Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Reakciók Karácsony Gergely visszalépésére: az MSZP és az LMP senki mellett nem áll ki a második fordulóban; Orbán Viktor pechről beszél
Túl a városon 2021. október 8. 17:05

Reakciók Karácsony Gergely visszalépésére: az MSZP és az LMP senki mellett nem áll ki a második fordulóban; Orbán Viktor pechről beszél

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter küzd meg egymással az ellenzéki előválasztás második fordulójában vasárnaptól.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a Jobbik semleges marad, Jakab Péter már a párt hétfői elnökségi ülése után azt mondta, nem emelik ki egyik jelöltet sem, nyíltan senki mellett nem kampányolnak, a szavazókra bízzák, kire voksolnak az október 10. és 16. között tartott második fordulóban.

Csütörtökön a Momentum viszont bejelentette: Márki-Zay Pétert támogatják a második fordulóban. Fekete-Győr András azt mondta, sajnálatosnak tartja, hogy a két fél nem tudott megállapodni, ezért a Momentum úgy döntött, és az egyik fél, Márki-Zay Péter mellé állt az ellenzéki előválasztás második fordulójában, mert szerintük vele van nagyobb esély legyőzni Orbán Viktort.

Karácsony Gergely pénteki visszalépését követően az LMP kiadott egy közleményt, amiben jelzik, szerintük nem marad „zöld” jelölt, aki mellett kampányolnának, de „az LMP a kialakult helyzet ellenére teljes mellszélességgel kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet”. Igaz, Márki-Zay Péter pénteken bejelentette: továbbviszi Karácsony Gergelyék programját, ha megnyeri az előválasztást.

Az MSZP szintén kiadott egy közleményt, ők is kiemelik: „az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet” támogatják a 2022-es országgyűlési választásokon. Azt is írják: „Az előválasztás egy tisztességes, demokratikus verseny, amely elvezet a kormányváltáshoz. Az MSZP, ahogy az első forduló megszervezésében és lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fog járulni”.

Botka László a Facebookon azt írta:

„Tudom, hogy ennek a tábornak a kiszélesítésére és összefogására a legalkalmasabb a barátom, szomszédom és harcostársam, Márki-Zay Péter, akit nagy örömmel támogatok a rendszerváltáshoz vezető úton”

Orbán Viktor Facebookján mindössze annyi jelent meg egy Karácsony-fotóval: „Pech.”

Az egyelőre nem világos, hogy Orbán Viktor arra céloz, hogy Karácsony nem győzi le így Orbánt, vagy arra, hogy propagandaminiszterének, Rogán Antalnak új kampányt kell kitalálnia, miután sok milliárd forintnyi közpénzt beleöltek már Karácsony Gergely lejáratásába.

Gulyás Gergely, miután múlt hét csütörtökön, a kormányinfón azt mondta, nincs verseny, előre kitalált forgatókönyvről van szó, szerinte színjátékot látunk, aminek a vége biztos: Karácsony lesz a jelölt, a főpolgármester visszalépése után kiadott egy közleményt az ATV kérdésére válaszolva. Ebben azt írja: „Gulyás Gergely töredelmesen elnézést kér Karácsony Gergelytől és Gyurcsány Ferenctől. A főpolgármestertől azért, mert olyan szerepben tüntette fel, amelyet Gyurcsány Ferenc nem neki szánt. Gyurcsány Ferenctől pedig azért, mert szellemesebb forgatókönyvíró, mint gondolta. A párt és parlamenti támogatottság nélküli Márki-Zay sokkal alkalmasabb Gyurcsány Ferenc bábszínházában főszereplőnek, mint a főpolgármester”.

A DK közleményben reagált Márki-Zay Péter szavaira. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, akit a Momentum is támogat – utalva Dobrev Klára elutasítottságára az ellenzéki szavazók között – azt mondta Karácsony Gergely bejelentése után: „Aki Dobrev Klárára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz”. A DK szerint Márki-Zay Péternek bocsánatot kell kérnie, mert ezzel 214 ezer szavazót sértett meg. 

Azt írták: „Ezzel több mint 214 ezer olyan embert sértett meg, akik az első fordulóban Dobrev Klárára szavaztak. Tisztelettel arra kérjük Márki-Zay Pétert, hogy kérjen bocsánatot azoktól a tisztességes ellenzéki polgároktól, akiket ebben az országban utolsóként lehetne fideszességgel vádolni”.

A Jobbik és Jakab Péter szerint nem igaz a vád, miszerint nem segítenék a kampányt, hiszen „a Jobbik nem csak az első, de a második forduló sikeres megrendezését is erőn felül segíti mind aktivistákkal, mind pénzzel”. Jakab hozzátette: „Kicsit több tiszteletet kérek a jobbikosoknak, mert nélkülünk nem csak második forduló, de kormányváltás sincs”.

c.s.z.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előválasztás Gulyás Gergely Karácsony Gergely Márki-Zay Péter Orbán Viktor Demokratikus Koalíció Dobrev Klára ellenzéki előválasztás Fekete-Győr András Gyurcsány Ferenc Jakab Péter Jobbik LMP – Magyarország Zöld Pártja Mindenki Magyarországa Mozgalom Momentum MSZP Párbeszéd Rogán Antal választás választás 2022

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés