Hirdetés
Művház 2021. szeptember 25. 21:14

Meghalt a magyar rockzene egyik legnagyobb alakja, Baksa-Soós János

A Kex egykori frontembere öt nappal a 73. születésnapja után, hosszú betegségben hunyt el.

Hirdetés

Baksa-Soós János Január Herceg Tova ICY művésznéven dolgozott az utóbbi időben, de leginkább az 1969 és 1971 között működő Kex rockegyüttessel alkotott maradandót. Olyannyira, hogy

a Kex addig Magyarországon nem hallható, progresszív zenéje nagyon sokakat megihletett, számos magyar rockzenekar tekinti őket példaképének a mai napig.

A Kex 1971-ben lényegében megszűnt, amikor Baksa-Soós János az NSZK-ba emigrált. Baksa-Soósból ismert képzőművész lett külföldön. A düsseldorfi Kunstakademie-n tanult, Joseph Beuys és Gerhard Richter is a tanárai voltak, 1978-tól Berlinben élt és alkotott, képzőművészként és performanszokat is előadott. Magyarországon is voltak kiállításai a rendszerváltoztatás után. 

Hogy mennyire volt fontos művész Baksa-Soós, mi sem mutatja jobban, mint hogy Kondor Béla állítólag azt mondta róla, hogy az ő műveiben fedezi fel a jövő művészetét. Baksa-Soós János halálát a család a Magyar Naranccsal közölte.

Ha mást nem is, ezt biztosan ismeri a Kex-től:

Vagy ezt:

Esetleg ezt:

 

Tiszta szívvel megvan?

 

 

Pirosmadár biztos:

 

A The Qualitons nagyon sokat tett a Kex-hagyományért ezzel a felvétellel. Az alternatív zenét és indie rockot játszó, egyik legismertebb rádióban, a seattle-i (véletlenül hasonló nevű) KEXP-ben léptek föl a Kex dalával Amerikában:

Baksa-Soós János szerepelt a Till Attila-féle Propagandában:

Ez a film akkor készült, amikor az alakulás után 30 évvel felvették a régi dalokat egy lemezre:

 

(Fotó: Fortepan/Kende János)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász rock Baksa-Soós János Január Herceg Tova ICY Kex Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés