Hirdetés
Művház 2021. szeptember 25. 19:12

Francia operatőré a fődíj a szegedi Zsigmond Vilmos-filmfesztiválon

Képriport
Díjkiosztóval ért véget szombat délután az ötödik Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. Az operatőrök nemzetközi megmérettetésre közel hetven nagyjátékfilmet neveztek, de rövidfilmek és kísérleti filmek is versenyeztek.

Hirdetés

A fesztivál idén is rendkívül népszerű volt az alkotók körében: több mint négyszáz nevezés érkezett a világ minden tájáról, Európán kívül a többi közt a Fülöp-szigetekről, Togóból, Dél-Koreából,  valamint szép számmal neveztek spanyol nyelvű filmeket a dél-amerikai kontinensről. Az előzsűri ezek közül választotta ki a versenyprogramban szereplő alkotásokat, tizenegy nagyjátékfilmet, huszonegy kisjátékfilmet és kilenc kísérleti filmet.

Szeptember 21. és 25. között, közel 1500 percben, 25 órányi vetítési időben nézhette meg a filmeket a nagyközönség Szegeden, a Belvárosi Moziban.

A versenyző alkotásokat bíráló zsűri elnöke a közel harminc filmet alkotó Szabó Gábor operatőr volt. Mellette Horvát Lili rendező, Bogdán Árpád színész, rendező, forgatókönyvíró, Zurbó Dorottya rendező, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, valamint a dél-afrikai rendező, Willie Nel voltak.

A hagyományokhoz híven idén is volt kritikus zsűri, aminek tagjai Gyürke Kata kulturális újságíró, a Fidelio rovatvezetője, Gyenge Zsolt filmkritikus és Kovács Bálint, a HVG kultúra rovatának újságírója voltak. Emellett most is felállították a diákzsűrit, valamint újdonságként az Ezüsthaj Filmklub tagjaiból álló nyugdíjas zsűrit is.

Kardos Sándor életműdíjas. A nyitóképre vagy ide kattintva nézze meg Szabó Luca fotóit!

A díjkiosztót ma, szombaton délután tartották a fesztiválnak is otthont adó Belvárosi Moziban. Szabó Gábor, a zsűri elnöke a díjátadón arról beszélt, az elmúlt öt évben nagyot emelkedett a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál presztízse, idén már a legmagasabb elismerésekkel rendelkező filmeket is nevezték a seregszemlére.

– Ez az egyik legdemokratikusabb fesztivál, hiszen az idei díjazottak között a zsűri döntése alapján szerepelnek pályájukat kezdő operatőrök és befutott művészek is – fogalmazott a zsűrielnök a díjak kiosztása előtt.

Az V. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjazott alkotásai

  • A legjobb operatőri munkáért járó fődíjat az idén Claire Mathon francia operatőr kapta a Portré a lángoló fiatal lányról című nagyjátékfilmért, aminek rendezője Céline Sciamma.
  • A nagyjátékfilm kategória legjobbjának a Bosszú című mexikói alkotást fényképező Natalia Cuevas-t választották, a mű rendezője Rodrigo Fiallega.
  • A kísérleti filmek között a zsűri az elismerést Hejüsz Bettinek ítélte oda a Még emlékszem című filmért, melyet Chilton Flóra rendezővel készített.
  • A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést Vincze Alina operatőr vehette át a Mónika nem akar a földön járni című alkotásért.
  • Szeged város díjával Gyuricza Mátyás operatőrt jutalmazták a Kelet című magyar filmért, amit Dávid Attila rendezővel készített.
  • A kritikuszsűri díját Hajdu Szabolcs rendező Békeidő című filmjének fényképezéséért Bántó Csabának ítélték oda, ahogy a legjobb fiatal művésznek járó elismerést is az operatőr vehette át.
  • A közép- és főiskolásokból álló diákzsűri elismerését Apoorva Satish rendező Kanya című filmjének operatőre, Faraz Alam kapta.
  • Az Ezüsthaj Filmklub díját a Frontera Azul című perui film fényképezésért Jorge Carmonának ítélték oda.
  • Idén a zsűri döntése alapján az életműdíjat Kardos Sándor – A kis Valentino, az Álombrigád, az Egészséges erotika, az Eldorádó, A legényanya, A hídember című filmek társalkotója – kapta.
Vincze Alina, a Mónika nem akar a földön járni című kisjátékfilm fényképezéséért kapott díjat

A járványhelyzet miatt külföldi vendégei az elmúlt évhez hasonlóan az idén sem voltak a rangos szakmai eseménynek, így a külföldön élő díjazottaknak postán juttatják majd el az elismeréseket.

rag

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díjátadó Szabó Gábor Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés