Nemcsak a fővárosban, de a kistelepüléseken is sorok kígyóztak az előválasztási sátrak előtt, napi hetvenezer szavazat született. A változást akarók többen vannak, mint a fideszesek, szervezettek és egységesek. Amitől demokratúra a legjobban félt, bekövetkezett, megszületett, szárba szökkent a remény.

Zsadányi Nagy Csaba

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: olvasói levél Orbán Viktor Szegedi Tükör Zsadányi Nagy Csaba Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés