Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Keleti Éva fotóművész kiállításával nyílik a huszonötödik Őszi Kulturális Fesztivál
Művház 2021. szeptember 28. 12:41

Keleti Éva fotóművész kiállításával nyílik a huszonötödik Őszi Kulturális Fesztivál

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt Szeged kulturális életének egyik kiemelkedő eseménye, az Őszi Kulturális Fesztivál. Így idén rendezik meg huszonötödik alkalommal az összművészeti programsorozatot. Szeptember 30. és november 15. között ötven helyszínen többszáz programmal várják az érdeklődőket.

Hirdetés

A másfél hónapig tartó programsorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozzanak be az egyetemi polgárok és Szeged közönsége előtt.

Szeptember 30-án, csütörtökön este 6 órakor fotókiállítás, majd fényfestés nyitja a fesztivált.

Keleti Éva, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, érdemes és kiváló művész fényképei által színházi életünk legendás szereplői költöznek a rektori épület galériájába.

A kamarakiállításon Szegedhez kötődő – itt született, a színházban és a szabadtérin szerepelt – színészek fotóit láthatjuk, többek között Domján Edit, Törőcsik Mari, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Piros Ildikó, Kulka János, Gábor Miklós és Psota Irén portréit.

A kiállítás megnyitóját követően, este fél 7-től a Dugonics téren a Sun City Singers és a Suhancok táncegyüttes közös műsorát láthatja a közönség, majd idén is gyönyörű fényekbe borul az egyetem Dugonics téri épülete.

A nyitónapot követő programok sorát is úgy állították össze, hogy minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és lehetőség szerint minden korosztálynak, érdeklődési körnek megfelelő programlehetőséget nyújtsanak.

A műfaji sokszínűség jegyében az idén is helyet kapnak az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyek, ismeretterjesztő előadások, színházi előadások, de nyílt napot, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi- és közéleti beszélgetéseket is találunk.

Folytatódik a nagy sikerű Vers délben programsorozat is, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a rektori épület előtt. Többek között verselni fog Fendler Judit kancellár, Szilágyi Annamária, Büky Beáta és Szívós László színművész, Magyarossy József ügyvéd és Szélpál Szilveszter operaénekes.  

A színházszeretőknek az V. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón október 21. és 24. között lehetőségük lesz megismerni a pécsi, a budapesti, és a debreceni egyetemi színházi csapat előadásait.

Október 29-én pedig egy összművészeti esten mutatkozik be a Szegedi Nemzeti Színház. Ezen az estén feltárulnak a látogatók előtt a színház máskor rejtett terei és kincsei, és bemutatkoznak a társulat művészei is.

A másfél hónap során koncerttel várja a közönséget többek között a Cimbaliband, a Meszecsinka, a Zűrös banda, eljön a fesztiválra Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Fülei Balázs és az Auer Trió, a Benedekfi-testvérek, Csuja Imre, Bátori Éva és Huszárik Kata.

A képzőművészet iránt érdeklődőket számtalan kiállítás várja, többek között Törköly József, Dömötör Mihály, valamint Vadász Anna és Vadász Sándor közös fotókiállítása.

Az Őszi Kulturális Fesztivál programsorozatát idén a Szegedi Egyetemi Énekkar ünnepi hangversenye zárja november 26-án este 7 órakor a rektori épület dísztermében. Az énekkar az egyetem legrégebbi művészeti csoportja, 1925. február 25-én tizenöt lelkes fiatal egyetemi hallgató kezdeményezésére alakult Geyer Béla zenetanár, karnagy vezetésével.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál Őszi Kulturális Fesztivál programok Szegedi Tudományegyetem Keleti Éva Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés