Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 29. 22:35

Az innováció szimbólumát, a Dr. Paul Janssen-díjat is megkapta Karikó Katalin

Az mRNS-en alapuló gyógyszerfejlesztés útját megnyitó kutatóként nyerte el Karikó Katalin és Drew Weissman a Dr. Paul Janssen-díjat – jelentette be 2021. szeptember 28-án a kitüntetést alapító Johnson & Johnson. A multinacionális cég a Covid-19 vakcinák mögött álló rendkívüli tudósok bemutatásával a teljesítményre, az innováció jelentőségére irányítja a figyelmet.

A Covid-19 pandémia idején kipróbált mRNS-alapú vakcinák bebizonyították: óriási lehetőségeket rejt a hírvivő RNS, amelyre újabb betegségek elleni oltóanyagok és terápiák épülhetnek. Az mRNS-hez kötődő fejlesztéseket megalapozó kutatópárost – Karikó Katalint, Szeged díszpolgárát, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvaniai Egyetem professzorát – a Dr. Paul Janssen-díj adományozásával ünnepli a kitüntetést alapító Johnson & Johnson. A gyógyszercég a „vakcinatudományi szuperhősök” elismerését szeptember 28-án a YouTube-on a Heuréka pillanatok című élő műsorában jelentette be.

Virtuális ünnepségen mutatták be a Karikó–Weissman-kutatópárost. A műsorvezető, Seema Kumar, a J&J innovációs irodájának vezetője szerint „a világnak nagyobb szüksége van a tudományra, mint valaha”. A SARS-CoV-2 vírus által okozott világjárvány megfékezésében szerepet játszó vakcinák közül szinte mindegyiknek a fejlesztője szót kapott a műsorban.

– Miközben átveszem a Dr. Paul Janssen-díjat az orvosbiológiai kutatásért, elgondolkodom a szerény kezdeteken, családom, tanáraim, mentoraim és kollégáim támogatásán, akik segítettek az utamon. Azokra a szorgalmas tudóstársakra gondolok, akik szenvedélyesen végzik a munkájukat, és jelentős mértékben hozzájárultak a Covid-19 mRNS vakcina sikeréhez – idézi Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorát és alumnáját, a BioNTech alelnökét sajtóközleményében a J&J.

Az amerikai multinacionális cég az innováció és a teljesítmény szimbólumának tekinti az egykori munkatársáról, Dr. Paul Janssenről elnevezett díjat. A 2004-ben alapított kitüntetéssel 200 ezer dollár jár.

Tizenkilenc kiemelkedő tudóst ismertek el eddig a Dr. Paul Janssen-díjjal. A kitüntetettek közül öten Nobel-díjat kaptak. E körbe tartozik Jennifer Doudna, aki a világ legbefolyásosabb embereinek 2021. évi Time 100-listájára méltatást írt Karikó Katalinról.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: BioNTech Drew Weissman járvány Karikó Katalin koronavírus pandémia Pennsylvaniai Egyetem Pfizer vakcina védőoltás világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés