Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 27. 06:41

Délutánra érkezhetnek meg az esőfelhők

Ám az is lehet, hogy csak estefelé kezdenek rá. Az esőt (szinte) biztosan nem ússzuk meg, de hogy mikortól esik, az még kérdéses.

Hirdetés

Ez a hétfő délelőtt még napos, felhős lesz, és még az utolsó délutáni cigarettaszünetekben sem kell a dohányosoknak sehova behúzódni, mert a mostani prognózis szerint csak valamikor a munkaidő végén kezdhet el esni az eső Szegeden. Ha elkezd egyáltalán. Az biztos, hogy változik az időjárásunk, csapadékos lesz ez a hétfő meg még a kedd is, de hogy pontosan mikor kell kinyitni az esernyőket, az egy kicsit bizonytalan.

Hogy miért nem magabiztosabbak a meteorológusok?

Ezért: nyugat felől rövidhullámú teknő közeledik, amelyről jó eséllyel egy kisméretű hidegcsepp is lefűződik, ennek mozgása, pályája azonban igencsak kérdéses. Ezzel együtt nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. Hát ezért.

A levegő egyébként huszonhat fokig melegszik fel, a szél csak lengedez, a nap folyamán gyakorlatilag majdnem minden irányból.

A levegőminőségünk továbbra is csak közepes.

A pollenhelyzet viszont tényleg javul, régen volt olyan, hogy a parlagfű koncentrációját „csak” sárga körrel kellett jelölni.

Mi várható akkor ma? Eső, de lehet, végül megússzuk. Mindenesetre esernyő, esőkabát nélkül ne induljanak útnak.

Kislexikon helyett: a rövidhullámú teknő egy olyan légköri zavar a közép, illetve felső troposzférában, ami hullám formájában terjed az északi féltekén általában nyugatról keletre. A troposzféra pedig a Föld légkörének azon legalsó rétege, ahol az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik. Az üvegházhatás szintén itt folyik le. Felettünk körülbelül 13-14 kilométer magassági tarthat.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eső felhő időjárás napsütés Országos Meteorológiai Szolgálat ősz pollen pollenkoncentráció pollenszezon szél Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés