Hirdetés
Művház 2021. szeptember 28. 11:38

A Belvárosi Moziban a döbbenetes erejű film, a Természetes fény

Régi adóssága a magyar filmgyártásnak, hogy eddig nem vagy alig készült film a magyar katonák második világháborús szerepvállalásáról: olyan pedig különösen nem, amely megszállóként mutatja be őket a Szovjetunió elleni háborúban.

Hirdetés

Véletlenek természetesen nincsenek. Az első egész estés nagyjátékfilmet forgató Nagy Dénes Závada Pál 2014-ben megjelent azonos című, közel hatszáz oldalas regényére építette moziját.

A kijelentés annyiban pontosításra szorul, hogy a Kossuth-díjas írónak – Závada a középiskolai éveit Szegeden töltötte, és a nem messze található Békés megyei Tótkomlóson született –, a húsz évet felelő regénycselekményéből a film forgatókönyvét is író Nagy Dénes három nap történetét ragadta ki.

A valamikor 1942-43-ban játszódó cselekményben a partizánokat kereső magyar megszálló csapatok egy kis faluba érkeznek, ahol a tervek szerint két napot szándékoznak eltölteni. Az őket ért fegyveres támadás miatt azonban minden másként alakul, és részben vagy egészben elszabadul a pokol.

Mégis csalódik, aki hagyományos háborús filmet vár a Természetes fénytől, mert sokkal inkább szól a hátországról, az ott történtekről. Vele azokról a történelmi tényekről, amikről a hazai közbeszédben az elmúlt évtizedekben nem sok szó esett.

A több százezer, a második világháború alatt a keleti fronton szolgálatot teljesítő magyar katona gyakori háborús bűntetteiről, kegyetlenkedéseiről és vele arról a nagyon érthető alapállásról, hogy a kivezényelt katonák sokszor emberi módon viselkedtek. Ők is szerették volna megúszni, túlélni a borzalmakat.

A kizárólag amatőrszínészekkel készített film a közelmúlt egyik legerősebb magyar filmjének tűnik, amelyre a nemzetközi szakma felkapta a fejét az egyik legjelentősebb európai filmfesztiválon.

A Természetes fényt ugyanis a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be idén március legelején. A film eddig hazai forgalmazását és vetítését nehezítette a világjárvány is.

Ezzel együtt jó hír, hogy a Belvárosi Moziban kedden és szerdán 16.30-tól a Balázs Béla teremben látható a Természetes fény.

Ott a helyünk.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi Berlinale Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Závada Pál film filmajánló Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés