Hirdetés
Szegeden 2021. szeptember 26. 14:19 Forrás: Szegedi Tükör

Minden ötödik forintnak Szegeden kell maradnia! – Ceglédi Zoltán jegyzete


Hirdetés

Tavaly 2527,7 milliárd forint személyi jövedelemadót fizettünk be az államnak. Az MSZP Kormányváltást! Korszakváltást! című előválasztási programjának egyik fontos ígérete pedig így hangzik: „minden önkormányzat bevétele legyen a közigazgatási területén képződő személyi jövedelemadó húsz százaléka”. Az előválasztás jelen stádiumában az persze nehezen kibogozható, hogy a szocialista program mennyire köti a Párbeszédet, és miként viszonyul az LMP Zöld Garancia című programpontjaihoz, ha e három párt közös jelöltje Karácsony Gergely, aki viszont a 99 Mozgalom támogatását hangsúlyozza, miközben az ellenzéknek van már egy Közös Alap című programjavaslata is...

...ámde ezt a húsz százalékos ígéretet most markoljuk meg! Minden szegedi a jövedelemadója minden ötödik forintját szeretett városának tudná adni! Ha pedig van minimális esély a kormányváltásra, akkor az „új világ” ilyen alapköveit most, az előválasztási vitában lehet lerakni. Úgy lesz ugyanis, hogy a létező, fideszes kormányzás ellenpontjaként az október 10-éig tartó, nyilvános ellenzéki vetélkedés során választhatunk utat, módszert az eljövendő Magyarország számára. Most még pár hétig záporozni fognak a különböző ötletek az előválasztási viták során, utána viszont egy a tábor, egy a zászló, nem lesz hivatalos és legitim fórumunk az ellenzéki programot vitatni, megoldásait rangsorolni.

Magam ezért a következő heteket többek között azzal töltöm, hogy e programok javaslatai közül kirakom a napra mindazokat, amelyeket szerintem mutogatni érdemes. Ez a gondolat a helyben maradó adókról ilyen.

Egyrészt legalább részben visszatérést jelent a rendszerváltás idején megfogalmazott, független önkormányzatiság koncepcióhoz. Emellett kárpótlás a helyi közösségek számára az elmúlt évtizedek folyamatos jog- és forrásfosztása miatt. De főleg garancia arra, hogy legközelebb már semmilyen központi akarat nem találhatja őket megkötözve és kifosztva. Nem folytatódhat a metódus, amelyet még Horn Gyula talált ki Demszky Gábor megleckéztetésére, és Orbán Viktor vitt tökélyre Karácsony Gergely, idő előtt távozni igyekvő főpolgármester kasszája és mozgástere megnyirbálására.

Ha ugyanis a személyi jövedelemadó egy ekkora, már releváns részét helyben hagyom, úgy megteremtettem a helyi közösség érdekeltségét abban, hogy minél több tagja, minél jobb fizetéssel és bejelentett munkahelyen dolgozzék. Az iparűzési adó teljes visszaadása mellett ez a másik elem, ami az önkormányzatokat a valódi munkahelyteremtő beruházások megszerzésére ösztönzi. Önmagát erősítő folyamat: több helyi bevétellel jobban tudom szolgálni az újabb helyi munkáltatók „becsábítását”. Képes vagyok fejleszteni a helyi infrastruktúrát, tömegközlekedést, a dolgozók és családjuk számára fontos szolgáltatásokat.

Végül pedig a 2019-es önkormányzati választás fontos tanulsága, hogy az ellenzék által átvett helyhatóságok képesek ugyan méh- és káderlegelők telepítésére, de ha a kormány úgy akarja, akkor a saját emberek kifizetésén túl egyebekre sok helyütt már semmi erő nem marad.

Biztos vagyok abban, hogy Szegedtől Szombathelyig minden polgárnak elege van már abból, hogy a kifejezetten helyi ügyeket illetően is hol a korábban már semmire nem használt megyei önkormányzat, hol állami revizor, hol a távoli fővárosban székelő minisztérium, vagy maga a kormányfő hozhat döntést.

Ebből pedig akkor is elegünk van, ha esetleg jövő tavasztól a mostani előválasztás nyertesei ülnek majd a bársonyszékekben. Ezért szorítsuk bele őket már most minden olyan ígéretükbe, mellyel a kormányzati túlhatalmat az önkormányzatok javára korlátoznák. Mondjuk el ezerszer, és mondassuk ki velük is a lehető legtöbbször ezért, hogy az szja húsz százaléka helyben marad!

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 99 mozgalom adózás Ceglédi Zoltán ellenzéki előválasztás előválasztás jegyzet Karácsony Gergely Szegedi Tükör választás választás 2022 vélemény Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés