Hirdetés
Túl a városon 2021. szeptember 27. 09:49 Forrás: Szegedi Tükör

Hadüzenet – Brandt István olvasói levele


Hirdetés

Az megvan, amikor 1941 decemberében Magyarország hadat üzent az Amerikai Egyesült Államoknak – ami sajnos megtörtént? Az amerikai külügyminiszter és a magyar nagykövet beszélgetésének egy része így folyhatott volna – ami nem történt meg:

– Úgy!? No és mi baja van velünk ennek az országnak?

– Velünk semmi.

– Van az USA-val szemben területi követelésük?

– Nincs.

– Van valamilyen országgal szemben területi követelésük?

– Igen. Ausztriával, Csehszlovákiával, Romániával...

– Értem. És azokkal is természetesen hadban állnak?

– Nem, ők a szövetségeseink.

Ezt az ellentmondást érzem most is Orbán kommunikációjában Brüsszellel kapcsolatban. Hogy permanens harcban állunk Brüsszellel. Harcolunk, miközben az EU-tól az idén indult új pénzügyi ciklusban, a korábbi 39 milliárdjához képest 52,8 milliárd eurót várhatunk, tehát 35 százalékkal többet, mint az előző hét év során kaptunk.

Ugyanakkor így morog Orbán: „Zsarolnak, fenyegetőznek, kötelezettségszegési eljárást indítanak, késleltetik a kifizetéseket.”

Eddig is az ország nemzeti össztermékének négy-öt százaléka érkezett Brüsszelből, ami annyi, mint a gazdasági növekedés összege. A támogatás nélkül nulla százalékos lenne a gazdasági növekedés az utóbbi tíz évben hazánkban. És, ha ez az összeg oktatásra, környezetvédelemre ment volna, nem stadionokra, korrupcióra stb., vagy egészségügyre, akkor biztos, hogy nem végzünk a Covid-halálozásban a világ élvonalában, és nem kellett volna 30 ezer magyar embernek meghalnia. Mert Orbán okos ember. Becstelenül okos – véli Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó professzora, mert „állítsuk meg Brüsszelt”, kiáltja híveinek, és elveszi az európai adófizetők pénzét. Szerinte Magyarország már nem demokrácia. És nemcsak Magyarországra veszélyes, hanem illiberalizmusa valódi veszélyt jelent az Unióra, mert „ő lett a szimbolikus vezetője egy másik Európának. A konzervatív, antiliberális, nacionalista, keresztény, szociálisan konzervatív Európának” – írja az Euronews (bár személy szerint a „keresztény” jelzővel nem illetném az orbáni rendszert).

Mert a diktatúra épül. A nemzeti konzultációnak nevezett PR-kampány és pénzégetés szerint 1,4 millióan küldték vissza a kérdőívet – bár azt soha senki nem fideszes nem fogja megtudni, mi a visszaküldők valódi száma, nagyon szép százalékok értettek egyet a szájbarágós, bugyuta kérdésekkel. Az igenek aránya 98-99 százalék is volt – no, jó, egy helyen csak 91 százalék. Ezek jobb eredmények, mint amilyet a Kádár-korszakban kaptak a Hazafias Népfront jelöltjei, de jobb Lukasenkánál, Putyinnál vagy Erdoğannál. Az igaz, hogy ez a légből kapott szám is csak a választók ötöde lehet...

Ismerősöm, Miklós, 88-ban már felnőttként a zöldhatáron át menekült Erdélyből Magyarországra. Azt mondja:

„Olyan déjà vu érzésem van, mert döbbenetesen hasonló folyamat volt Romániában a hetvenes-nyolcvanas években, a Ceaușescu-diktatúra kialakulásának folyamatában.”

A végét tudjuk.

Brandt István

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brandt István EU Európai Unió olvasói levél Orbán Viktor Szegedi Tükör Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés