Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 30. 14:55

Mihálik Edvin: Egy lépéssel közelebb a Fidesz legyőzéséhez

Lezárult az ellenzéki előválasztás első szakasza, amiben arról kellett dönteni, hogy az egyéni választókerületekben kik legyenek az ellenzéki jelöltek. Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületében Mihálik Edvin, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje győzött. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

– Miben volt, lehetett jobb, mint a kihívója, Tóth Péter?

– Talán én voltam az országban az első, aki bejelentette indulását az előválasztáson, de a Momentumon belül egészen biztos. Ez idén februárban történt. Az elmúlt kilenc hónapot végig kampányoltuk. Szórólapoztunk, pultoztunk, kopogtatunk. E közben sok ezer választópolgárral beszélgettünk. Úgy vélem, ez nagyban hozzájárult, hogy jelentősen nőtt az ismertségem. A győzelemben mindezeknek együttesen nagy szerepe lehetett.

– Mekkora csapat áll, állt ön mögött, kikből tevődött össze a csapat?

– A Momentum szegedi tagságára épült. Voltak külsősök is, ők is valamennyien a szimpatizánsaink. Harminc-negyven főből állt, az aktív mag száma harminc lehetett. Szabadidejüket, hétvégéiket, délutánjaikat áldozták a kampánymunkára. A véghajrában volt olyan a csapatomból, aki fizetés nélküli szabadságot vett ki, hogy segíteni tudjon. Többen óriási áldozatot hoztak, hogy sikeres legyen számunkra az összefogásban az első győzelem.

– Mik voltak a legfontosabb, a legerősebbnek szánt üzenetei a kampányának?

– A változást, annak szükségességé hangsúlyoztuk. Ezzel összefüggésben azt, hogy olyan ellenzéki jelöltre van szükség a választókerületben, aki képes a szavazótáborok egységesítésére. Integratív jelöltre szükséges. Úgy vélem, ebben jobb voltam, mint ellenfelem, Tóth Péter. Most úgy tűnik, nem voltam olyan megosztó személyiség, mint vetélytársam. Ha nem tudják az ellenzéki jelöltek egyesíteni a változást akaró szavazókat, akkor úgy fogunk járni, mint a 2018-as országgyűlési választáson. Hiába voltak többségben akkor is az ellenzéki szavazók, nem tudtak győzni a fideszes jelölttel szemben.

– Az egyéni választókerületekben lezárult az ellenzéki előválasztás, tisztázódtak a frontvonalak, így fordulunk rá a jövő év áprilisi országgyűlési választásokra. Mi következik ön és a csapata számára az előttünk álló hónapokban?

– Egy kis idő pihenésre lesz szükségünk. Ezt követően kell gyorsan felmérünk, hogy milyen kampánytervvel vágjunk neki következő hat hónapnak. Úgy gondolom, október 23-ára fog felállni az ellenzék teljes csapata a 106 egyéni választókerületben. Ekkora eldől, hogy ki lesz a közös miniszterelnök-jelölt. Közös kampányra kell számítani, ami újdonság lesz. Az elmúlt években több ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt, most egy lesz. Egységes arculattal és kampánnyal vágunk neki a választásoknak. Fontos, hogy helyben a megkezdett terepmunkát folytassuk, beszélgessünk a választókkal. Az előválasztáson kiderült, hogy a választókerületemhez tartozó Homokhátságban bár sokan akarják a változást, de itt egyelőre kevesebben, mint a választókerület más részeiben. Éppen ezért energiáink jelentős részét a Homokhátságon élők felé kell fordítani. Szükséges megszólítanunk a Homokhátságot!

– Mennyire tartja nyerhetőnek a Csongrád-Csanád 2-es számú választókerületét, ahol indulni fog? 

– Mindenképpen nyerhető. A fővárosi elemzők ugyanerre az eredményre jutottak. Itt helyben ismerjük a politikai terepviszonyokat, és úgy látjuk, hogy nehéz, de az ellenzék számára nyerhető a választókerület. Ezt támasztják alá a 2018-as országgyűlési választások itteni eredménye is. A Fidesz jelöltje messze állt az 50 százaléktól, miközben hét másik jelölt indult vele szemben. Ha ezt, és az ilyen választókerületeket az ellenzék nem tudja 2022-ben megnyerni, akkor a kormányváltás esélye elúszik. Ezért hangsúlyozom: további komoly ellenzéki terepmunka szükséges a választókerületben. Ezért hívom az ellenzéki szavazókat a kampányba. Legyen ez közös munka, amelynek célja, hogy végre legyőzzük a Fideszt. Ezt követően sokkal szabadabb, sokkal békésebb és fejlődőbb országot teremtünk, amely nem a lopásról szól, hanem az ország előre jutásáról. 

Mindenképpen szeretném elmondani, hogy nagyon köszönöm a csapatom munkáját, ami végig küzdötte a mögöttünk álló nyolc hónapot. Nélkülük egészen biztosan nem sikerült volna. Számítok rájuk az elkövetkező időszakban.

– Mit tud arról, kivel, melyik fideszes jelölttel kell megküzdeni. A jelenlegi országgyűlési képviselő B. Nagy László.

– A mostani politikai mozgásokból úgy tűnik, hogy Mihálffy Béla lesz a jelölt. Én vele számolok. 

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád-Csanád megyei 2-es választókerület DK ellenzéki előválasztás előválasztás Fidesz Jobbik Mihálik Edvin Momentum MSZP Orbán-kormány Párbeszéd szavazás Tóth Péter választás választás 2022 Mihálffy Béla B. Nagy László ellenzéki összefogás interjú KDNP

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés