Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. október 1. 10:54

Tóth Csabát végül a sajátjai ásták el – Ceglédi Zoltán jegyzete

Miért lépett vissza a zuglói Tóth Csaba az előválasztástól? Könnyű lenne rávágni, hogy a korrupció miatt, de erről jogerős bírósági döntést eddig még nem láttunk. Gyanú annál erősebb akadt, de az meg nem friss élmény ezügyben, ergo miért most ütött be a cucc? Az már jobb közelítés, hogy azért, mert egyébként is tetemes lehetett Tóth hátránya – de ez meg nem az oka, hanem a következménye volt a legnagyobb hibának.

Azért bukott meg, mert valami nagyokos az MSZP kampányberkeiben pár hónapja totálisan félremérte az előválasztást és máig nem értette meg annak működési elvét. Nem fogok meglepetést okozni a megelőlegezett konklúzióval:

  • minél jobban elemelem a politikát a helyi talajtól,
  • minél magasabb erőket akarok bevonni egy alapvetően helyi döntés befolyásolásába, annál nagyobbat tudok zakózni.

Azt állítom, hogy Tóth Csaba egyetlen izzadtságcsepp nélkül meg tudta volna nyerni az előválasztást, ha

  • „sima” MSZP-s jelöltként „csak” szemetet szed a Francia úton,
  • pultozik a Bosnyák téren,
  • emberekkel cseveg a 3-as villamos megállójában.

Azt állítom, hogy vörös szőnyegen lépdelt volna a jelöltségig, ha sem ő, sem (a vele ellenlábas Momentumot és a Kétfarkúakat kivéve) az összes többi ellenzéki párt nem is reagál Hadházy Ákos indulására, pláne olyan módon, ahogy azt tették. Nem bukott volna bele a kihátrálásokba, ha eleve nem is szorítják mögé azokat, akikre ott semmi szükség.

Legyen ez tanulság mindennemű erődemonstráció esetére: Tóth Csaba simán nyerhetett volna, és a sajátjai vették el tőle ezt a győzelmet. Személyes viszonyom az ügyhöz zuglóiként annyi, hogy jó, ha tisztázzák végre az évek óta keringő pletykákat, plusz esetleg végre megszűnik a parodisztikus felhang is, amikor az ember kimondja, hogy „zuglói átláthatósági biztos” ... mert ugye, e poszt eddigi birtoklói rohadtul nem láttak át semmit, és abban se voltak biztosak. De a stratégiaalkotás és kampánykommunikáció felől érkezve, nem a tartalmi elemeket szemlélve azt kell mondjam, hogy Tóth Csabát végül a sajátjai ásták el. Jöjjön pár pont ennek alátámasztására.

1. Simán békén kellett volna hagyni Hadházy Ákost

Ezer jogos kritika fogalmazható meg a független képviselővel szemben, de nem ilyen összevetésben. Karácsony Gergely, az MSZP, és a még Bíró László miatt sértett Jobbik is a lehető legrosszabb irányból kezdte el ütni Hadházyt. Ha nem reagálnak rá, úgy nem is segítettek volna egy ellen-Tóthot építeni belőle az országos sajtóban.

2. Semmi szükség nem volt a Jobbik támogatására

Már az elején látszott, hogy ez egy lötyögős zsanér: Tóth Csaba a Jobbik támogatását ugyan megkapta, de a többi közös jelölttől eltérően Jakab Péter nem adta az arcát a közös plakáthoz. De minek is? A kerületben a Jobbik alig pár százalékra jó, kábé semmit nem hoz. Viszont amint Fekete-Győr nyomás alá helyezte a vitában Jakabot Tóth Csaba miatt, kifordult az ajtó a helyéből – és annak bizony már van hírértéke és hatása, ha visszavonnak egy támogatást.

3. Semmi szükség nem volt országos nagyágyúkra, demonstratív hacacáréra

Máig elérhető az a videó, ahol nagy nekibuzdulással, külön egyenpiros háttércsapattal, valamit Karácsony Gergellyel és az MSZP társelnökével mutatják be Tóth Csabát és programját. Most komolyan: mivel akartak versenyezni? Ki az a zuglói, aki egyébként Hadházyt választotta volna, de Karácsony Gergely videója miatt Tóth Csaba mellé áll? Pláne úgy, hogy a Karácsony–Dobrev meccsből az is kiderült: most épp nem mindent vivő kártya a főpolgármester. Azzal pedig, hogy Karácsony élő adásban rúgta ki a hokedlit Tóth Csaba alól, nagyobb kárt okozott, mintha eleve nem támogatta volna.

Zugló bonyolult hely.

Egyszerre egy csodás kerület, és halmoz rengeteg restanciát az itt élők felé. Egyszerre szabadabb számomra, mint némely fideszes település lenne, és tölt el kétséggel a tapasztalás a különböző, egyként ellenzéki hatalmi szintek egybeépüléséről – mert pont ez a legrosszabb „fideszes” érzet. Az előválasztás ebbe nyúlt bele, és emelte ki a tengelyt, akin az egész megfordult. Nem tudom, mit hoz a jövő. Tóth Csaba még bő fél évig képviselő, és ő a feje a zuglói MSZP-nek is, ami általa lett az ország egyik legnagyobb szocialista szervezete. Nem tudom, személyesen miként folytatja, és azt sem, hogyan illeszkedik majd a zuglói keretekbe (megválasztása esetén) Hadházy Ákos. Pláne nem tudom, hogy azoknak az ügyeknek, amelyeket most casus belliként használtak, végére jár-e valaki.

Mindezek miatt nem önmagában a váltást ünneplem, mivel annak következményeit még nem ismerem. De azt igen, nagy örömmel, hogy a helyi viszonyokba belenyúlni igyekvő, központi kampányarcokkal dömpingbe forduló, arrogáns erőfitogtatás megbosszulja magát. Tóth Csabát a sajátjai ásták el – és legyen ez tanulság mindenkinek, aki „fentről” és erőből kéri egy közösség bizalmát.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest Ceglédi Zoltán ellenzéki előválasztás előválasztás Hadházy Ákos jegyzet MSZP Tóth Csaba választás választás 2022 vélemény Zugló

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés