Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Öt év alatt 229 milliárd 148 millió 451 ezer forinttal támogatja az SZTE alapítványának működését
Szegeden 2021. szeptember 27. 18:40

Öt év alatt 229 milliárd 148 millió 451 ezer forinttal támogatja az SZTE alapítványának működését

Ennyivel finanszírozzuk a szegedi felsőoktatást.

Hirdetés
  • 2022-ben 44 milliárd 293 millió 183 ezer,

  • 2023-ban 44 milliárd 401 millió 513 ezer,

  • 2024-ben 44 milliárd 769 millió 86 ezer,

  • 2025-ben 46 milliárd 183 millió 581 ezer,

  • 2026-ban 49 milliárd 501 millió 88 ezer

forintot kap a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány az Országgyűlés mai döntése értelmében. Ugyanis a parlament törvénybe foglalta ezt a támogatási összeget „a felsőoktatási intézmények versenyképes működését elősegítő szabályokról, valamint egyes vagyongazdálkodási, kormányzati igazgatási és büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról” című Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes által benyújtott, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter által előadott törvényjavaslat részeként.

A kormány azzal indokolta ezt, hogy

„a törvényjavaslat célja elsődlegesen az, hogy a felsőoktatási közfeladatok hosszútávú minőségi és teljesítményelvű finanszírozásához szükséges szabályokat megállapítsa. Kiemelt cél, hogy a felsőoktatási intézmények központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és innovációban, és a vállalati és a nemzetközi kapcsolataik tovább erősödjenek. Annak érdekében, hogy a magyar egyetemek nemzetközi versenyképességének és oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhasson, a javaslat törvényi szinten állapítja meg a több év, illetve a költségvetési éven túli kiadási előirányzat terhére a miniszter által vállalható kötelezettséget.

Mivel a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok kiemelkedő társadalmi értékteremtő szerepet töltenek be, valamint az általuk ellátott közfeladat és megvalósított célok Magyarországra és a jövő nemzedékére gyakorolt hatása kulcsfontosságú, ezért a versenyképességi céljaik eléréséhez a teljesítményt ösztönző hosszútávú keretmegállapodások rendszerének biztosítása és a kiszámítható középtávú finanszírozás garantálása szükséges.

A közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványokhoz kapcsolódóan, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény módosítása is szükséges, amely a felsőoktatási intézményt fenntartó közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok részére teszi lehetővé a Magyar Államkincstárnál történő fizetési számlavezetést.”

Csakhogy ezt az egészet, a közvagyont alapítványokba vitte át a Fidesz, minden egyetemen kuratórium dönt mindenről, amikben jellemzően nem kormánytól független emberek ülnek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felsőoktatás Gulyás Gergely Országgyűlés parlament Semjén Zsolt Szegedi Tudományegyetem SZTE Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés