Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Máté Bence lélegzetelállító természetfotóiból nyílt utcai kiállítás Strasbourgban
Művház 2021. október 5. 22:56

Máté Bence lélegzetelállító természetfotóiból nyílt utcai kiállítás Strasbourgban

Hasonlót láthattunk Szegeden két évvel ezelőtt.

Kedd este a strasbourgi Katedrális téren nyílt kiállítás Máté Bence természetfotóiból az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 2021 májusától novemberig tartó magyar elnökségéhez kapcsolódóan.

A nagyszabású, több mint 600 fotóból álló és 70 ezer LED izzóval megvilágított kiállítást hat héten keresztül, november 10-ig láthatja a közönség

– olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményében.

Mint írják, a szabadtéri tárlatot Schőberl Márton, a KKM kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, kiemelve, hogy

a magyar elnökség egyik prioritása a környezetvédelem, Máté Bence képei pedig a művészet nyelvén hívják fel a figyelmet ennek a témának a fontosságára.

A közlemény szerint a magyar ET-elnökség kulturális megjelenésének fontos célja a magyar kultúra sokszínűségének, értékeinek bemutatása. Így a félév során a természetfotók mellett előtérbe kerül a magyar zene, film és dizájn is, a programsorozatot a Magyar Állami Népi Együttes kárpát-medencei táncokat bemutató előadása zárja.

Máté Bence az első magyar, aki 2010-ben elnyerte a fotózás Oscar-díjaként számon tartott a Wildlife Photographer of the Year (Az Év Természetfotósa) díjat, és eddig az egyetlen olyan fotós a világon, aki ifjúsági és felnőtt mezőnyben is fődíjat tudott nyerni.

Az október 5. és november 10. között Strasbourgban látható utcai tárlat az első alkalom, hogy Máté Bence kiállítása ilyen formában megjelenik külföldön.

A szegedi születésű természetfotós ledfalas kiállításának kvázi prototípusát 2019-ben Szegeden mutatta be először, akkor így beszélt a külünleges paravánokról és a tárlatról a Szeged.hu-nak:

„Ez egy teljesen új, általunk fejlesztett kiállítási mód. A paravánrendszert is mi terveztük. Monumentális építményről van szó, 23 és fél tonna a teljes szerkezet, és hátulról világítjuk meg a képeket. Olyan paravánokra volt szükségünk, amelyek jól szállíthatók, bírják az érintést, az intenzív napsütést és a csapadékot is. Ugyanúgy közelítettük meg a kiállítás felépítését, mint a fotók elkészítését: csináljunk valami újszerűt, amit eddig még nem láttak. Egyébként is ilyen vagyok, bármihez nyúlok, azt mondom, csináljuk úgy, ahogy nem szoktuk. Sok a kitaposatlan ösvény, ezek mindig rejtenek magunkban némi kockázatot, viszont így lehet új dolgokat felfedezni. Mindig különleges érzés létrehozni valamit, ami eddig nem volt, de nemcsak az eredményt élvezzük, hanem az oda vezető folyamatot is. A kiállítás tervezői közül sokan részt vesznek a fotós projektjeimben is.”

A 2019-es, szegedi kiállításról többször is írtunk, például az alábbi cikkekben:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fotó fotókiállítás fotózás kiállítás kiállításmegnyitó külgazdasági és külügyminisztérium Máté Bence Strasbourg szabadtéri kiállítás természetfotó természetfotós környezetvédelem természetvédelem

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés