Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Fizetésekben nagyon nem állunk jól: Csongrád-Csanád megyében minden ötödik dolgozó minimálbért visz haza
Túl a városon 2021. szeptember 27. 17:21

Fizetésekben nagyon nem állunk jól: Csongrád-Csanád megyében minden ötödik dolgozó minimálbért visz haza

A minimálbért vagy garantált bérminimumot kereső munkavállalók döntő része, 80–85 százaléka a hazai tulajdonban lévő kis- és középvállalkozásoknál dolgozik. Magyarországon a munkavállalók 9 százaléka keres minimálbért, míg a garantált bérminimumot keresők aránya 13 százalék.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi inflációs jelentéséből az is kiderül, minél kisebb egy adott cég, a dolgozóik annál nagyobb aránya keres minimálbért vagy a garantált bérminimumot. A nagyvállalatoknál ma már szinte egyáltalán nem jellemző, hogy minimálbért fizetnének dolgozóiknak.

Régiós összevetésben elmondható, hogy a déli és keleti megyékben a legmagasabb a minimálbért és garantált bérminimumot kereső munkavállalók aránya. Ezekben a térségekben a foglalkoztatottak közel negyede keres a szabályozott bérek körül.

Csongrád-Csanád megyében a minimálbért és garantált bérminimumot keresők aránya 20,7 százalék, azaz minden ötödik itt élő visz haza ilyen kevés fizetést, ezzel csak a középmezőnybe férünk be.

A legnagyobb arányban, 24 százalékban a szomszédos Bács-Kiskun megyében keresnek a munkavállalók. Ott minden negyedik dolgozónak kell megelégednie a kötelező legkisebb bérrel.

Legnagyobb számban a kereskedelmi, a feldolgozó-, valamint az építőipari vállalkozásoknál dolgoznak minimálbért kereső munkavállalók – írja a KSH adataira hivatkozva a portfolio.hu.

Magyarországon ezekben az ágazatokban a legmagasabb a kis- és középvállalkozások által foglalkoztatottak aránya:

  • a kereskedelemben és gépjárműjavításban 330 ezren,
  • a feldolgozóiparban 285 ezren,
  • az építőiparban 171 ezren dolgoznak kis- és középvállalkozásoknál.

Mindezek mellett a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos tevékenységet végzők szembesülhetnek a leggyakrabban a kötelező legkisebb bérekkel.

Így változott a minimálbér

1992: 8000 forint
1997: 17 000 forint
2002: 50 000 forint
2007: 65 500 forint
2012: 93 000 forint
2017: 127 500 forint
2021: 167 400 forint

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bérek fizetés garantált bérminimum infláció jelentés KSH Magyar Nemzeti Bank minimálbér munkaerőpiac Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés